adscode
adscode

LGS’YE 5 KALA...  

06 Haziran 2021 tarihinde uygulanacak LGS öncesi, MEF Okulları Bahçeşehir Kampüsü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü anne babalara bazı önerilerde bulundu:

LGS’YE 5 KALA...   
Sınavlar

 

LGS maratonunun sonlarına doğru yaklaşıyoruz. Öğrencilerimiz, bütün bir yıl boyunca hazırlıklarını yaptılar. Siz velilerimizin de çocuklarınızla birlikte bu süreçte onların heyacanını paylaştığınızı biliyoruz. Ebeveyn olarak çocuğunuzun emeklerinin karşılığını almasını dilemeniz, çocuklarınızın kendi geleceklerini kurma yolculuklarında iyi adımlar atmasını istemeniz oldukça normal. Ancak çocuklarınızın yaşamlarındaki yolculuklarının kahramanının kendileri olduklarını zaman zaman kendinize hatırlatmakta fayda var...

 

Sınava yaklaştıkça çocukların heyecanı artabilir ve onlar  kendilerini “Her şeyi unutacakmış gibi” hissedebilirler. Burada çocukların model ve güvenli liman olarak gördükleri ebeveynlerinin de sınava dair yaklaşımları önemlidir. Kaygı bulaşıcı bir duygudur; eğer siz kaygılıysanız bu, çocuğuzun da kaygısını arttırabilir. İşte bu noktada yolcuğun kahramanını kendimize hatırlatalım: “Sınava siz değil çocuğunuz girecek!” Öğrenciler sınav konusunda zaten öğretmenlerinden tüm kazanımları aldılar, çok sayıda deneme sınavına girdiler ve sınavın provasını defalarca yaptılar. Sınava çocuğu ile birlikte giren ebeveyn değil, destekleyen ebeveyn olun ve çocuğunuza sınav konusunda güvenin.  Çocuklarınızla olan konuşmalarınızın mesajı “Çok çaba gösterdiğini görüyorum. Elinden gelenin en iyisini yapacağını biliyorum ama yapamazsan da dünyanın sonu değil.” olmalı. Burada verilmek istenen mesaj, çocuğunuzun kendi değerini sınav ile ilişkilendirmemesidir.

 

Sınavlar Kişiliğin Değerlendirmesi Değildir!

Bu sınavın bir sıralama sınavı olduğunu unutmayın. Sınav sonucuna göre tümüyle “başarısız” ya da “başarılı” olacağını düşünen çocuklarda kaygı düzeyi daha yüksek olabilir. Sınavın kişiliğin değerlendirmesi değil, bilgilerin değerlendirmesi olduğunu ve sınav sonucuna göre çocuğunuzun değerinin değişmeyeceğini ona hissettirin. Yıl boyunca çaba gösteren çocuğunuza, sonucun değil süreç içindeki gayretinin değerini ona hatırlatın. Eğer varsa kendi yaşamınızdan zorlandığınız, belki de kendinizi “başarısız” hissettiğiniz ancak sonrasında başa çıkabildiğiniz anılarınızı çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Hatta çocuğunuzun daha önceki başarılarını hatırlamasında onlara yardımcı olabilirsiniz. Buradaki amacınız çocuğunuzun zorlandığı zamanlar olsa bile gösterdiği çabanın kıymetli olduğu olmalı. Eğer çocuğunuzun sınav için yeterince hazırlanmadığını düşünüyorsanız da çocuğunuza güven verin ve desteğinizi hissettirin.

 

Hedeflere Giden Yollarda Alternatifler Olabilir!

Bu süreçte çocuğunuzla eğer işler plânladığı gibi gitmezse neler olabileceği hakkında konuşabilirsiniz. Bu konuşmayı eğer çocuğunuzun ihtiyacı olduğunu hissederseniz bir kez bile yapmanız yeterli olacaktır. Mutlaka onun eğitimi için en faydalı olana destek konusunda her zaman yanında olduğunuzun mesajını verin. Tek bir seçenek yerine eğer işler planlanılan gibi gitmezse alternatifleri ya da seçenekleri olacağını bilmek çocuğunuzu da rahatlatacaktır. Söylediklerimizi davranışlarımızla da göstermekte fayda var. Örneğin bu süreçte evdeki gündeminiz, konuşmalarınız yalnızca sınav üzerine olmamalı. “Senin için yapabileceğimiz bir şey var mı?” diye sormak onun desteğinizi hissetmesine katkı sağlayacaktır.

