adscode
adscode

LGS’de sorular zor mu olacak, kolay mı?

Bu hafta sonu liselere, gelecek hafta sonu da üniversitelere giriş sınavları var. Bu yüzden en az 5 milyon evde heyecan dorukta!..

LGS’de sorular zor mu olacak, kolay mı?
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 17-Jun-20 09:22

Ankara ise sakin! MEB, YÖK, ÖSYM sanki hiçbir şey yokmuşçasına, her şeyi otomatiğe bağlamış izlenimi veriyor. Peki, öyle mi? Evet demek mümkün değil. Onlar da dokuz doğuruyor ama sakin olmak zorundalar.

LGS’ye yönelik çok sayıda soru var ve Bakan Selçuk bazılarına açıklık getirdi. Peki, bu açıklamalar veli ve öğrencileri rahatlattı mı? Evet demek mümkün değil. Neden? Çünkü beklentiler ve bakış açıları çok farklı.

Gelin şimdi Bakan Bey’in açıklamalarına ve velilerin bu yöndeki görüşlerine hep birlikte bir göz atalım:

- Sınavda soruların kolay ya da zor olması diye bir şey söz konusu değil.

- Zorluk derecesi yüksek sorular her sınavda vardı, bu sınavda da olacak. 1.8 milyon öğrenciyi, başka türlü ayrıştıramazsınız. Kaldı ki bu yıl, eksik konular söz konusu. MEB’in kolay sınav yapıp, 17 bin şampiyon çıkarttığını da henüz unutmadık. Bu sınavda zor sorulardan çok, zaman alıcı sorular sanki daha çok olacak!..

- Sorular kolay ya da zor olsa bile zaten hep belli sayıda kontenjan var. Yani zor soru da olsa, kolay soru da olsa o kontenjan sayısınca öğrenci o okullara kayıt olacağı için herhangi bir problem yok.

- Soruların takviye almış öğrencilere göre hazırlanması tüm dengeleri değiştirir. 1.8 milyon adaydan yarısı dershane ve özel ders takviyesi aldıysa, diğer yarısı çok uzağında kaldı. Adil bir sınav olması için soru seçimi çok önemli! Dahası, aynı puanı alan bir öğrenci büyük kentlerde açıkta kalırken, küçük kentlerde iddialı okullara girebilecek! Fen ve Matematik’te ful çeken öğrenciler diğer derslerde tökezleyebilir! Yani soruların güçlük dereceleri çok önemli!

- Soruların zorluğu ya da kolaylığı bizim açımızdan teknik konu ve biz soruların zorluk, güçlük derecesini bazı istatistiksel formüller kullanarak yapıyoruz. Bu nedenle bu sene çok zor soralım ya da gelecek sene çok kolay soralım gibi bir seçenek söz konusu bile değil.

- Bakan Bey, geçmiş yılların sorularını ve sonuçlarını incelerse, söylediklerinin tam tersinin yapıldığını görecektir. Bu yıl da güçlük derecesi yüksek soru fazla olacak çünkü aday sayısı çok fazla ve hiçbir ölçme değerlendirmeci aynı puanda yığılma olsun istemez!

- Sadece belli güçlük derecesi dikkate alınarak hazırlanan sorular var. O yüzden de soruların çok zor olması halinde, sınavla öğrenci alan okulların kontenjanı boş kalacak diye bir durum söz konusu değil.

- Bu noktada, dershane kültürüne göre hazırlanmış sorular kimi adaylara çok kolay gelse de kimine çok zor gelecektir. Bu da evet kontenjanları boş bırakmaz ama kimilerine avantaj sağlar!..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)