adscode
adscode

Kopya şüphelisi hâkim ve savcılar, artık stajyer

Avukatlıktan Hâkimliğe Geçiş Sınavı'nda kopya iddialarına karışan 37 şüpheliden 36'sı staja başladı. Kopya kesinleşirse "aday hâkim ve savcılık" statüsü de ortadan kalkacak.

Kopya şüphelisi hâkim ve savcılar, artık stajyer
Sınavlar
Hâkimler Savcılar ve Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi 2012'de yapılan Avukatlıktan Hâkimliğe Geçiş Sınavı'nda kopya çektiği şüphesi bulunan 37 hâkim ve savcının mesleğe kabul kararını kaldırınca, o isimlere görevden el çektirildi. Kopya skandalına ismi karışan adayların tekrar göreve başlamak için Ankara Adalet Komisyonu Başkanlığı'na başvurduğu ortaya çıktı. Komisyon da Adalet Bakanlığı'na görüş sordu. Bakanlık 37 ismin aday statüsüne indiğini ve hâkim-savcı adayı olarak göreve başlatılması gerektiği belirtti. Bunun üzerine 36 aday Ankara adliyelerinde staja başladı. Paralel polisleri usulsüzce serbest bıraktığı için görevinden el çektirilen Şanlıurfa eski Hâkimi Habil Kahraman ise aday statüsüne dahi alınmadı. HSYK tarafından mesleğe kabul kararı kaldırılan isimlerden Akşehir eski Hakimi Hasan Çiçek, Ankara Komisyonu Başkanlığı'na başvurarak, tekrar hâkim adaylığı görevine başlama istediğini belirtince Komisyon Başkanlığı, Hasan Çiçek ve bu konumda olan diğer adayların göreve başlatılıp başlatılamayacağı, başlatılacak ise hangi statüde başlatılacağı konusunda Adalet Bakanlığı'na görüş sordu.

MÜFETTİŞLER ARAŞTIRIYOR

Adalet Bakanlığı'nın Ankara Komisyon Başkanlığı'na bildirdiği görüşünde, Hasan Çiçek ve benzer durumda olanların HSYK kararının ardından hâkim adaylığı statüsüne döndükleri belirtilerek söz konusu isimlerin Ankara adli yargı hâkim adayı olarak göreve başlatılmaları gerektiğini kaydetti. Bakanlığın kararının ardından meslekten el çektirilen 36 isim stajyer olarak göreve başladı. Mesleğe kabul kararı kaldırılan Şanlıurfa eski Hâkimi Habil Kahraman ise paralel polisleri usulsüzce bıraktığı gerekçesi ile görevden uzaklaştırılmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. Bu kapsamda "hâkim adayı" olarak göreve başlayamadı. Adli yargı hâkim ve savcı adaylarının soruşturma evrakı veya mahkeme dosyalarını inceleme yetkisine sahipken, adaylar ayrıca hâkim veya Cumhuriyet başsavcısının nezareti altında mahkeme veya Cumhuriyet başsavcılığı kalemlerinde çalışabiliyor. HSYK'nın karanının ardından 'aday' seviyesine inen ve Ankara Adliyesi'nde staja başlayan bu isimler hakkında, Adalet Bakanlığı'nın soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Bakanlık 37 isim hakkındaki kopya iddialarını araştırmak için müfettiş görevlendirdi. Müfettişlerin hazırlayacağı rapor doğrultusunda 37 aday hakkında karar verilecek. Kopya tespit edilmesi durumunda "aday hâkim ve savcılık" statüsünde ortadan kalkacak. (Sabah)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)