adscode
adscode

'Kızılaycılık' ilköğretimde seçmeli ders olacak

Türk Kızılayı ile MEB arasında yapılacak protokolle 'Kızılaycılık' konusunun ilköğretimde seçmeli ders olarak müfredata girmesi planlanıyor.

'Kızılaycılık' ilköğretimde seçmeli ders olacak
Eğitim
2016-2017 eğitim-öğretim yılında müfredatta yer alması öngörülen Kızılaycılık dersinde afet, kan bağışlama, ilk yardım, insani yardım çalışmaları ele alınacak ve sınavlarda da soru yöneltilecek. Derste Kızılay görevlileri ilk yardımı uygulamalı olarak anlatacak.

Türk Kızılayı Başkan Vekili Kerem Kınık, kurumun 2020 Eylem Planı kapsamında, afetlerle ilgili yeni bir stratejisinin olduğunu belirtti. Yeni strateji kapsamında, afetlere müdahalenin yanı sıra afet risklerinin azaltılmasına çalışılacağını belirten Kınık, bu alanda başarı sağlanabilmesi için toplumda bilinç oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kınık, şöyle konuştu:

"Afetler olduktan sonra yapılan müdahalelerde harcanan 7 lira ile afet olmadan önce riskleri azaltmaya yönelik harcanan 1 lira aynı eşdeğer etkiyi gösteriyor sahada. Örneğin, afet bilinci oluşturularak evlerdeki dolapların sabitlenmesi sağlanırsa, ilk yardım eğitimi alınırsa, deprem, sel gibi durumlarda tedbirler bilinir ve uygulanırsa, bu durumla karşılaşıldığında etkisi azalıyor. Bundan dolayı toplumda temel afet bilinci oluşturulması için seferberlik halinde halka yönelik eğitimler verilecek."

"İlk yardım uygulamaları, Kızılay görevlileri tarafından yapılacak"

Bu bilincin oluşması için özellikle çocuk ve gençlere yönelik çalışmaların önem taşıdığını vurgulayan Kınık, okullara yönelik özel bir çalışmalar yapılacağını söyledi. Kınık, "Özellikle okullarda Kızılaycılığın resmi müfredata alınması için Milli Eğitim Bakanlığı ile şu an bir protokolümüz söz konusu. Kızılaycılığın, seçmeli ders olması için görüşmelerimiz sürüyor. Kızılaycılık, afet, kan bağışlama, ilk yardım, insani yardım çalışmaları okullarımızda çocuklarımıza okutulacak, imtihanlarında sorulacak bir müfredat haline geliyor" dedi.

İlk yardımın nasıl yapılacağının okullarda Kızılay görevlileri tarafından uygulamalı olarak gösterileceğini anlatan Kınık, "Buna benzer çalışmalar, ilköğretimin yanı sıra lise ve üniversitelerde de yapılacak" diye konuştu.

Kınık, toplum bilincinin oluşturulması ve bunun bilgiyle donatılması halinde afet durumlarında zararın çok daha az olacağını söyledi.

Müfredat üzerinde görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Kınık, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde protokolün yürürlüğe girmesini öngördüklerini söyledi. Kınık, uygulamanın şu anda Kırıkkale'de pilot olarak başladığını belirtti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)