adscode
adscode

Kocaeli'de öğretmenler okula bisikletle gidecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: "Bütün belediyelerimizin bisiklet konusunda duyarlı olması, büyük bir gayret içerisinde olması bizim için övünç kaynağı"

Kocaeli'de öğretmenler okula bisikletle gidecek
Eğitim
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bütün belediyelerimizin bisiklet konusunda duyarlı olması, büyük bir gayret içerisinde olması bizim için övünç kaynağı." dedi.

İzmit Belediyesince, öğretmenlere bisiklet dağıtılması dolayısıyla Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen törene katılan Özhaseki, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle çevre bilincini artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Son yıllarda yayınlanan raporlara bakıldığında çevre bilinciyle ilgili gidişatın çok iyi olmadığını aktaran Özhaseki, raporlarda dünya yüzeyindeki ısının biraz arttığı ve bu ısının artmasıyla yaşam alanının gittikçe daralacağının görüldüğünü belirtti.

Son yüz yıllık süreç içerisinde deniz suyunun 19 santimetre kadar yükseldiği, bunun da tüm deniz canlılarını tehlikeye atacağıyla ilgili ciddi raporların olduğunu ifade eden Özhaseki, "Sanayi devriminden sonra karbon salınımının dünyada yüzde 42 artığıyla ilgili ciddi raporlar var. Bütün bunları yan yana getirdiğimiz zaman dünyayı yavaş yavaş yaşanmaz hale getirdiğimizin bir işareti olarak görüyorum." diye konuştu.

Özhaseki, yaşanan felaketlerin, sellerin ve altından kalkılamaz sıkıntılarının bir çoğunun temelinde insanoğlunun kirlettiği tabiat gerçeğinin bulunduğunun unutulmaması gerektiğini bildirdi.

-"Yapacağımız tek şey, çevre bilincini geliştirmek"

Hoyratça tahrip edilen tabiatın da insanoğlundan intikam alacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, "Eskiden hayatımızda kullandığımız araçlar çok düşüktü ve küçüktü. Atıklarımız da çok azdı. Fakat şimdi bir insan dışarıya o kadar çok atık atıyor ki tabiatı o kadar çok hoyratça tahrip ediyor ki artık bunların altından kalkılamaz hale geldi. Yapacağımız tek şey, çevre bilincini geliştirmek ve çevreci olan her şeye bir dönüş sağlamak." şeklinde konuştu.

Bisikletin çok şık ve kibar bir araç olduğunu, medeni ülkelerde kullanımının yaygınlaştığını, medeni ülkelerdeki idarecilerin de bisiklet kullandığını dile getiren Özhaseki, Anadolu kültüründe bisiklete "fakir aracı" olarak bakıldığını, bu algıyı tersine çevirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Özhaseki, her insanın geçmişinde bisikletle ilgili güzel hatıraları bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdi bunları da hatırlayacağımız güzel bir ortama doğru gidiyoruz. Bütün belediyelerimizin bisiklet konusunda duyarlı olması, büyük bir gayret içerisinde olması bizim için övünç kaynağı. Bundan sonra bütün insanları, çevreyi kirletmeden, tahrip etmeden, birbirlerine saygılı bir ortamda sonuna kadar huzurla yaşayabilecekleri bir ortam diliyorum."

Bakan Özhaseki, Kocaeli ve İzmit belediyelerinin Türkiye'ye örnek olacak projeler hayata geçirdiğini, belediye başkanlarını kutladığını sözlerine ekledi.

- 5 bin öğretmene bisiklet dağıtıldı

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ise gerçekleştirdikleri bisiklet dağıtım töreniyle hem öğretmenlere küçük bir jest yapmak istediklerini hem de onlar aracılığıyla çağdaş ulaşım aracı olan bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Çağdaş uygarlıklar olarak nitelendiren Avrupa'nın bisikleti hayatlarına işlediğine dikkati çeken Doğan, "Biz de İzmit'e Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da gerçekten çok desteklediği bisikletin yaygınlaştırılmasına da bizzat gayret ediyoruz. Bisiklet yollarımızı arttırıyoruz." ifadesini kullandı.

Doğan, İzmit Belediyesi olarak çevrenin daha temiz olması için gayret gösterdiklerini, milyonlarca ağaç dikmek dahil çevreyle ilgili çok önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İzmit Belediyemizin yaklaşık 4 yıldır uyguladığı evlerdeki lavaboların sularını ayrı bir giderle bir yağ tutucudan geçirilerek kanalizasyona bağlamanın zorunluluk haline getirdiğimizi ve 3,5 yıldır bunu uyguladığımızı ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla, 1 litre yağın 1 milyon metreküp suyu kirlettiği düşünülürse burada hem sularımızın kirlenmesini engelliyoruz hem atık yağların geri dönüşüme kazandırılması sağlıyoruz."

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan öğretmenlere bisiklet dağıttı.

İzmit Belediyesince yürütülen proje kapsamında bu yıl 5 bin öğrenci ve 5 bin öğretmene bisiklet hediye edildiği belirtildi.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)