adscode
adscode

Kurdaki Değişimler Eğitimin Rotasını Değiştirdi

Yurtışında Eğitim ile Dünya Ekonomisine 100 Milyar Doların Üzerinde Katkı Sağlayan Gençler, Ekonomideki Değişimden Nasıl Etkileniyor?

Kurdaki Değişimler Eğitimin Rotasını Değiştirdi
Yurtdışı Eğitim

Euro ve Dolar’daki Yükseliş Eğitimin DNA’sını Değiştiriyor

Yurtdışında Eğitim Pazarını 2015’te Bekleyen Değişimler Neler ve Sebepleri...

Hangi Ülkeler Yurtdışı Eğitim Pazarından Daha Büyük Pay Alacak?


100 Milyar Doları aşan büyüklüğüyle dünya çapında bir pazar haline gelen yurtdışında eğitim son yıllarda ülkelerin gözde kazanç kaynaklarından biri. Ülkeler bu büyük sektörden mümkün olan en büyük payı almaya çalışıyor.

Eğitim sistemlerine yaptıkları yatırımlar, öğrencilere sundukları özel imkanlar ve yaşam koşulları ile fark yaratarak öğrenci çekmek isteyen ülkeler bu sene farklı bir etken ile sınanıyor: Dünya çapındaki ekonomik göstergeler… 

5 milyona yaklaşan sayılarıyla yurtdışında eğitim gören öğrenciler; ekonomik tutarsızlık nedeniyle rotalarını farklı ülkelere çeviriyor. Eğitim konusundaki uzman isimler 
‘Eğitimin DNA’sının’ değiştiği konusunda hemfikir…

Euro ve Dolar’daki artış gelişmekte olan ülkelerin öğrencilerinin eğitimdeki rotalarını değiştirmelerine neden oluyor. Konu yurtdışında eğitim olunca dünya çapındaki gözde ülkeler ABD, İngiltere ve Kanada ekonomik etkenler dolayısıyla tercih sıralamasında alt noktalara kayarken; Doğu Avrupa, Baltık ve Uzakdoğu ülkeleri yükselişe geçiyor.

Son dönemde Türk Lirası’nın Dolar, Euro ve Sterlin karşısında aşırı değer kaybetmesi, yurtdışında eğitim planı yapan gençleri ve ailelerini önemli ölçüde etkiledi. Dolar, Euro ve Sterlin’deki yükseliş gençleri yeni rotalar aramaya iterken; bu arayış Polonya, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Rusya gibi Doğu Avrupa ve Baltık Ülkeleri ile Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin yüzünü güldürüyor.

Türkiye’de 22 yıllık Eğitim Harcaması 900 Bin TL’lere Çıkıyor

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)’nın en son yayınladığı 2013 yılı raporlarına göre Türkiye’de üst gelir grubundan bir ailenin çocuğu için 22 yıllık eğitim harcaması 898 bin 312 TL’ye kadar çıkıyor.

ISMMMO verilerine göre; dar gelirli bir ailenin çocuğu doğumdan üniversiteyi bitirdiği güne kadar eğitim, yeme-içme, ulaşım, giyim ve sağlık dahil 22 yılda 46 bin 968 lira harcamak zorunda. Ayda 4 bin lira geliri olan bir aile aynı dönem için 445 bin lira, 8 bin lira gelir grubu ile üst kalemde yer alan bir aile ise 898 bin 312 lira harcıyor.
 
Yıllık enflasyonun yüzde 5 civarında gerçekleştiği varsayımıyla rakamlar güncellendiğinde; dar gelirli bir aile 0-22 yaş arasındaki bir çocuğa 79 bin, orta gelir grubu 559 bin 899 lira, üst gelir grubu ise 1 milyon 119 bin 189 liralık harcama yapıyor.  

Türkiye’de toplam eğitim harcamalarının GSYH içindeki payı 2009 yılında yüzde 3,8 seviyesinde bulunurken; Danimarka’da 8.7, AB / ABD ve İngiltere’de 5.4, Almanya’da 5 olduğu belirtiliyor.

Tüm bu göstergelerin yanında; HSBC’nin yaptığı araştırmaya göre ailelerin büyük bir çoğunluğunun çocuğuna yurtdışında eğitim aldırmak istediği gözlemlenmektedir. Bu da Türk ailelerinin dövizdeki hareketliliğe rağmen çocuklarını yurtdışı eğitime göndermek istediklerini ve Türkiye’nin yurtdışı eğitimdeki payının her geçen yıl artacağını işaret etmektedir.  (Infografikte mevcut)

Türk Ebeveynler Çocuklarını Yurtdışında Okutmak İstiyor:
HSBC’nin yapmış olduğu araştırmaya göre; Türk ailelerinin yüzde 83’ü çocuklarını yurtdışında okutmak istiyor.16 ülke genelinde yapılan araştırma; katılımcı ailelerin yüzde 77’sinin çocuklarını yurtdışında okutmak istediğini gösteriyor. 
Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Türkiye gibi pazar değeri yüksek olan ülkelerin yer aldığı araştırmada; ebeveynlerin çoğunluğunun çocuklarını eğitim için yabancı ülkelere göndermeyi düşündüklerini gözlendi. Ebeveynlerin % 64’ü yurtdışı eğitimi lisans için düşünürken on(10) ebeveynden yedisi(7) yüksek lisans eğitimi için yurtdışını tercih edeceğini belirtiyor.

