adscode
adscode

KPSS'de 'Kemal Tahir' Rüzgarı

2015 KPSS A grubu kadrolar ve öğretmenlik için düzenlenen aşaması sona erdi..

KPSS'de 'Kemal Tahir' Rüzgarı
Sınavlar
Sınav sonuçları, sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacak. Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puan geçerliliğini 1 yıl koruyacak.

Öte yandan, KPSS'de Kemal Tahir'in Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasının ardından yaşanan dönemi anlatan . KPSS soruları arasında yer alan Esir Şehrin İnsanları romanı I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti'nin Kurtuluş Savaşı'ndan önceki dönemini bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir. Edebiyatımızın klasikleşmiş başyapıtlarından biri olan Esir Şehrin İnsanları romanı Kemal Tahir'in 'Esir Şehir Üçlemesi' kitaplarından biridir.

ESİR ŞEHRİN İNSANLARI
"Esir Şehir Üçlemesi" edebiyatımızın güçlü ve klasikleşmiş ismi Kemal Tahir'in başyapıtlarındandır. Her büyük ve klasik yapıt gibi, bir ya da birden çok problematiği mükemmel bir biçimde işleyen bu nehir roman dizisinin ilk kitabı olan "Esir Şehrin İnsanları"nda Kemal Tahir, Mütareke Dönemi Osmanlı aydınının ve İstanbul'unun destansı direnişinin ve mücadelesinin benzersiz bir fotoğrafını çekmektedir. Kurtuluş Savaşı öncesinin anlatıldığı pekçok roman yazılmıştır kuşkusuz, ama hiçbiri bu denli edebi ve ölümsüz olamamıştır.

ESİR ŞEHRİN MAHPUSU
Esir Şehir Üçlemesi'nin ikinci cildi 'Esir Şehrin Mahpusu'nda, Kâmil Bey hapistedir; kendisiyle, ailesiyle ve ait olduğu Osmanlı aristokrasisiyle derin bir hesaplaşmaya girişir. Çürümüş, işbirlikçi aileler, Anadolu'da gitgide güçlenen Kuvayı Milliye direnişi ve hapiste, korkunç bir dram içinde, yapayalnız, kendisini Kurtuluş Mücadelesi'yle yeniden yaratmaya karar veren Kâmil Bey...

"Romancının, romanını yazacağı toplumu, o toplumun insanlarını 'tarihsel gelişimi içerisinde inceleyip, meydana vuracağı özelliklerden, bugünün ve geleceğin zorluklarının çarelerine sağlam dayanaklar bulmak' zorunda olduğunu; bunun için hazır kaynaklar yoksa, bu roman dışı incelemelerin de romancı tarafından yapılması gerektiğini, bunsuz bir roman yazılamayacağını, romancı olunamayacağını da ilk vurgulayan Kemal Tahir olmuştur."
-Mehmet H. Doğan-

YOL AYRIMI
Kâmil Bey de Anadolu'da serbesttir artık ... Türkiye'yi kuşatan bir "serbest"lik rüzgarı esmeye başlar zamanla. Bu serbestlik, değişen ya da değişmiş gibi  görünen insanların maskelerini birer birer düşürürken, İstanbul'da hayat giderek zorlaşır. Kâmil Bey, yıllardır özlemini duyduğu biricik kızı Ayşe'ye kavuşmaya çalışırken, Kurtuluş Savaşı'nda yüz binlerce insanın kanıyla kurtulan vatan, artık demokrasi mücadelesi vermektedir. Serbest Fırka'nın kuruluşu, Darülfünun'da meydana gelen ayaklanmalar, İstanbul sokakları ve tarihin derinliğinde kalan ayrıntılar..

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)