adscode
adscode

Kolejlere tam puanlı başvuru patladı

Şişirilen notlar yüzünden tam puanlı öğrenci sayısı çok fazla olunca, birçok gözde özel okula kontenjanından da fazla tam puanlı öğrenci başvurdu. Bu nedenle 'asıl' kayıt hakkını yaşı küçük olanlar kazandı.

Kolejlere tam puanlı başvuru patladı
Eğitim
TEOG kapsamındaki ortak sınavlarla öğrenci alacak özel liselerin ilk ön kayıt dönemi dün akşam sonlandı. Asıl listelere girebilmek için yarışan tam puanlı öğrenciler arasında belirleyici faktör doğum tarihi oldu. Özellikle okullar tarafından şişirilen notlar yüzünden 'tam puan' sahibi öğrencilerin çokluğu nedeniyle yaşı küçük olan öğrenciye kayıtta öncelik tanındı.

'Yapacak bir şey yok, başa gelen çekilir!'

OKULLARIN FARKLI PUAN SİSTEMİ

Özel okulların kayıt sırasında TEOG puanlarını hesaplarken kabul ettiği genel bir standart bulunmuyor. Her lise kendi puan sistemini geliştirerek ilan etmiş durumda. Bazı okullar dört farklı alandan öğrenci seçerken, bazıları ortaokulda öğrencinin gördüğü 6 veya 12 ayrı dersin ortalamalarıyla öğrenci alıyor. Öğrencilerin puanlarının eşit olması halinde yaşı küçük olan ya da mazeretsiz devamsızlığı az olan öğrenci tercih öncelikli kayıt hakkını elde ediyor.

TAM PUAN KARMAŞASI

Özel okulların çoğunluğu şişirilmiş notları değil TEOG sınavlarından gelen puanları kullanıyor. Burada ilk ve ikinci dönem yapılan sınavlar hesaplamaya değişik yüzdelerde etki ediyor. Ancak bu yıl 17 bin TEOG birincisi olunca şimdiye kadar sorunsuz işleyen sistem hata verdi. Okullara başvuran tam puanlı öğrencilerin sayısı yüksek olunca ilk kez bu kadar etkin bir şekilde 'yaş' kriteri devreye girdi. Sadece yaşı küçük olduğu için birçok öğrenci rakiplerini geride bırakarak asıl kayıt hakkı kazandı.

'YAŞ KRİTERİ SAÇMA'

Turgay Polat (Eğitim Uzmanı): "Liseye yerleştirmek için zorluk derecesi benzer ve sıralayıcı bir sınav yapmalısınız. Milli Eğitim Bakanlığı'nın velileri mutlu etmek ve bazı sıkıntılar yaşamamak için yaptığı kolay sınavın bugünkü karşılığını görüyoruz. Bu bir sıralama sınavı ama sıralayamıyoruz. Yerleşmede temel mantık birinciden sondaki öğrenciye dizmektir. Tercihlerine göre birinciyi yerleştirir, ikinciye geçersiniz. Peki her şey eşitse? İlk defa bugün karşımıza çıktı. Özel okullara başvuru her senekinden beş kat fazla ve yaşı küçük olanlara öncelik veriliyor. Yaş kriteri çok saçma. Çok net bir şekilde şişirme notlar görünür hale geldi. Çocukları iyi elemek istiyorsanız; mülakat yapın, çocuklardan CV isteyin. 8 yıl boyunca ilk ve ortaokulda ne yaptıklarına bakın."

'ÖZELE TALEP ARTTI'

Nurullah Dal (Özel Okullar Derneği Başkanı): "Özel okullara talep arttı. Geçen yıl ilk kez denendi. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci devlet okulu tercihinde bulunamıyor. Geçen yıl ikilem yaşamışlardı. Şu anda veli ve öğrenci daha kararlı. Kesin kayıtlara bakarak sonucu göreceğiz. Yaş kriteri daha önce de vardı. Bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum."

ROBERT KOLEJ

Asil ve yedek listede 422 birinci var


ROBERT Kolej bu yıl 101 kız 100 erkek öğrenci alacak. Dün sona eren başvurularda 454 erkek ile 530 kız öğrenci ön kayıt yaptırdı. Kızlarda asil listenin tamamı bin tam puanlı öğrencilerden oluştu. İlk 40 sıra yaşı küçüklerin oldu. Kızlarda 138 tam puanlı öğrenci yedek listede yer aldı. Erkeklerde de asil liste tam puanlılardan oluştu. 83 tam puanlı öğrenci yedeğe düştü.

ALMAN LİSESİ

Yedek listede 32 tam puanlı


Alman Lisesi bu yıl tam puanı 900, taban puanını ise 890 olarak belirledi. Geçen yıl ön kayıt için 255 kişinin başvurduğu okula bu yıl 700 aday başvurdu. Kontenjanı 130 olan Alman Lisesi'nin oluşturduğu 130 kişilik 'asil' listenin tamamı 900 tam puana sahip öğrencilerden oluştu. Yedek listede ise 486 kişi yer aldı. Yedek listede bulunan ilk 32 öğrenci 900 tam puanla kayıt sırası bekliyor.

ÜSKÜDAR AMERİKAN

Kontenjandan fazla tam puanlı


Taban puanını 395 olarak belirleyen ve 400 tam puan ile öğrenci kabul eden Üsküdar Amerikan Koleji, 90 kız, 90 erkek olmak üzere 180 öğrencilik kontenjan açtı. Geçen yıl 1190 kişinin ön kayıt yaptırdığı Üsküdar Amerikan Koleji'nde okuyabilmek için bu yıl 1.220 öğrenci başvurdu. Bu öğrencilerin 181'i tam puan alarak kayıt listesine girdi.

SAINT JOSEPH

Küçükler zirvede!


Tam puanı 900, taban puanını ise 880 puan olarak belirleyen Saint Joseph'in kontenjanı 198. Ancak ön kayıtta okul kontenjanın yaklaşık 4.5 katı olan 882 öğrenci başvurdu. Başvuran öğrencilerin 77'si tam puana sahip. Bu öğrencilerin sıralanmasında sırasıyla 8,7 ve 6'ncı sınıfta elde ettikleri YBP (Yılsonu Başarı Puanı) etkili oldu. Listelere bakıldığında tam puanlı 77 öğrenci arasında 18 öğrenci, yaşı ufak olduğu için öne geçti. Ön kayıt listesinin ilk beşine de yine yaşı küçük öğrenciler oturdu.

SAINT BENOIT

Sıralama YBP ile yapıldı


Bir başka 900 tam puan üzerinden öğrenci alan okul olan Saint Benoit'nın taban puanı 860 olarak açıklandı. Kontenjanı 170 olarak açıklanan okula geçen yıl 290 öğrenci ön kayıt yaptırmıştı. Bu yıl tam 950 öğrenci başvurdu. Okula başvuru yapan öğrencilerden 13'ü tam puana sahip olduğu için aralarındaki sıralama ağırlıklı olarak YBP ile yapıldı.

NOTRE DAME DE SİON

Kontenjanın 6 katı başvurdu


900 puan üzerinden 870 taban puanıyla öğrenci alan Fransız Notre Dame de Sion Lisesi'nin kontenjanı 140 olarak açıklandı. Fransızca eğitimiyle öne çıkan okula geçen yıl 540 aday ön kayıt için giderken, bu yıl tam 869 aday başvurdu. Başvuran 24 tam puanlı öğrenciden dördü yine diğer rakiplerine göre ay farkıyla küçük olduğu için listede ön sıralara çıktı.

Vatan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)