adscode
adscode

Maya Vakfı’nın Travmaya Duyarlı Okul Programı En İyi Altı Eğitim Projesi Arasına Girdi

Maya Vakfı, Travmaya Duyarlı Okul Programı ile kazandığı 2021 WISE Ödülü’nü, 7-9 Aralık tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilecek WISE Zirvesi’nde alacak.

Maya Vakfı’nın Travmaya Duyarlı Okul Programı En İyi Altı Eğitim Projesi Arasına Girdi
Eğitim

 

Maya Vakfı, psikolojik travmanın öğrenme üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmaya ve okul ortamında travmaya duyarlı bir yaklaşım geliştirmeye odaklanan Travmaya Duyarlı Okul Programı ile kazandığı 2021 WISE Ödülü’nü, 7-9 Aralık tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilecek WISE Zirvesi’nde alacak.

Tüm dünyada çocuklar doğal afet, salgın, göç, aile kaybı, şiddet gibi farklı sebeplerle psikolojik travmaya maruz kalıyor. Bu travmalar, çocukların davranışlarını ve eğitimlerini etkiliyor. Eğer üzerinde durulmazsa, çocukların yaşadıkları psikolojik travma öğrenme önünde büyük bir engel oluşturuyor ve okul ortamını her çocuk için olumsuz yönde etkiliyor. 

Gelecekten umutlu olmak her çocuğun hakkı…

Her çocuğun gelecek umudu taşımayı, kendisine ve dünyaya inanmayı hak ettiği inancıyla 2015 yılından bu yana faaliyet gösteren Maya Vakfı doğal afet, salgın, aile kaybı, göç ve zorbalık gibi sebeplerle psikolojik travmaya maruz kalmış 5-24 yaş arasındaki çocuklara ve gençlere kaliteli, erişilebilir ve kapsayıcı ruh sağlığı ve psikososyal destek, koruma ve eğitim hizmetleri sunuyor. Yapılan çalışmalarla çocukların ve gençlerin psikolojik iyilik hallerini artırmak ve toplumsal dayanıklılık becerilerini geliştirmek amaçlanıyor.

Travmaya Duyarlı Okul Programı ile 12.000’i aşkın çocuğa ulaşıldı

Maya Vakfı Eğitim Programları ile travmanın öğrenme üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmaya ve okul ortamında travmaya duyarlı bir yaklaşım geliştirmeye çalışıyor. 2016 yılında bu amaçla hayata geçirilen Travmaya Duyarlı Okul Programı ile psikolojik travmaya maruz kalmış ve imkânı kısıtlı çocukların eğitim sisteminden en iyi şekilde yararlanabilmesi hedefleniyor. 

Ruh sağlığının fiziksel sağlığın bir parçası olduğunun altını çizen Maya Vakfı, çocuğun her alanda desteklenmesi gerektiğine inanarak branş öğretmenler, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, okul idaresi ve ebeveynlere travma odaklı eğitim ve atölyeler düzenleniyor. Okullarda travmaya duyarlı bir yaklaşım geliştirerek çocukların eğitim hayatında, akademik başarıya ulaşmasındaki engeli ortadan kaldırıyor.

2019 yılında devlet okullarında Travmaya Duyarlı Okul programı kapsamında Maya Vakfı tarafından gerçekleştiren araştırma çocuklar ve gençler arasında post-travmatik stres, endişe bozuklukları, yas ve kaygı gibi ruh sağlığı durumlarının oldukça yaygın olduğunu gösterdi. Bu araştırma kapsamında öğretmenlere 9 adet travmatik deneyimden oluşan bir liste verildi ve sınıflarındaki öğrencilerden bu deneyimlere maruz kalanları not etmeleri istendi. Öğretmenler 39 sınıftan toplamda 612 travmatik deneyim not ettiler. Bu durum travmanın çocuklar arasında oldukça yaygın olduğunu ortaya koydu.

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde, İstanbul ve Şanlıurfa’daki okullarda yürütülen Travmaya Duyarlı Okul Programı’ndan bugüne kadar 12.649 çocuk, 2.740 öğretmen ve 706 bakım verene faydalandı.

Vakıf, Travmaya Duyarlı Okul Programı ile eğitimle ilgili zorlukları ele alan başarılı ve yenilikçi projeleri destekleyen 2021 WISE Ödülleri’nin 6 kazananından biri oldu. Eğitim alanında dünya çapındaki en prestijli ödüllerden birinin sahibi olan Maya Vakfı’nın ödülü, 7-9 Aralık tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilecek WISE Zirvesi’nde, Vakfın Kurucu Başkanı Esra Özsüer’e takdim edilecek.

Eğitimin geleceğinin tartışılacağı 2021 WISE Zirvesi 7-9 Aralık tarihleri arasında dijital platformlarda canlı olarak da yayınlanacak. Zirveye kaydolmak için: www.wise-qatar.org/wise-2021/registration-summit


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)