adscode
adscode

Koruyucu Aile Modeli Yaygınlaşıyor!

Biyolojik Bağ Bulunmadan Bir Çocuğun Ailesi Olma Deneyimi Yaygınlaşıyor! - See more at: http://www.zamanecocuk.com/aile/haber/koruyucu-aile-modeli-yayginlasiyor/383/#sthash.dY30hvDP.dpuf

Koruyucu Aile Modeli Yaygınlaşıyor!
Türkiyeden Haberler
Türkiye’de giderek yaygınlaşan ‘Koruyucu Aile’ modelinin hem çocuklar hem de bu yapının içinde yer alan ebeveynler ile onların çocukları için çok özel bir deneyim olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Koruyucu aile olmak çocuksuz yetişkinlere bir çocukla deneyim yaşama zenginliği kazandırdığı gibi aile içindeki çocukların farklı kişilik özelliklerini geliştirmelerine katkıda bulunur. Ancak bu bir süreç ve ortak yaşam alanı oluştururken karşılaşılabilecek sorunlara da hazırlıklı olunmalı” değerlendirmesini yaptı.

Biyolojik bağ bulunmadan bir çocuğun ailesi ya da bir ailenin çocuğu olmanın farklı bir o kadar da mutluluk veren yöntemi ‘Koruyucu Aile’ modeli Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Evlat edinmekten farklı olarak çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocukların, kısa veya uzun süreli olarak aile ya da kişilerce bakımının üstlenildiği, devlet denetiminde yetiştirilmelerine olanak tanındığı ‘Koruyucu Aile’ modeli ile; çocuklar sağlıklı gelişebilecekleri, korunacakları, sevilip desteklenecekleri sıcak bir ortama kavuşuyor.  

‘Koruyucu Aile’ olmanın çocuksuz yetişkinlere bir çocukla deneyim yaşama zenginliği kazandırdığı gibi aile içindeki çocukların farklı kişilik özelliklerini geliştirmelerine de katkıda bulunduğuna dikkat çeken Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Yüksel Artar, ‘Koruyucu Aile’ kavramının her ne kadar anne-baba ve çocuklar ya da sadece eşlerden oluşan bir yapıyı çağrıştırsa da tek bir yetişkin ebeveynin de bu yapı içinde yer alabileceğini hatırlattı. Bu modelde çocuğa bir yuva içinde yer açılmasının önemli olduğunu aktaran Artar, “Çocuk;  bir evin, bir ailenin sıcak ortamında büyürken bir ev ortamının paylaşılmasını, pratik yaşam becerilerini, kendi kendine yeterli olmayı, toplumsal yaşamın kurallarını, kişilerarası ilişkileri ve cinsiyet rollerini doğal gözlem yoluyla deneyimleyerek öğrenir ve içselleştirir” dedi.

Çocuk ne kadar küçükse uyum o kadar kolay olur
 Koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamının çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşıdığını da vurgulayan Artar, tüm iyi niyetli isteklere rağmen ‘Koruyucu Aile’ kapsamında çocuk ile ailenin veya ondan sorumlu bireyin yaşayabileceği handikapları şöyle özetledi: “Çocuk ile ailenin veya ondan sorumlu olan bireyin karşılaşması ve birbirlerini kabul etmesi her zaman kolay olmaz.  Her iki taraf için belirli bir uyum süreci gereklidir. Çocuğun yaşı, bu uyum sürecinin süresini ve zorluk derecesini etkiler. Çocuk ne kadar küçük olursa uyum o kadar kolay olur ve ailenin çocuğu kendi yaşam koşullarına, değer yargılarına göre yetiştirmesi mümkün hale gelir. 2-3 yaşlarından sonra çocuklar çevresinde olup bitenlerin daha fazla farkında olur. Önceki yaşam deneyimlerinden gelen bir kişilik yapısı da oluşmuştur. Bu yaştaki çocuklar koruyucu aileyi bir süre sınar. Yeni ailesi tarafından da terkedilip edilmeyeceği belirsizdir. Ayrıca, öz ailesi ile görüşme devam ediyorsa, çocuk için yeni aileyi sevip bağlanması öz ailesine ihanet olarak da algılanabilir. Bu karışık duygular içinde çocuk ara sıra ailenin sabrını denemek ister, hırçınlaşabilir. Tüm bunlara rağmen sevildiğini ve istendiğini görmek çocuğu rahatlatır uyum sürecini hızlandırır. Benzer kaygı ‘Koruyucu Aile’ için de geçerlidir. Evlat edinme şeklinde olduğu gibi çocuk ailenin resmi olarak çocuğu değildir. Öz ailesi tarafından her zaman geri alınma olasılığı vardır. Ancak, aile üyeleri başlangıçta kendini bu duruma hazırlar ise hayal kırıklığı yerine bir süre de olsa bir çocuğun hayata daha güçlü hazırlanmasına destek olmanın huzurunu ve mutluluğunu duyabilir.”

Haberin Tümü ve ilgili haberler için www.zamanecocuk.com TIKLAYIN!


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)