Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında desteklenen Küresel Öğretmenler Atölyesi Ankara Radisson Blu Hotel’de yapıldı. Etkinliğe başvuran 100’den fazla öğretmen arasından proje geçmişi, yabancı dil bilgisi, motivasyon, branş ve cinsiyet dağılımı gibi kriterlere göre belirlenen 20 öğretmen atölyeye katıldı. Hedef kitlesi sadece Ankara’da görev yapan öğretmenler olan proje yoğun ilgi gördü.
Atölye buz kırıcı etkinliklerle başladı ve katılımcılar birbirilerini tanıma şansı buldu. İlk oturumda daha önce Global Teacher Prize’da hikayeleri ile fark yaratan Andria Zafirakou, Dilek Livaneli, Maaris Rossi, Philippe Longchamp, Ian Fogarty, Leonardo Durante ve Gaelle Assoune çektikleri ilham verici videolarla katılımcıları küresel öğretmen olma yolunda cesaretlendirdi. Ardından proje yürütücüsü Dr. Selçuk Yusuf Arslan, kendi öğretmenlik yolculuğunu anlattı.
Girişimci öğretmen atölyesinde öğretmenler seçtikleri konulara göre gruplara ayrılarak kendilerine verilen sanal bütçe ile belirledikleri sorunları çözebilecekleri iş fikirleri üretti. Tasarımcı öğretmen atölyesinde ise istasyon yöntemiyle gruplar ortak tasarımlar yaptı. Her 5 dakikada bir grup değiştiren öğretmenlerin ortak ürünleri olan şiir, resim, hikaye, gazete ve formanın bütünlük göstermesi grubun sinerjisini yansıttı.
Öğle arasından hemen sonra Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serçin Karataş’a yaratıcı düşünen öğretmen etkinliğinde morfolojik sentez yöntemiyle öğretmenlerin yaratıclıklarını sergilemesine fırsat sağladı. Atölye sonunda gruplar kendilerine verilen malzemelerle en yaratıcı tasarımı yapabilmek için birbirleri ile yarıştırlar. Kodlayan öğretmen atölyesinde ise Kodluyoruz Derneğinden Burak Akbulut küresel öğretmenlerin neden kodlama bilmeleri gerektiğini katılımcılarla birlikte tartıştı.
Etkinliğin son bölümünde proje yürütücü Dr. Arslan, küresel öğretmen programı başvurusuna yönelik püf noktalarından bahsetti. Soru-cevap oturumu ve düzenlenen sertifika töreni ile etkinlik tamamlandı.
Proje yürütücüsü Dr. Arslan: “26 Kasım benim için çok özel bir gün ve bir hayalimi gerçekleştirdim. Bugüne kadar sayısız uluslararası ödül kazandım. Her zaman deneyimlerimi özellikle genç meslektaşlarımla paylaştım. İyi örneklerin paylaşarak çoğalacağına inanıyorum. Bu kez bir atölye düzenleyerek 20 sıradışı öğretmene hikayemi anlattım ve küresel öğretmenlik yolunda onları cesaretlendirdim. Proje grubumun önemli uluslararası başarılar kazanacağına eminim ve onlardan gelecek başarı haberlerini duymak için sabırsızlanıyorum. Proje sonrası ülkemizin farklı yerlerinden birçok öğretmen arkadaşım bu atölyenin tekrarını istedi. Umarım destek bulabilirim ve bu girişimden daha fazla meslektaşımın faydalanmasını sağlayabilirim."
Selçuk Arslan kimdir?
Dr. Selçuk Yusuf Arslan, Ankara Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Yüksek Lisansını Gazi Üniversitesi, Bilişim Enstitüsünde; doktorasını Hacettepe Üniversitesi Eğitim Yönetimi programında tamamladı. 2021 yılında eğitim nobeli olarak gösterilen Global Teacher Prize’da dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri gösterildi. Çevre ve kodlama çalışmaları ile ETF tarafından düzenlenen Greek Skills Award yarışmasını kazanan Arslan, ISTE tarafından verilen Watch to 20 ödülü ile takip edilmesi gereken 20 eğitimciden biri seçilmiştir.
2019 yılında JCI tarafından Dünyanın En Başarılı 20 Genci arasında gösterilmiş, 2018 yılında JCI Türkiye tarafından da İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet Kategorisinde Türkiyenin En Başarılı Genci seçilmiştir. 2022 yılında “Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik” kategorisinde ikinci kez aynı başarıyı elde etmiştir. CERN Uluslararası Öğretmen Programını tamamlayarak CERN Öğretmen Elçisi olmuştur. 2018 yılında AKS Education tarafından Küresel Öğretmen Ödülüne layık görülen Arslan ve öğrencilerinin çok sayıda ulusal ve uluslararası proje yarışmasında ödülü bulunmaktadır. Projelerinde sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Ayrıca STEM, sürdürülebilirlik, kodlama ve kız öğrencilerin teknoloji kullanımının geliştirilmesi konuları üzerine de çalışmaktadır.