adscode
adscode

MEB Yasa Taslağına Tepki Yağdı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri 2015’te kapatan taslağı Meclis’e sunuldu.Yasa Taslağına Tepki Yağdı.

MEB Yasa Taslağına Tepki Yağdı
Eğitim
Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın (MEB) ders­ha­ne­le­ri ka­pa­tan tas­la­ğı Mec­li­s’­e su­nul­du. Ta­sa­rı­da ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı­nın ya­nı sı­ra ba­kan­lık teş­ki­la­tın­da ya­pı­la­cak şok de­ği­şik­lik­ler yer al­dı. Ders­ha­ne kav­ra­mı­nın ta­sa­rı­da kal­dı­rıl­dı­ğı gö­rül­dü. Ders­ha­ne­le­rin 1 Ey­lül 2015’te ka­pa­na­ca­ğı be­lir­ti­lir­ken özel oku­la dö­nüş­mek is­te­yen­ler 4 yıl ge­çi­ci ol­mak şar­tı ile açık li­se ola­rak fa­ali­yet­le­ri­ne 2018’e ka­dar de­vam ede­cek. Ta­sa­rı­da çe­şit­li kurs­lar da ye­ni­den ta­nım­lan­dı. Or­ta­öğ­re­ti­me ve­ya yük­se­köğ­re­ti­me gi­riş sı­nav­la­rı­na ha­zır­lık ni­te­li­ğin­de ol­ma­mak kay­dı ile sos­yal, sa­nat­sal, be­ce­ri, dil ve ser­best za­man­la­rı­nı de­ğer­len­dir­mek ama­cıy­la kurs açı­la­bi­le­cek. Böy­le­ce ders ek­si­ği olan öğ­ren­ci­le­rin özel bir ku­ru­luş­tan ders al­ma­ma­sı amaç­la­nı­yor.

Etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı

12 yaş üzerine verilen eğitimi dershane kapsamında değerlendiren bakanlık, etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı getirdi. Bu eğitim kurumları 12 yaş ve altı çocuklara, ders, ödev ve projelerine yardımcı olmak üzere faaliyetlerine devam edecek. 12 yaş sınırının üstünde eğitim veren etüt merkezleri ya dönüşecek ya da kapanacak. Okuma salonlarıyla ilgili olarak ise taslakta hiçbir ifade yer almadı.

ÖĞRETMENE SÖZLÜ SINAV

Dershanelerin kapatılmasıyla işsiz kalacak öğretmenlerin bakanlık bünyesinde çalışması için ise 6 yıl çalışmış olma şartı getiriliyor. Bu öğretmenler için KPSS şartı aranmayacak. Ancak bakanlıkça yapılacak sözlü sınavlarda başarılı olmaları gerekecek. Bu öğretmenlerin ataması ise ihtiyaca göre ve belirlenen hizmet bölgelerinde yapılacak. Sağlık özrü olmayan öğretmenler 4 yıl boyunca başka bir yere atanamayacak.
Özel ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler için eğitim desteği verilecek. Bu destek kapsamına sadece kontenjanları boş olan özel okullar alınacak. Eğitim desteği verilecek öğrenci sayısı Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca her yıl belirlenecek.

AÇMAZSA GERİ ÖDEYECEK

Eğitim desteğinde şu kıstaslar esas alınacak: “Yörenin kalkınmada öncelik derecesi, gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir durumu, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, öğrencinin ve okulun başarı seviyesi ve öncelikli öğrenciler.” Özel okul öncesi kurumlarına ise öğrencilerin 48-66 aylık olması şartı ile en fazla bir yıl süreyle eğitim desteği verilecek.

Özel okula dönüşüm teşviki alan ancak dönüşümünü gerçekleştiremeyen eğitim kurumlarının kurum açma izinleri iptal edilecek.

