adscode
adscode

Maltepe Üniversitesi’nde rektörlük muamması?..

Maltepe Üniver- sitesi, Türkiye’nin en güzel kampüslerine sahip üniversitelerden birisi. Kurucu Hüseyin Şimşek, çok büyük yatırımlar yaptı. Ama eminim ki çoğu zaman, böylesi bir hayırlı işe soyunduğu…

Maltepe Üniversitesi’nde rektörlük muamması?..
Milliyet Diyalog
-Mütevelli-Yargı üçgeninde rektörlerin biri gidiyor, diğeri geliyor...
Olay karma karışık...
Prof. Dr. Aytekin Berkman, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı’ydı, sonra Maltepe Üniversitesi’ne rektör oldu. Bir ara YÖK’le arası açıldı ve görev süresinin dolmasına uzun süre varken, koltuğuna veda etmek zorunda kaldı. Ama pes etmedi yargıya gitti. Onun yerine, Prof. Dr. Musut Razbonyalı geldi ama çok uzun süre koltuğunda oturamadı. Çünkü Prof. Berkman, yargı kararı ile geri dönüp, rektörlüğe kaldığı yerden devam etti. 2008’de de 4 yıllık görev süresi dolduğu için, koltuğunu Prof. Dr. Kemal Köymen devretti...
Ama bu arada 4 yıllık göreve süresinin 1 yıl 2 ay 8 günlük kısmı eksik kaldığı için yeniden yargıya gitti.
Yıllardır devam eden dava, önceki hafta, nihayet sonuçlandı ve Danıştay Dava Daireleri İdari Dava Daireleri Kurulu, eski Rektör Aytekin Berkman’ın göreve iade edilmesine yönelik yeni bir karar verdi.
Bunun üzerine üniversite mütevelli heyeti toplanarak, yargı kararının yerine getirilmesi için Rektör Kemal Köymen’in görevine son verdi.
Üniversitenin kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Şimşek, yargı kararına uymak zorundayız. Bu yüzden böyle bir karar aldık dedi.
Görevden alınan Rektör Prof. Köymen, haksızlığa uğradığını ve yapılan işlemin doğru olmadığını vurguladı.
Mahkeme kararı ile yıllar sonra, yarın, aynı koltuğa üçüncü kez oturmaya hazırlanan Prof. Berkman ise adalet yerini buldu dedi...
Bu arada ilgili ilgisiz kiminle konuşsanız,  hemen herkes farklı bir yorum getiriyor ve sorular havada uçuşuyor.
Görevden almalar, başka üniversitelerde de sık sık yaşanıyor. Bu konuda, hem devlet üniversitelerinde hem de vakıflarda o kadar çok örnek var ki, hiçbirisi de bu denli tartışma konusu olmadı ve yargıya taşınmadı.
Maltepe’de ise son yargı kararına rağmen sular durulacak gibi değil. Çünkü şimdi de görevden alınan Prof. Köymen, yargıya giderse ne olacak?..
İşte cevap bekleyen sorulardan bazıları:
-  Eski rektör haksızlığa uğradı diye görevine iade eden yargı, şimdi yeni görevden alınan rektör için de benzer bir karar ya da yürütmeyi durdurma kararı alırsa ne olacak?
-  Rektör olabilmek için yaş sınırı 67. Eğer yaş sınırı dolmadan bir hafta önce bile atansanız 4 yıl daha görev yapabiliyorsunuz. Yani, 67+4 olmak üzere en fazla 71 yaşına kadar görevde kalabiliyorsunuz. Ve mahkeme kararı ile göreve iade edilen Prof. Berkman‘ın şu andaki yaşı 72! Bazı hukukçular ve bazı YÖK üyeleri bu yaşta birinin rektör olması mümkün değil diyorlar. Ama Prof. Berkman, yarın, eksik kalan bir yıl 2 ay 8 günlük görev süresini tamamlamak için koltuğa oturacak. Bu durum yasal mı, değil mi?..
-  Bazı hukukçular, mahkeme süresi daha da uzasaydı ve Prof. Berkman 80 yaşına gelseydi ve bazı yeteneklerini kaybetseydi, yargı kararı var denilip yine göreve başlatılır mıydı sorusuna cevap istiyor!

Yazının devamı için tıklayınız !

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)