adscode
adscode

LGS'ye adım adım

5 Haziran'da gerçekleştirilecek LGS için uzmanlardan ailelere öneriler:

LGS'ye adım adım
LGS
Güncelleme : 26-May-22 16:58

5 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için geri sayım başladı. Sınava adım adım yaklaşırken sizler de çocuklarınızla sınav heyecanını paylaşıyor olabilirsiniz. MEF Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü ailelere ve öğrencilere önerilerde bulundu:

Uyku, Beslenmeye ve Egzersize Dikkat!

  • Gelişim çağındaki her çocuk uyku, beslenme ve egzersiz düzenine ihtiyaç duyar. Sınava hazırlanan öğrenciler için de bu geçerlidir. Ancak son dönemlere yaklaştıkça bu düzende de değişiklikler yaşanabilir. Örneğin, öğrenciler zamanları azaldığı için gece geç saatlere kadar ders çalışma isteğinde olabilirler. Oysaki gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için alışık oldukları düzende, en az 8 saat uyku ihtiyacını karşılamalıdırlar. Tüm yıl takip edilen düzen, sınav yaklaştığı için bozulduğunda bu çocukların performanslarına olumsuz etki edebilir. Bu nedenle sahip olunan uyku düzenini sürdürmek ve yeterli dinlenme süresini ayırmak faydalı olacaktır.
  • Özellikle sınavdan bir gün önce artan heyecanın da etkisiyle uykuya dalmakta güçlük çeken öğrenciler olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız çocuğunuza erken uyuması konusunda ısrarcı olmak ve erken uyanacağını hatırlatmak yerine sıcak bir içecek tüketmesi, kitap okuması, rahatlatıcı nefes egzersizleri yapmasını önerebilirsiniz. Sınav sabah saatlerinde gerçekleşeceği için alışık oldukları sistemde uyku düzenlerini sürdürebilen öğrenciler, sınavdan bir gün önce ufak değişiklikler yaşasa bile sanıldığının aksine bu durumdan hemen etkilenmeyebilirler.
  • “Zihin açar.”, “Hatırlamaya yardımcı olur.” gibi düşüncelerle yemek düzeninin değiştirilmesi, yeni yiyeceklerin denetilmesi, fazla ya da az miktarlarda yemek yenmesi çocukların fiziksel olarak kendilerini rahatsız hissetmesine neden olabilir. Alışık oldukları düzende bu sistemi sürdürmek en sağlıklısı olacaktır.
  • Konu tekrarları, test çözümleri temposu ile uzun süre hareketsiz oturan öğrenciler için yine bu dönemde en az 20 dakika tempolu yürüyüş, hem öğrenmenin kalıcı hale gelmesine katkıda bulunacak hem de fiziksel zindeliklerine katkı sağlayacaktır.

 

Duygular Bulaşıcıdır!

Geri sayım devam ettikçe çocukların heyecanı artmaya devam edebilir. “Hiçbir şey bilmiyorum sanki” ve benzer cümleleri daha sık duymaya başlayabilirsiniz. Böyle anlarda çocukların destek ihtiyacını karşılamak üzere gelecekleri ilk kişiler ebeveynleri olacaktır. Sizlerin sınava yaklaşımı, verdiğiniz tepkiler çocuklar tarafından dikkatle takip edilmektedir. Duygular bulaşıcıdır! Eğer kaygınız yoğunsa bu çocuğunuzun da kaygısının artmasına neden olabilir.

Ufak bir hatırlatma: Sınava siz girmeyeceksiniz, çocuğunuz girecek!

Yılın başından beri emek veren çocuklarınıza güvenin ve destek olmak için yanlarında olun. Yaptığınız sohbetlerde çocuğun çabasına vurgu yapın ve bu sınavın dünyanın sonu olmadığını ve mutlaka alternatiflerinin olduğunu açıkça belirtin. Desteğinizi hissettirmek için samimi bir şekilde “Senin için yapabileceğimiz bir şey var mı?” diye sormanız ve her koşulda yanında olduğunuzu hissettirmeniz oldukça önemli. Sınavın sonucuna göre “başarılı” veya “başarısız” olarak değerlendirilmeyeceğini, bunun bir sıralama sınavı olduğunu ve her koşulda ona değer verdiğinizi çocuğunuza hatırlatın. Böylelikle çocuğunuzun kendi değerini sınavla belirlemesinin önüne geçebilirsiniz.

Tüm yılın yorgunluğu son dönemlerde daha da fazla hissedilebilir. Çocukların deneme sonuçlarında dalgalanmalar görmek çok doğaldır. Kalan zamanı değerlendirirken çalışmalarının yanı sıra mutlaka dinlenmeye zaman ayırmaları, öğrenilen bilgilerin daha etkili kullanılmasına yardımcı olacaktır. Her çocuğun farklı bir çalışma temposu ve stili olduğu için bu ayrımlara dikkat etmek önemlidir. Bazı çocuklar sınavdan bir hafta önce çalışmayı bırakırken bazıları son güne kadar çalışmaya devam etmek isteyebilir. Çalışma ve dinlenme sürelerini planlayarak, çalışma temposunu düşürmek son hafta için ideal bir denge kurmak adına gereklidir. Çalışma temposunu artırmak isteyecek çocuklara LGS’ye bütün yıl hazırlandığını, dinlenmeye de ihtiyacı olduğunu hatırlatabilirsiniz.

Sınav Günü ve Sonrası...

  • Sınavdan önceki günü dışarıda yapılacak aktivitelerle geçirmek çocuğun kafasındaki sınav düşüncesinden uzaklaşmasına ve aktivitenin getirdiği yorgunlukla akşam uykuya rahatça geçmesine yardımcı olacaktır.
  • Planlanan aktivite içerisinde sakatlığa sebebiyet verecek seçimlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca daha önce denenmemiş yiyeceklerin yenilmemesine özen gösterilmesi de önemlidir. Daha sakin aktivitelerin seçimi ve rutinlerindeki yemeklerin yenilmesi çok daha faydalı olacaktır.
  • Akşam saatlerinde, sınava giderken yanlarında bulundurmaları gereken eşyaların (geçerli kimlik belgesi, en az iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, su) hazırlanması ve kontrolü çocukları rahatlatacaktır. Sınava giderken giyecekleri kıyafetlerin mevsime uygun seçilmesi ve yine önceden hazırlanması için çocuklarınıza destek olabilirsiniz.
  • Sınav günü izlenmesi gereken adımların takibi için okulumuz tarafından yapılan yönlendirmeleri takip edebilirsiniz.
  • Sınav günü okula geldiğinizde sürekli sohbet açarak çocuğunuzu rahat hissettirmek zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Çocuğunuzun sizin orada olduğunuzu bilmesi, sıcak bir ses tonu ve içten bir sarılma ile “Başarılar...” demek yeterlidir.
  • Öğrencilerin alışık oldukları bir ortamda, kendi okullarında sınava gireceklerini unutmayın. Sınav esnasında okul binasının önünde beklemek yerine yürüyüş yaparak, kahve içerek, kendinizi rahatlatacak aktivitelerde bulunabilirsiniz.
  • Sınav bitişini içten bir sarılmayla kutlayabilirsiniz. Sınavla ilgili konuşma konusunda çocuğunuzun verdiği mesajları takip edebilirsiniz. Bazı çocuklar sınav konusunu hiç açmak istemezken bazıları değerlendirme yapmak isteyebilir. Bu yüzden günün geri kalan kısmını birlikte geçirmek için değişik faaliyetler de planlayabilirsiniz.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)