TEHDİT GİBİ MADDE

Kurumun aldığı teşvikler ise gecikme zammı ile hesaplanarak bir ay içinde geri ödeme yapılacak. Ayrıca dönüşüm için teşvik alanların bakanlığa dava açması halinde arsanın ve üzerine yapılan işletmelerin geri alınacağı görüldü. Tasarıya göre davayı açan dershaneci elinden tüm imkanlarının alınması ile ilgili hak ve tazminat talebinde bulunamayacak.

Mahkeme yürütmeyi durdurmayacak


TBMM’­ye su­nu­lan 22 mad­de­lik de­mok­ra­tik­leş­me pa­ke­ti içe­ri­si­ne son­ra­dan ek­le­nen bir ya­sa ile yü­rüt­me­yi dur­dur­ma ka­rar­la­rı­nın önü ka­pa­tıl­dı. Tas­fi­ye ve gö­rev­den al­ma­lar­dan son­ra mah­ke­me­ye baş­vu­ran ka­mu gö­rev­li­le­ri he­men “yü­rüt­me­yi dur­dur­ma ka­ra­rı” çı­kar­ta­ma­ya­cak. Ye­ni tek­lif ya­sa­la­şır­sa, mah­ke­me da­ha ön­ce­ki ya­sa­lar­da yer al­ma­yan kar­şı ta­ra­fın sa­vun­ma­sı­nı da da­va baş­lar­ken is­te­ye­cek.

Öğretmen olmak zorlaşıyor

MEB öğretmen olmayı zorlaştıran bir adım attı. Taslakta aday öğretmenler için yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonrası başarılı olanlar öğretmen olarak atanacak. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler ise başka il veya ilçede tekrar görevlendirilecek. Bu kişilere ikinci kez sınava girme hakkı tanınacak. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ve ikinci defa başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek.

81 il müdürü görevden alınacak

Taslağın 25’inci maddesinde dikkat çekici bir ifade aldı. Tasarıda MEB’e bağlı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı-üyesi, müsteşar yardımcıları, genel müdür, strateji geliştirme başkanı, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı kadrolarında bulunanlar ile il milli eğitim müdürleri hiçbir işleme gerek görülmeksizin görevlerinden alınacak. Bu kişiler Eğitim Uzmanı, Daire Başkanı, Şube Müdürü, İl Müdürü olacak.

4 YIL GÖREV YAPACAKLAR

81 ildeki okul müdürü ve yardımcısı olarak 4 yıl ve daha fazla görev yapanlar 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda görevlerinden alınacak. Görev süresi 4 yıldan az olanlar 2014-2015 eğitim öğretim yılında işlerinden alınacak. Okul müdürleri, vali tarafından 4 yıl süreyle görevlendirilecek.

Taslağa tepkiler

ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ


CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın: Bu hukuka aykırı, kadrolaşmaya yönelik bir uygulamadır. Demokrasi açısından sakıncalı ve Anayasa’ya da aykırıdır. Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Valiler siyasi kadrolara bağlıdır. Oralarda da daha siyasi atamalar ortaya çıkacaktır.

OSLO’DAKİ SÖZLER TUTULUYOR

MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural: Valilerin okul müdürlerini ataması Oslo’da verilen sözler arasındaydı. Milli eğitimin valiliklere devredilmesiyle ilgili hükümler görüşmelerde, tapelerde var. Dolayısıyla o bölgede fiilen devletin imkanlarını özerk yapıya devretmek demektir.

NİYET İYİYSE NEDEN GİZLİ

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkan Osman Bahçe: Niyetiniz milletin faydası ise bunu milletten gizli ve millete rağmen yapamazsınız. Millete rağmen yapmaya kalkarsanız da en küçük bir müdahalenin birkaç nesli ilgilendirdiği eğitimle usulsüz olarak oynarsanız ülkenin yarınlarını başarısızlığa, yokluğa mahkum etmiş olursunuz.

100 BİN MÜDÜR ALINACAK

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Taslak, bakanlıktaki bürokratların hükümetin ve bakanın isteğiyle değişmesi demektir. Bu, MEB’in hafızasının yok edilmesi demektir.  Kendilerine biat edenler, yandaşlar, torpilliler okul müdür ve müdür yardımcısı olarak 4 yılın ardından bir dört yıl daha görev yapacak, hükümetin emir kulu olmayanların görevlerine son verilecek. Bu madde ile birlikte 100 bin okul yöneticisinin görevi sona erdirilecek.

