adscode
adscode

Lise yerleştirmede yarın son gün: Bu önerilere kulak verin

Lise tercihleri 13 Temmuz Cuma günü, saat 17.00’da sona erecek. Ancak öğrenci ve velilerin kafası hala çok karışık.

Lise yerleştirmede yarın son gün: Bu önerilere kulak verin
Sınavlar
Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Özen Yazgan, önemli uyarılarda bulundu:

● Özel okul düşünüyorsanız zamanınızı tercih işlemleri yerine, çocuğunuz için doğru, onu geleceğe hazırlayacak, bütçenize uygun liseyi seçebilmek için okulları tanımaya ayırın.

● Çocuğunuz merkezi sınava girmedi ya da yeterli olabilecek bir puan almadıysa yerel yerleştirmede doğru tercihleri yapmak büyük önem taşıyor. Unutmayın, sınavla yaklaşık yüzde 10’unun yerleşmesi planlanıyor. Bu yüzdelik dilimden uzaklaştıkça merkezi yerleştirme için şansınız azalır.

Yerel yerleştirme tercihi zorunlu
● Merkezi yerleştirmede tercih yapabilmek için mutlaka yerel yerleştirmede tercih yapmak zorundasınız. Yerel yerleştirmeyi kesinlikle düşünmüyorsanız, kayıt alanınızdan sadece bir tercih yapmanız yeterli.

● Merkezi yerleştirmede il, ilçe, tür gibi kısıtlamalar olmadan 5 tercih yapabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken çocuğunuzun Türkiye geneli yüzdelik dilimini dikkate alabilirsiniz.

Süreç Uzun vazgeçmeyen sonuca ulaşır
● İstediğiniz liseye yerleşememeniz durumunda mutlaka nakil süreçlerini takip edin. Bu uzun soluklu bir süreç olacak. Vazgeçmeyen kazanır.

● Tercihlerinize yerleşememeniz durumunda açık liseye yerleşmek sizi endişelendirmesin. Açık liseden de nakil yapabilirsiniz.

Yüksek yüzdelik dilimi de dikkate alın
● Yüzdelik dilimler bir önceki seneye ait. Bu sene için eğilimler değişebilir. Yeni bir sisteme geçilmiş olması ve belirsizlikler bazı liselerin bu sene daha fazla talep görmesine neden olabilir.

● Okullara dair paylaşılan yüzdelik dilimlerde o liseye yerleşen en yüksek yüzdelik dilim ve en düşük yüzdelik dilim bulunuyor. En düşük yüzdelik dilim sizin yerleşme ihtimalinize dair bilgi verir; ancak en yüksek yüzdelik Genç Milli Satranç Takımı dilimi de dikkate almak gerekir.

Sadece puana göre tercih yapmayın
● Ayakları yere basan bir tercih listesi oluşturmak istiyorsanız, kendi yüzdelik diliminize yakın bir noktadan başlayın. Yüzdelik diliminizin 2-3 katına kadar çıkmanız da gerekebilir.

● Hiçbir zaman sadece puana göre tercih yapmayın. Lise türünün çocuğunuza, gelecekte izlemeyi düşündüğü kariyere uygunluğunu değerlendirin. Mesafenin uzaklığı, okulun bulunduğu sosyo- ekonomik çevre gibi etkenleri de değerlendirin.

POSTA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)