Ailelerin çocuklarını yurtdışında okutma isteği Asya ülkelerinde daha yüksek oranda gözlemleniyor. Malezya’daki her beş aileden dördü, Hong Kong, Endonezya ve Singapur’daki dört aileden üçü çocuklarını daha iyi eğitim alabilmeleri için denizaşırı ülkelere göndermeye razıyken; Kanada, Avustralya ve Fransa’daki ailelerin yalnızca yarısı bu fikre sıcak bakıyor.

Aileler; çocuklarının daha iyi bir eğitim alması, farklı ülke kültürlerini deneyimlemeleri ve dünyayı anlamaları için yurtdışında okumalarını arzu ettiklerini belirtiyor.

Hindistan (%88), Türkiye (%83), Çin (%82) ve Malezya (%82) ise yüksek lisans için çocuklarını yurtdışına göndermek isteyen ailelerin vatandaşı olduğu ülkeler sıralamasında başı çekiyor. (Infografikte mevcut)

Sınav Sistemi Gençleri ve Ailelerini Yurtdışı Eğitime İtiyor:

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre; Türkiye’de 17 milyonun üzerinde öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 2.1 Milyonu her yıl üniversite sınavlarına girerek gelecek planlamalarına buna göre şekillendirmekte. İki aşamalı üniversite sınavına giren 2.1 milyon öğrencinin 770 bini bir üniversiteye yerleşebilmekte. Ülkemizde 109 devlet, 76 vakıf ve 8 meslek yüksekokulu bulunduğu göz alındığında öğrencilerin önemli bir kısmı ücretli eğitim görmektedir. Orta gelirli ailelerin çocuklarının 4 yıllık üniversite eğitim maaliyeti 100 bin TL’yi, yüksek gelirli ailelerin ortalama harcamaları 200 bin TL’nin bile üzerine çıkabilmektedir. 

Tüm bu maaliyetler ve sistemsel sıkıntılar dolayısıyla aileler çocuklarının yurtdışından eğitim alması adına gerekli harcamayı yapmayı göze alıyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar; Türkiye’deki eğitim maaliyetlerinin gün geçtikçe arttığını ve bu sebeple eğitim kalitesi olarak dünya çapında yükselişe geçen Balkan, Baltık ve Asya ülkelerinin ekonomik açıdan da elverişli olması sebebiyle Türk aileler tarafından tercih edildiğinin altını çiziyor. 
The Times Educaiton Institute’nin 30 Eylül 2015’de açıkladığı rapora göre; dünya çapında ilk 800 üniversite arasında; Macaristan, Polonya, Rusya, Çin ve Güney Kore üniversitelerinin var olduğu gözlemleniyor. Raporda;  Estonya, Litvanya ve Letonya gibi ülkelerinin yükseldiğine vurgu yapılıyor. Bu ülkelerdeki eğitim kalitesindeki yükseliş Türk ailelerini bu ülkelerde eğitim almaya teşvik ediyor. (Infografikte kismi olarak mevcut)

Eğitimin DNA’sı Değişiyor

Türk Lirası’nın; Dolar ve Sterlin karşısında 2015 Ocak ayından bu yana yüzde 15 değer kaybı yaşamasının eğitimin DNA’sını değiştirdiğini belirten IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar; gençlerin ve ailelerin değişen tercihleri sebebiyle karlı çıkacak ülkeler hakkında bilgi verdi. 

Akar; ekonomide yaşanan son gelişmelerin öğrenci ve ailelerin Doğu Avrupa, Baltık ülkeleri, Asya ve Uzakdoğu’ya yönlenmesini sağladığını belirtti. Ekonomik etkenler nedeniyle bu ülkelere yönlenmenin olduğunu söyleyen Akar, aslında bu sürecin geçtiğimiz 10 yılın bir yansıma olduğuna vurgu yapıyor. İskandinav, Balkan, Baltık, Uzakdoğu, Asya ülkelerinde yıllardır süren eğitimdeki iyileştirme ve reformların meyvelerini vermeye başladığını belirten Genel Müdür; bu ülkelerde eğitim ücretlerinin düşük olmasının nedenlerinden bahsetti. Genel inanışın tersine; üniversite ücretlerinin eğitim kalitesiyle birebir ilgisinin olmadığını belirten Akar; yükselen ülkelerin ücretlerini ABD ve İngiltere gibi gözde ülkelerle yarışabilmek adına düşük tuttuklarını belirtti. 
Akar; öğrencilerin tercihlerindeki değişimin birdenbire gerçekleşmediğini, özellikle Erasmus sebebiyle üniversiteli gençlerin Avrupa’daki birçok ülkeyi yakından tanıma imkanına ulaştığını ve geçmişte ilgi göstermedikleri ülkere sıcak baktıklarını söyledi. Akar; Erasmus ile birikte özellikle Polonya, Estonya, Litvanya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi ülkelere yönlenen gençlerin tercihteki tek sebeplerinin ekonomik göstergeler olmadığına da dikkat çekiyor. Dünyadaki büyük bir sektör haline gelen yurtdışın eğitimden pay almak isteyen ülkelerin eğitim sistemlerinde yaptığı değişimler, sundukları yüksek yaşam standartları ve özel imkanlar nedeniyle öğrencileri bu ülkelere sıcak bakmaya başladığını belirtiyor. Bu ülkelerin eğitim sistemlerinde yaptıkları reformlarla dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarında hızla yükseldiklerini belirten Akar; Polonya’nın ekonomi, mühendislik, Macaristan’ın sosyal bilimler, Bulgaristan ve Ukrayna’nın mühendislik, tıp ve eczacılık eğitiminde tercih edildiğini söyledi. Akar; Estonya, Litvanya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri kaliteli eğitim ve öğrenciler için rahat  hayat standartlarıyla yükselen değerler olduklarını ekledi. 

