adscode
adscode

Liselerde nakiller sessizce sürüyor

​Liselerde, 9. sınıflar da dahil olmak üzere ara sınıflarda nakiller sürüyor. Haftalık başvuruların kabul edildiği nakillerde taban puan şartı bulunmuyor, başvuran öğrenciler arasında puan üstünlüğü dikkate…

Liselerde nakiller sessizce sürüyor
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl TEOG kapsamında okullara yerleştirmelerde yaşanan sıkıntıları çözmek için bir dizi önlem alındığını açıkladı. Hatta bu konuda taslak kılavuz hazırlayıp veli, öğretmen, öğrenci, köşe yazarları gibi paydaşların görüş ve önerilerine de açtı. Bu çalışmanın en önemli nedeni geçen yıl yerleştirmelerde yaşanan sorunlar ve okullar açılmasına rağmen bitmeyen nakiller. Öyle ki ikinci döneme geçilmesine rağmen, hâlâ pek çok okulda 9. sınıflarda açık kontenjanlar bulunuyor ve bu kontenjanlar için haftalık olarak nakiller alınıyor. Yine 10, 11 ve 12. sınıflarda nakiller, belli şartlar çerçevesinde yıl boyu sürüyor.

Öğrenciler ve velilerden son günlerde en çok gelen sorulardan biri de bu: Nakillerde şartlar neler? Biz de okuyuculardan gelen mailler çerçevesinde nakillerle ilgili tüm merak edilenleri 10 soruda MEB’e, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yetkililerine yönelttik.

Nakiller her hafta yapılıyor

1- Liselerde, birinci sınıflarda ve ara sınıflarda nakiller sürüyor mu?
Birinci ve ikinci dönemin son üç haftasında nakil ve geçiş yapılmamakta olup bunun dışında sürekli yapılabilmekte. Nakil ve geçiş başvurusu, haftanın ilk dört günü veli tarafından mesai saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçeyle yapılıyor. Öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde başvurusu naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletiliyor. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden cuma günü mesai saatleri içerisinde yapılıyor. Nakil işlemleri cuma gününün tatile denk gelmesi durumunda takip eden ilk iş gününde gerçekleştiriliyor.
2- Nakil şartları nedir?
MEB’e bağlı ortaöğretim kurumlarında öğrenci nakil ve geçişleri Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 37, 38, 39, 41 ve geçici 5’inci maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yapılmakta. Nakil başvurusu için öncelikle gitmek istenilen okulda boş kontenjan bulunması gerekiyor.
3- Nakil başvuruları nereye yapılıyor?
Nakil başvurusu öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne yapılmaktadır.
4- Nakillerde taban puan şartı bulunuyor mu?   
Nakillerde taban puan şartı yok. Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, öğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılıyor.
5- Bir öğrenci nakil başvurusunda bulunurken sadece bir okulu mu tercih edebiliyor?
Öğrenci her tercihte bir okul tercih edebiliyor. Yıl boyunca nakiller haftalık periyotlarda alınıyor.
6- Öğrencilerin 9. sınıfta tüm lise türleri arasında nakil yapma hakkı bulunuyor mu?
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 37’nci maddesine göre Fen, sosyal bilimler, Anadolu ve Anadolu imam hatip liselerine nakil ve geçişler, okulların her birinin kendi arasında ve fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinden Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde yapılabiliyor. Yine bu okullar arasında onuncu sınıfın sonuna kadar; bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara onuncu sınıfın sonuna kadar yönetmelikte belirtilen süre içerisinde nakil yapılabiliyor.
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleriyle çok programlı Anadolu liselerine nakil ve geçişlerde de okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10’uncu sınıfta alan, 11’inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci dönem sonuna kadar gerçekleştiriliyor.
Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara; 9’uncu sınıfta sürekli, 10’uncu sınıfta ise birinci dönem sonuna kadar, 10’uncu sınıf sonunda ise uygulamalı meslek derslerinden yaz tatili süresince yapılacak telafi eğitimine bağlı olarak yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılabiliyor.
7- Ara sınıflarda yine tüm lise türleri arasında geçiş var mı?
Ara sınıflarda aynı tür okullar ve alanlar arasında nakiller yapılabiliyor. 10, 11 ve 12. Sınıftaki öğrenciler ancak kendi lise türleri arasında geçiş yapabiliyor. 
8- Hem 9. sınıflarda hem de ara sınıflarda kolejlerden düz liseye, düz liseden kolejlere geçiş hakkı bulunuyor mu?
Kolejlere geçişte problem olmuyor. Özel okullardan devlet okullarına geçişte kontenjan ve puan şartı var. Özel okuldan geçişlerde, devlet okulundan devlet okuluna geçiş şartları geçerli.
9- Bir öğrencinin kaç nakil hakkı buluyor?
Nakil isteme hakkında sınırlama yok.
10- Lise son sınıfta örgün öğretimdeki bir öğrenci açık liseye nakil olabiliyor mu? Oluyorsa şartları neler?
Açık Öğretim Lisesi resmi web sitesinde yayınlanan iş takviminde belirtilen tarihler arasında başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar, Açık Öğretim Lisesi’ne Yeni Kayıt yaptırabilirler.
Lise son sınıfta okuyan bir öğrenci de açık öğretime geçebilir ama onun dönemi var. Açık öğretimde yeni kayıtlar genellikle eylül ve şubat aylarında alınıyor. Bu tarihleri kaçıran öğrencilerin açık öğretime başvurmaları halinde bir yıl kaybetme riski bulunuyor.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)