adscode
adscode

Matematik, sınavda belirleyici!

Sınavda 3 yanlış, 1 doğruyu götürecek. Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe testlerinin katsayısı 4, diğerlerinin ise 1. Yani bu testlerin puan ağırlığı daha yüksek.

Matematik, sınavda belirleyici!
LGS
Güncelleme : 16-Jun-21 13:45

Ancak her yıl öğrencilerin en az net çıkardıkları Matematik, bu yıl da LGS’de belirleyici olacak.
Ayları, haftaları, günleri sayarken, sınav günü geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınav bugün tamamlanıyor. Başvurular otomatik olarak yapıldı, öğrencilerin sınava girmesi zorunlu değildi. O nedenle kaç öğrencinin LGS’ye katıldığı sınavdan sonra netlik kazanacak ama önceki yıllarla karşılaştırıldığında yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin bugün hayalindeki lise için ter döktüğü tahmin ediliyor. Sınav telaşını geride bırakan öğrenciler, şimdi heyecanla 30 Haziran’da açıklanacak sonuçları bekleyecek. Ancak onun öncesinde öğrenciler bugünden itibaren netleri üzerinden puanlarını hesaplamaya çalışacaklar.


Katsayıları farklı

LGS’de Sözel’de Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil; Sayısal’da da Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 6 test var. Puanlar şöyle hesaplanacak:

Öncelikle Sözel ve Sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için ayrı ayrı doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek.

Her öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Yani 3 yanlış 1 doğru cevabı götürecek. Ancak bu, 3 yanlış yapmadan 1 cevap gitmeyecek anlamına gelmiyor. Öğrenci örneğin 1 yanlış yaparsa 0,33; 2 yanlış yaparsa 0,66 doğru cevabı gidecek. Yanlış cevaplar çıkarıldıktan sonra kalan doğru cevap sayısı öğrencinin netini yani ham puanını oluşturacak.

Her testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölünmesiyle elde edilecek. Testlerin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanacak.

Her alt test için hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık katsayılarıyla çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunacak. Testlerin ağırlıklı katsayıları Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik için 4, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil için ise 1. Katsayı ağırlıkları açısından Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin puan katkısının daha fazla olduğu görülüyor.

Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanıp Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunacak.

Öğrencilerin TASP’ı en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olacak şekilde bir puan dağılımına dönüştürülerek Merkezi Sınav Puanları (MSP) hesaplanacak. MSP, merkezi yerleştirmede kullanılacak.

OBP etkili olmayacak

Herhangi bir derse ait testin içerisinde yer alan zor ya da kolay olarak nitelendirilen soruların puan getirisi açısından fark yaratmadığını hatırlatan Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, “LGS’de fark yaratan test Matematik’tir” diyor ve ekliyor: “Ağırlık katsayısı açısından her ne kadar Matematik, Fen ve Türkçe aynı katsayıya sahip görünse de soru çözüm ortalaması en düşük test hep matematik olduğu için toplam puan getirisi en yüksek test de her yıl Matematik olmakta. Yani öğrencilerin hangilerinin daha üst sırada yer alacağını belirleyen test bu yıl da Matematik olacaktır.”


Liselere yerleştirme yapılırken öğrencilerin LGS puanları dikkate alınacak. Ortaokul Başarı Puanı’nın (OBP) LGS puanına etkisi yok ancak Aslan, merkezi yerleştirmede puan eşitliği durumunda OBP’nin devreye gireceğini kaydediyor. Buna göre eşitlik durumunda OBP’nin ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı’na (YBP) burada da eşitlik olursa okula özürsüz devamsızlık durumuna, tercih önceliğine; eşitliğin bozulmaması durumunda da yaşı küçük olana öncelik verilecek.


AYSEL BOZAN YILMAZ/ MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)