YURTDIŞINDA EĞİTİME DAİR KISA NOTLAR: 

    •    OECD raporlarına göre 5 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim yapmaktadır. Bu sayı 1990’lı yıllarda 1,3 milyonken, 2025 yılında bu sayının 8 milyona ulaşması tahmin edilmektedir. Bu rakamlar sektörün ne kadar yüksek bir hızla geliştiğinin göstergesidir.

    •    İngiltere yılda 600.000 öğrenciyi İngilizce eğitimi için ağırlıyor. 600.000 bin öğrenci İngiltere ekonomisine yaklaşık 2 Milyar Sterlin katkı sağlıyor. 

    •    Türkiye’den her yıl 15.000 öğrenci İngiltere'ye İngilizce eğitimi için gidiyor. Öğrencilerin İngiltere ekonomisine katkısı yıllık 86 Milyon Sterlin’i buluyor.

    •    Nijera, yıllık 300 Milyon Sterlin’i İngiltere üniversitlerine ve kolejlerine harcıyor.

    •    İrlanda'da yüksek öğretim için ülkesine gelen yabancı öğrencilerden 700 Milyon Euro,  dil okulu için gelenlerden 300 Milyon Euro, toplamda yabancı öğrencilerden 1 Milyar Euro gelir elde ediyor.

    •    Yurtdışı eğitimde en büyük paya sahip olan ülkelerde başı ABD çekiyor. ABD uluslararası öğrencilerden ekonomisine kabaca 24 Milyar Dolar katkı sağlyor. (2012-2013)

    •    ABD’ye yüksek eğitim için giden öğrencilerin yüzde 22’si işletme, %19’u mühendislik, %19 fizik eğitimi alıyor.

    •    Fransa’da 290.000 yabancı öğrenci bulunuyor. Yabancı öğrenciler Fransız öğrencilerin yüzde 12.3’üne eşit.

    •    Amerikalıların yüzde 18’i, Avrupalıların yüzde 53’ü İngilizce harici bir dil konuşuyor.

    •    Malezya 2020’ye kadar dünyanın 6'ıncı en büyük yabancı öğrenci çeken ülkesi olmayı hedefliyor. Hedef 2020 yılında 200.000 yabancı öğrenci.

    •    Estonya Üniversiteleri 2014-15 yılı itibariyle 100’ün üzerinde bölümde İngilizce okuma imkanı sunuyor.

    •    30.000 Kenyalı öğrenci yurtdışında eğitim alıyor.

    •    Massachusetts Üniversitesi Pazarlama Araştırmaları Merkezi sosyal medyanın üniversite tercih ve kayıtlarında yüzde 78 oranında etkili olduğunu söylüyor.

    •    Yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkeler; Çin, Hindistan ve Güney Kore olurken, Türkiye bu sıralamada yurtdışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri konumunda. 

    •    Türk öğrencilerinin %25’i İşletme, Uluslararası Ticaret, Pazarlama; %15’i Mühendislik, %15’i Fen Bilimleri; %13’ü Medya ve Güzel Sanatlar; %12’si Sosyal Bilimler ve Hukuk; %8’i Sağlık Bilimleri; %2’si Eğitim Bilimlerini tercih ediyor. 
    •    Erasmus ile yurtdışına öğrenci gönderen ve kabul eden ülkeler arasında İspanya her iki alanda da liste başında yer alıyor. Türkiye 11 bin 826 öğrenci ile Erasmus’la öğrenci gönderiminde üst sıralarda yer alıyor. 
    •    Detaylı istatistiki bilgiler ekte yer alan infografik dosyada mevcuttur.

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Takvimi

11 Ekim 2015 Bursa Hilton Hotel
13 Ekim 2015 Ankara Sheraton Hotel 15 Ekim 2015 Izmir Hilton Hotel 17-18 Ekim 2015 İstanbul Kongre Merkezi (Avrupa Yakası) 19 Ekim 2015 Bostancı Dedeman Hotel (Anadolu Yakası)

Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen IEFT Fuarları hakkında bilgi veya on-line davetiye almak için: www.ieft.com.tr  / 0212 244 42 13


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)