adscode
adscode

LYS'DE SORULACAK AÇIK UÇLU SORULAR MECLİS GÜNDEMİNDE!

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu LYS'de sorulması planlanan açık uçlu soruları meclis gündemine taşıdı.

LYS'DE SORULACAK AÇIK UÇLU SORULAR MECLİS GÜNDEMİNDE!
Eğitim
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Sayın Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla

                                                                                                            Mazlum NURLU
                                                                                                           Manisa Milletvekili

LYS sınavlarında açık uçlu soruların yer alacağı, YÖK Başkanı tarafından açıklanmıştır.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlar üzerindeki yıllardır devam eden şaibeler ortadan kalkmadan LYS sınavlarında açık uçlu soru sorulacağının açıklanması sınavların güvenirliğine gölge düşürecektir.

AKP Hükümetleri 14 yıldır sınav sistemlerinde yaptıkları değişikliklerle hatırlanmaktadır. Hala bir sınav sistemi üzerinde mutabık kalınmış değildir.

FETÖ terör örgütüne yakın dershanelerde dağıtılan soruların üniversite sınavlarında aynen çıkması ve çalınan sorular yüzünden yüzbinlerce öğrencinin hakkı yenmiştir.

Uzmanlar açık uçlu soruların, sübjektif değerlendirmelere ve suistimale ortam yaratacağı konusundaki endişelerini dile getirmektedirler.

Bakanlığınızın sözleşmeli öğretmen alımında yapılan sözlü sınavlarda sorulan sorular bir süredir kamuoyunu meşgul etmektedir. Eğitimle ilgili olmayan, eğitimcilik nitelikleri yönüyle değerlendirilmekten uzak, adayların tamamen siyasi düşüncesini belirlemeye yönelik sorular yüzünden öğretmen atamaları kayırma, torpil ve rüşvet iddialarının gölgesinde gerçekleşmiştir.

Bu durumun LYS sınavlarında açık uçlu sorularla devam edeceği iddiaları uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Açık uçlu soruların öğrencinin seviyesini belirleme kriterlerinden ve bilimsellikten uzak, siyasi sorular olması endişesi üniversiteye hazırlanan öğrencileri tedirgin etmektedir.

Bu güne kadar yaşananları dikkate aldığımızda açık uçlu sorular üniversite sınavlarının güvenirliğini ciddi manada zedeleyecektir. Her yıl 2 milyondan fazla kişinin girdiği üniversite sınavlarında doğruluğu herkes tarafından kabul edilen tartışmasız soruların sorulması esas alınması gerektiği belirtilmektedir. 

Bunlara göre;

1-      LYS sınavlarında sorulacağı belirtilen açık uçlu soruların değerlendirmesi nasıl yapılacaktır?

2-      Açık uçlu soruların, sözleşmeli öğretmen atamasındaki sözlü sınavda sorulan siyasi sorular gibi olacağı iddiaları doğru mudur?

3-      ÖSYM tarafından yapılan sınavların güvenilir olması için hangi tedbirleri alacaksınız?​

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)