adscode
adscode

Koç Üniversitesi ilk 500'de

Koç Üniversitesi, QS'te ilk 500'e giren tek üniversitesi oldu.

Koç Üniversitesi ilk 500'de
Üniversite
Güncelleme : 11-Jun-22 21:23

Küresel yükseköğretim analistleri QS Quacquarelli Symonds, dünyanın en çok danışılan uluslararası üniversite sıralamalarının on dokuzuncusunu bugün yayınladı. QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nın 2023 baskısında Türkiye'nin en iyi kurumu olan Koç Üniversitesi 25 sıra birden yükselerek 477. sıraya yerleşti. Böylece Türkiye'nin ilk 500'e giren tek üniversitesi oldu. 

Hafif düşüş: artıştan çok düşüş yaşandı
İşverenler ve akademisyenler arasında uluslararası itibarın artırılması gerekiyor
Sıralamaya giren üniversite sayısı artıyor
Öğretim kapasitesi açısından zorluklar var
Türkiye bu yılki sıralamada her zamankinden daha fazla üniversiteyle yer almakta ve yüksek bir çıkış sergilemektedir. Sıralamada yer alan 24 kurumdan altısı iyileşirken, yedisi gerilemiş, sekizi ise sabit kalmıştır. Üç kurum ise ilk kez sıralamaya giriyor.

TÜRKİYE: ÖNEMLİ NOKTALAR

Koç Üniversitesi, QS'in hiçbir ölçütünde Türkiye'nin en yüksek sıralamasını elde edemedi. Bununla birlikte, çoğu kriterde tutarlı bir şekilde iyi performans göstermekte. En yüksek puanı, küresel olarak 265. sırada yer aldığı İşveren İtibarında elde etti.


Türkiye'nin ikinci en yüksek dereceli kurumu, 551-590 bandından 501-510 bandına tırmanarak Sabancı Üniversitesi'ni geride bırakan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'dir. QS'in Akademik İtibar göstergesinde dünya genelinde 318 ve İşveren İtibarı göstergesinde 157. sırada yer alarak Türkiye'deki üniversiteler arasında en yüksek uluslararası üne sahip olan üniversite, en çok gelişme gösterdiği ölçütte 67 sıra yükseldi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi aynı zamanda Fakülte Başına Atıf Sayısı'na göre araştırma alanında Türkiye'nin en yüksek puanlı üniversitesidir. Bu ölçütte 14 sıra ilerleyerek dünyada 492. sıraya yükselmiştir . Mühendislik alanında, özellikle de son beş yıldaki araştırma çıktısının %21'inden fazlasını oluşturan Elektrik Mühendisliği alanında özel bir araştırma yaygınlığı göstermektedir.
Sabancı Üniversitesi 531-540 aralığında yer almaktadır. Türkiye'nin en yüksek Öğrenci Başına Fakülte Oranına sahiptir ve bu da sınıfların küçük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, öğretim kapasitesi Türkiye için güçlü bir özellik değildir; dünyanın ilk 500'ünde sadece iki kurum yer almaktadır - diğeri 497. sıradaki Koç Üniversitesi'dir .
Türkiye'nin en yüksek sırayı alan dördüncü üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi (561-570), ülkenin en yüksek Uluslararası Öğretim Üyesi oranına sahiptir ve bu metrikte küresel olarak 288. sırada yer almaktadır. Bu arada, İstanbul Aydın Üniversitesi (1001-1200) en yüksek Uluslararası Öğrenci oranına ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum, söz konusu üniversitelerin dünyanın dört bir yanından gelen akademisyen ve araştırmacılar için cazip bir seçenek olduğunu göstermektedir.
Türkiye uluslararası itibarını en çok geliştiren ülke olmuştur. Üniversitelerinin yarısından fazlası İşveren ve Akademik İtibarda ortalama 63 sıra yükseliş kaydetmiştir. Öğretmen sağlama, araştırma, uluslararası öğrenci ve uluslararası öğretim üyesi konularında ise eğilim daha az olumludur ve her bir metrikte en fazla iki üniversite iyileşme kaydetmektedir.
QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter şunları söyledi: "Türkiye'nin yükseköğretim sistemi uzun zamandır kendisini bölgesel bir güç merkezi olarak ortaya koymaya hazırlanıyor. Ancak, yerel ve bölgesel istikrarsızlık bu potansiyelin hayata geçirilmesini çoğu zaman engellemiştir."

Sowter devam etti: "Bu yılki sıralamalar, Türkiye için rahatlatıcı bir istikrar derecesine ışık tutuyor ve son yıllarda yükseköğretime yönelik devlet harcamalarında yavaş ve düzensiz ancak memnuniyet verici bir artışı yansıtıyor. Bu kaynakların tahsisi, öğretim kapasitesi ve yüksek kaliteli, uluslararası işbirliğine dayalı araştırmalar birincil öneme sahip olacak şekilde ileriye dönük olarak dikkatle değerlendirilmelidir."

Genel bakış: QS Dünya Üniversite Sıralaması 2023

Bu yılki QS Dünya Üniversite Sıralaması, geçen yıl 1300 olan 100 lokasyondaki 1418 kurum ile şimdiye kadarki en büyük sıralamadır. Sonuçlar, 2016-2020 yılları arasında yayınlanan 16,4 milyon akademik makalenin dağılımı ve performansı ile bu makalelerin aldığı 117,8 milyon atıfı hesaba katıyor; ayrıca 151.000'den fazla akademik öğretim üyesi ve 99.000'den fazla işverenin uzman görüşlerini de dikkate alıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü üst üste on birinci yılında da dünya birincisi olarak rekor kırdı. Cambridge Üniversitesi ikinci sıraya yükselirken, Stanford Üniversitesi üçüncü sıradaki yerini korudu.

Çin (Anakara), Pekin Üniversitesi (12.) ve Tsinghua Üniversitesi (14.) sayesinde, tablonun başlangıcından bu yana en yüksek sıralamaya ulaşarak dünyanın ilk 15'i arasında iki üniversiteye sahip oldu. Singapur Ulusal Üniversitesi, üst üste beşinci kez 11. pozisyonunu elde ederek en iyi performans gösteren Asya üniversitesidir. İsviçreli ETH Zürih (9.) Kıta Avrupası'nın lider üniversitesi olmaya devam ederken, Buenos Aires Üniversitesi (UBA) Latin Amerika'da liderliğini sürdürmektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)