 

Sınava Adım Adım...

LGS’ye az bir zaman kala öğrencilerin deneme sonuçlarında düşüşler olabilir, pandemi ile birlikte süreci yönetirken onlar da oldukça yoruldu. Bu nedenle çocuklarınızı sınavın son haftasında mümkün olduğunca dinlenmeye teşvik edin ancak onların bireysel farklılıklarını da unutmayın. Bazı öğrenciler sınavdan birkaç gün önce çalışmaya ara vermek isteyeceği gibi bazı öğrenciler ise sınav gününe kadar çalışmalarını sürdürmek isteyebilirler. Burada önemli olan öğrencilerin çalışmalarını sürdürmek tercihleri bile olsa özellikle son haftada dinlenme sürelerini arttırmaları ve çalışma tempolarını düşürmeleri olacaktır. Bazı öğrenciler sınav yaklaştıkça daha çok çalışma yapmalıyım diye düşünebilir. Böyle durumlarda çocuğunuzla LGS’ye bütün yıl hazırlandığını, dinlenmeye de ihtiyacımız olduğunu hatırlatabilirsiniz.

 

Uyku ve Beslenmeye Dikkat!

  • Bu hafta çocuğunuza uyku ve beslenme düzenini ayarlamasında destek olabilirsiniz. Bunun için aslında normal zamanda alışık olduğu uyku düzenini sürdürmesi ve her zamanki gibi sağlıklı ev yemekleri ile beslenmesi yeterli olacaktır. Sınav günü kahvaltıda çocuğunuzun normalde yemediği bir şeyi “Faydası olur!” diye düşünerek yemesi konusunda ısrarcı olmayın ya da normalde olmadığı kadar abartılı bir kahvaltı hazırlamayın.
  • Sınavdan bir gün önce öğrencilerden uykuya dalmakta güçlük çekenler olabilir ancak uyku konusunda ısrarcı olmak “Hadi bugün erkenden uyu, yarın sınavda uyuyacaksın!” gibi söylemlerde bulunmak işe yaramayacaktır. Bunun yerine ılık bir duş alması, sıcak bir içecek tüketmesi, kitap okuması konusunda onu uyku öncesi rahatlatacak bir yönlendirme daha faydalı olabilir. Sınav öncesi yeterli bir uyku almak faydalıdır ancak korkulduğunun aksine, sınavdan bir gün önce az uyumanın etkisi ancak ertesi gün öğlen saatlerinden sonra anlaşılmaya başlar. Sınav sabah erken saatte olacağı için öğrenciler sanıldığı kadar bu durumdan etkilenmeyebilir.

 

Sınav Günü ve Sonrası...

  • Sınavdan bir gün önceki günü ve sınav gününü normal bir gününüzmüş gibi geçirin.
  • Çocuğunuza sınavdan bir gün önce sınava giderken yanınızda bulundurmanız gereken eşyaları (geçerli kimlik belgesi, en az iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, su) ve giyeceği kıyafetleri hazırlamak konusunda destek olun. Sınav sabahı çocuğunuzu endişelendirmeden siz de götürülecek eşyaları kontrol edebilirsiniz.
  • Sınav günü giriş kontrolleri yapılması ve öğrencilerin yerleşmeleri için en az bir saat önceden okulda bulunun.
  • Okula geldiğinizde kendinizi çok fazla konuşma yapmanız gerekiyormuş gibi hissetmeyin. Bazen sıcak bir ses tonu ve içten bir sarılma ile sadece “Başarılar” demek yeterlidir.
  • Çocuklarınız düzenine alıştıkları, defalarca denemeye girdikleri kendi okullarında sınava gireceği için gözünüz arkada kalmasın. Sınav esnasında siz de yürüyüş yapabilir, bir kahve içebilir, kendinizi rahatlatacak aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Sınav bitişini yine içten bir sarılma ve “Geçmiş olsun.” diyerek birlikte kutlayın, o günü birlikte zaman geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirin.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)