SÜRE UZATILMALI

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) İkinci Başkanı İbrahim Taşel: Dönüşüm için tanınan süre yarım asrı aşkın bir süredir eğitimin önemli bir parçası olan bir sektör için yeterli değil. Bunun mutlaka uzatılması gerekir. Aksi durumda büyük mağduriyetler yaşanacaktır. Komisyonda ve Meclis’te, yasanın daha kapsamlı ve ülkemiz eğitimi için çözüm odaklı hale geleceğine inanıyoruz. Bu haliyle Meclis’ten geçecek olursa, diğer dershane dernekleri ile birlikte hukuki yollar da denenecektir.

KUVVETLER AYRILIĞI SONA ERİYOR

Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Eski Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan: TTK, MEB’in demokratik bir sistem gibi çalışmasını sağlayan, kuvvetler ayrılığı ilkesini hayata geçiren bir ayaktı. Bu açıdan sona gelinmiş oldu. Yasa meclisten geçerse kuvvetler ayrılığına dayalı bir yapı, kuvvetler birliğine dayalı bir geçişle son bulmuş olacak.SELVİ ÇELİK - BUGÜN GAZETESİ

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı:MEB Yasa Tasarısı Tartışılıp Olgunlaştırılmalı!

TÖS’ün KONUYA İLİŞKİN GÖRÜŞÜ ; MEB'de Kadılık Çağı
- Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer,
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Görevleri, Personeli ve Teşkilat Yapısına İlişkin Olarak Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı'nın bazı kısımlarının huzursuzluğa davetiye çıkaracağını iddia etti.

Özer, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının Görevleri, Personeli ve Teşkilat Yapısına İlişkin Olarak Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı’nın bazı kısımları, çalışanlar ve ülke açısında huzursuzluğa davetiye çıkarabileceğini ifade ederek, “Aynı zamanda olumsuz bazı hukuki sonuçlar da doğurabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nı, tasarının bazı kısımlarını geri çekmeye davet ediyoruz” dedi.

Aday öğretmenlerle ilgili düşünülen düzenlemenin öğretmenin öğrencilere değil, kendine ve kariyerine yoğunlaşmasına yol açacağını öne süren Özer, şunları dedi:

“Tasarıda yer alan aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçişte öngörülen sınav uygulaması bazı yönetilemez sorunlara kapı aralayacaktır. Aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçişte uygulanacak sınava katılmanın, adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şeklinde iki şarta bağlanması; sınav öncesinde de bir ön eleme sürecinin işletileceği algısını beraberinde getirecek, bu da, aday öğretmenlerin yoğun bir idari baskı altında iş güvencesi olmaksızın görev yapmalarına neden olacaktır. Hedeflenen performans değerlendirmesi ise objektif, ölçülebilir ve denetlenebilir olmaktan ziyade, kuşkuları artırabilecek sonuçlara yol açacaktır.

Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile sınavda iki defa başarısız olanların memuriyetle ilişiğinin kesilmesi işlemi ise, 652 sayılı KHK’nın 40. maddesi kapsamında denetçi ve uzman yardımcısı olarak ataması yapılanların belirtilen süre içerisinde uzman ve denetçi unvanlı kadrolara atanamaması durumunda, durumlarına uygun memur kadrolarına atanmasına ilişkin hüküm karşısında oldukça ağır bir idari yaptırım olarak gözükmektedir. Bu durum, hem aday öğretmenler açısından diğer aday memurlar bağlamında bir adaletsizliğe yol açabilecek hem de MEB açısından yapılacak işlemlere dayalı olası büyük bir dava yükünü beraberinde getirecektir.

