adscode
adscode

LYS adayları dikkat! Sınav stresinin azı yarar çoğu zarar

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker, stresin kaçınılmaz bir ruh hali olduğunu belirterek, "Başarı için ise zorunludur. Önemli olan stres nedenlerini azaltmak ve kontrol edebilmektir."…

LYS adayları dikkat! Sınav stresinin azı yarar çoğu zarar
Eğitim

Kaygı ve stres sınav başarısını etkileyen önemli faktörler arasında bulunuyor. Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker, stresin kaçınılmaz bir ruh hali olduğunu belirterek, "Başarı için ise zorunludur. Önemli olan stres nedenlerini azaltmak ve kontrol edebilmektir. Sınav stresinin en iyi ilacı da programlı çalışmaktır" dedi.

Yeterince stresin başarı için şart olduğunu belirten Prof. Dr. Ülker, stresin başarıyı engellediği taktirde tehlikeli olduğunu söyledi. Ülker, "Bu durumda stresin oluşmasını engellemek ve olan stresi iyi kontrol etmek gerekir. Kaygı, stres sonuç odaklıdır. Sınav stresi doğrudan performans kaygısıdır" dedi.

Sınav korkusu bulaşıcıdır

Öncelikle sınav korkusunun öğrenildiğine dikkat çeken Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker, bu korkunun bulaşıcı olduğunu, anne-babanın da stresi geliştirebildiğini söyledi. Her gencin sınava yüklediğini anlamın farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Ülker, "Sınav dendiğinde herkesin hissettiği ilk duygu farklıdır. Korku, endişe, kaygı vs. Bu farklılık genetik özelliklerden, kişilik, zeka, benlik algısı, programlı çalışma alışkanlığı, zamanı iyi kullanabilmek gibi pek çok faktörden kaynaklanır. Herkesin stresi kendine özeldir ve bu nedenle kişisel bazda incelenmesi yararlıdır" dedi.

Stresten her şey unutulmaz

Stres nedeniyle her şeyin unutulmayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Ülker, "Stres aynı şiddetle sürüp gitmez. Bir süre sonra azalır hatta tamamen kaybolur. Stresten her şey unutulmaz. Bilgi gruplanarak (dosyalanarak) öğrenildiği için uygun durumlarla karşılaşınca gerekli hatırlamalar gerçekleşir. Sınavdan birkaç dakika sonra stres şiddetini kaybeder" dedi.

ÇOCUĞUNUZA SORUMLULUK VERİN

Prof. Dr. Ülker, stresi azaltmak için ailelerin çocuklarına sorumluluk vermeleri gerektiğini belirterek, "Çocuğu belirli mesafeden izlemek, ihtiyacı olan yerde destek vermek gerekir. Burada anahtar sözcük sorumluluk vermektir. Sorumluluk çocuğu büyütür" dedi. Ülker stresi azaltmak için anne-babaların yapmaları gerekenleri şöyle sıraladı:

- Çocuğunuza sorumluluk verin ve ona güvenin ki o da kendisine güvensin

- Cezayı sınav motivasyonu olarak kullanmayın.

- Öz güven kazanmış bir çocuk sadece sınavda değil hayatta da başarılı olur.

- Çocuğunuza karşı objektif ve dürüst olun, ondan şampiyonluk beklemeyin.

- Çocuğunuzu şımartmayın (Arkadaş olmayın)

- Çocuğunuza nasihat vermek yerine davranışlarınızla örnek olun

- Çocuğunuzun özel alanına girip onu parçanız haline getirmeyin

- Hayatta yapamadıklarınızı çocuğunuzdan beklemeyin

- Sınavın hayatın sonu olmadığını çocuğunuzla paylaşın,

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)