adscode
adscode

LGS yabancı dil puan hesaplamasında haksızlık mı var?

YKS oturumlarının sonuncusu olan Yabancı Dil Testi (YDT) için katsayı hesaplamasında haksızlık mı yaratılıyor? İşte konu hakkında gelen bir mail:

 LGS yabancı dil puan hesaplamasında haksızlık mı var?
Sınavlar


"Biz Almanca eğitim veren Avrupa Koleji 8. sınıf velileri olarak size bu maili gönderiyoruz.  Çocuklarımız sınava Almanca'dan girdiler. Bugün öğrendik ki sınav alan katsayı hesaplamalarında yabancı dilde (İngilizce-Almanca ve Fransızca) ayrı ayrı hesaplanarak uygulanmış. 
 
Herkesin aynı soruları yapacağı bir sınav için gayet uygun olan bu yöntem, yabancı dil sınavlarının ayrı ayrı ortalamalarının hesaplanması nedeniyle bazı haksızlıklarla karşılaşılmasına neden oldu.
 
 
Şöyle ki; Almanca ve Fransızca derslerinin ortalamaları İngilizceden sınava giren öğrencilerin ortalamalarına göre yüksek çıktı. Not dönüşümü esnasında Fransızca ya da Almanca derslerinin katsayıları düşük olduğundan bu derslerden sınava giren öğrencilerin diğer derslerinin katsayıları yükselmiş oldu. Bu durum İngilizceden sınava giren bir öğrencinin puanı ile aynı netlere sahip Almancadan sınava giren bir öğrencinin puanı arasında en az 8.5 puanlık bir farka, Fransızcada ise 7 puanlık farka neden oldu. Çünkü Almanca ve Fransızca  ortalamaları İngilizce ortalamalarından daha yüksek çıkmıştı.
 
Bu puanlar öğrencilerin yüzdelik dilimlerini, sıralamalarını ve tabi ki girecekleri okulları etkileyeceği için en kısa zamanda bütün yabancı dil sınavlarının sonuçları  (Fransızca , Almanca ve İngilizce ayrı ayrı hesaplanmadan) bir arada hesaplanarak  bu yanlıştan ve haksızlıktan dönülebilir.Bu 3 yabancı dil sınavının zorluk seviyelerinin aynı olması gerekliliği bunu geçerli bir çözüm olarak karşımıza çıkarmaktadır. Ayrıca puan hesabı ile ilgili kılavuzda bu derslerin ayrı hesaplanacağına dair bir bilgi yoktur. Yabancı dil puanı olarak geçmektedir.
 
LGS sınavında farkettiğimiz bu büyük  yanlış ve hasksızlığın düzeltilmesi konusunda yardımınızı rica ediyoruz. Sesimizi ancak siz duyurabilirsiniz.
 
Kayıtların başladığı bu dönemde bir yanlıştan dönülmesi için her zaman olduğu gibi çocuklarımızın ve bizlerin sesi olur ve  yardımcı olursanız çok seviniriz."


Veliler konu hakkındaki itirazlarını MEB'e de iletiyor. İşte bir dilekçe örneği:

MİLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

 

Konu: 2018 LGS Sınav sonucu ve hesaplama yöntemine itirazım hk.

   Velisi Bulunduğum,  ...;  2018 liselere giriş sınavına Almanca dersinden katılmıştır. Sınav sonuçlarının değerlendirmesinde, Almanca ve Fransızca derslerinden sınava girenlerin katsayısının İngilizceden girenlere göre düşük hesaplandığı, sınavda doğru-yanlış ve boş sayıları aynı olan öğrencilerle karşılaştırıldığında, yaklaşık 8-9 puan kadar bir farklılık (eksik puanlama) ortaya çıkmaktadır.

  Yüzdelik dilimi açısından ciddi bir olumsuzluğa ve mağduriyete neden olan ve eşitsizliğe yol açan bu durum, tercih sürecinde telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara yol açmaktadır.

   Eşitlik ilkesine aykırı olan ve hukuki olmayan bu olumsuzluğun giderilmesi, bizim ve benzer durumdaki diğer öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplanarak düzeltilmesi- tercih süreci de göz önüne alınarak- ivedilikle çözümü için gereğini arz ederim.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)