Öğretmenlerin hem meslek öncesi hem de görev sırasında oldukça fazla sayıda (görevde yükselme, unvan değişikliği, eğitim kurumu yöneticiliği vb.) sınavla karşı karşıya kalmaları, öğretmenlerin kendilerine yönelik sınavlara hazırlanmaya yoğunlaşmalarına, diğer bir ifadeyle öğrencilerin ikinci plana atılmalarına neden olabilecektir."

Özer, kariyer basamaklarıyla ilgili öğretmenleri mağdur etmemeye yönelik düzenlemenin yerinde ama yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarını mahkeme kararıyla elde eden ancak temyiz sürecinde kararlar aleyhlerine kesinleşen öğretmenlerden, unvanlarının iptal tarihinden önce kendilerine yapılan ödemelerin geri alınmaması, iyi niyetli ve öğretmen camiasında bu konuya mahsus oluşan gerginliği azaltacak bir düzenlemedir. Madde kapsamının tarih ve içerik boyutuyla netleştirilmemesi, söz konusu tutarlarla ilgili olarak kendilerinden kısmen veya tamamen tahsilat yapılan öğretmenlere ödedikleri tutarların iade edilip edilmeyeceği hususuna ilişkin bir hükmün bulunmaması, maddenin yeniden düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu konuya ilişkin düzenleme yapılması yerinde fakat öngörülen düzenleme mevcut haliyle yetersizdir.

Diğer taraftan, söz konusu düzenlemeyle kariyer basamakları uygulamasından vazgeçildiği izlenimi uyanmaktadır. Kariyer basamakları konusunda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararındaki gerekçeler doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılma beklentisi mevcutken, 1739 sayılı Kanun’un 43. maddesinin kariyer basamaklarına ilişkin iki fıkrasının yürürlükten kaldırılması, lisansüstü ve doktora eğitimlerini tamamlamış olmakla uzman öğretmen ve başöğretmen olma beklentisi taşıyan öğretmenlerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bakanlığın öğretmen politikalarında, bir taraftan yüksek lisans ve doktoralı öğretmenlik vurgusu yer alırken, diğer taraftan kariyer basamakları uygulamasından vazgeçmek istenmesi çelişki teşkil etmektedir” ifadesini kullandı.

Yönetici atamada yeni bir kargaşaya kapı aralanmaması gerektiğini kaydeden Özer, şunları kaydetti:

“Okul ve Kurum Müdürlerinin, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıların ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ile Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilmesini öngören kısım tasarıdan çıkarılmalıdır.

Mevcut eğitim kurumu yönetici atama ve yer değiştirme süreci, uzun süredir devam eden müzakereler ve yargı kararları çerçevesinde şekillenmiş olup, atama ve yer değiştirme sistemi mevcut haliyle oturmuş durumdadır. Eksiklikleri olsa da mümkün olan en yüksek seviyede objektif, adil ve eşitlikçi bir sistemdir. Kazanılmış hak kayıplarına neden olacak bu türden bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı gibi, uygulamada çok sayıda sıkıntıya ve dava sürecine neden olması da muhtemeldir. Bu durum, eğitim kurumlarının yönetiminin işlemez hale dönüşmesine sebebiyet verecektir.

Şu anda var olan yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaya dayalı atama sürecinin yerine, objektifliği, denetlenebilirliği ve ölçülebilirliği son derece kuşkulu, idareye ucu açık bir takdir hakkı bırakan atama sürecinin getirilmek istenmesi, eğitim kurumlarında tecrübe ve bilgi eksikliğinden kaynaklı yönetim zafiyetinin yanında kurum içi huzur ve düzenin bozulması gibi bir riski de beraberinde taşımaktadır."

Özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerin bazılarında zaman sınırı kaldırılması gerektiğini belirten Özer, “İl eğitim denetmenleri ile bakanlık denetçilerinin, bakanlık denetmenliği çatısı altında birleşip birleşmeyeceği hususunun netleştirilmesi ve bu birleşmenin halihazırdaki il eğitim denetmenleri açısından nasıl bir değişiklik oluşturacağı hususu netleştirilmelidir. Böyle bir birleştirme olması durumunda illerde görev alacak denetmenlerin il milli eğitim müdürleri ve illerdeki yöneticilerle ilişkileri, icrai işlem yapma sınırlaması öngörmeyecek bir şekilde belirlenmeli ve illerde görevli denetmenlerin il milli eğitim müdürlerine bağlı olarak faaliyet göstermesine yönelik bir yapısal kurgu oluşturulmalıdır. Denetim sisteminin birleştirilmesi neticesinde denetmen ve denetçilerin müfettiş unvanlarıyla teftiş göreviyle yetkilendirilmeleri yerinde olacaktır.

Diğer tarafta, üniversiteden yeni mezun olanlar il eğitim denetmen yardımcılığı sınavına katılabilirken, öğretmenler açısından sekiz yıllık bir hizmet süresinin öngörülmesi (sadece KPSS’ye katılmadıkları için) adil bir çerçeve olarak gözükmemektedir. Bu nedenle bu sürenin dört yıldan fazla olmamak üzere yeniden belirlenmesi daha uygun olacaktır. Teftiş sistemi birleştirilirken bütün boyutlarıyla değerlendirilmeli ve ilerde hukuki sonuçları olmayacak şekilde birleşme gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu. Özer, “Talim ve Terbiye Kurulu’nun Bakanlığın bilimsel danışma ve inceleme organı olarak düzenlenmesi, Kurulun eğitim politikaları konusundaki yetkilerinin ilgili birimlere devri, TTK’nın bilimsel ve danışma inceleme organı olarak düzenlenmesi esasen milli eğitime ilişkin paydaşlık hassasiyeti bulunanların büyük çoğunluğunun görüşüdür. Bununla birlikte, eğitim sisteminin farklı kademelerden oluşan bir bütünlük olduğu gerçeği de dikkate alınarak, mevcut durumda Kurula ait olan yetkilerin ilgili öğretim dairelerine devrinin bu bütünlük açısından risk oluşturacağı gerçeği de göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle, Kurulun icraî ve istişarî nitelikte iki ana daireden oluşturulması eğitim politikaları, eğitim programları, müfredat, ders kitapları gibi icraî nitelikte sonuçlar doğuran hususlarla ilgili kararların icraî dairede verilmesi ve bu dairenin üyelerinin ağırlıkla öğretim dairelerinin (ilgili genel müdürlükler ve bağımsız grup başkanlıklarının) üst amirlerinin de yer alacağı şekilde belirlenmesi, Kurula müsteşar ya da görevlendireceği müsteşar yardımcısının başkanlık yapması yöntemi tercih edilebilir. Kurulun istişarî nitelikte diğer dairesinin ise Bakanlık bürokratları, diğer bakanlıklardan temsilciler, yetkili sendika ve diğer STK temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri ve öğretmenler başta olmak üzere eğitim alanıyla ilgili çalışma yürütenlerden olmak üzere Bakan tarafından belirli süreli olmak üzere görevlendirileceklerden oluşturulması daha uygun olacaktır” dedi.

Özer, dershanelerin kapatılması ve dershane öğretmenlerinin meb kadrolarına geçirilmesi ile ilgili ise görüşlerini şöyle aktardı:

“Tasarıyla, dershane ve öğrenci etüt merkezlerindeki öğretmenlerden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 6 yıl ve daha üzeri olanların 657 sayılı Kanun’un 48. maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları halinde başvuruları üzerine KPSS’ye girme şartı aranmaksızın Bakanlıkça yapılacak sözlü sınav sonucuna göre MEB bünyesindeki öğretmen kadrolarına atanmaları öngörülmektedir.

Atama bekleyen 300 bine yakın öğretmenin olduğu bir ortamda KPSS ve alan sınavı şartı aranmaksızın Bakanlığa ayrılmış öğretmen kadrolarına, dershane ve etüt merkezi öğretmenlerinin atanması, atama bekleyen öğretmenlerin haklarının ihlalini teşkil edecektir. Bu itibarla, dershane ve etüt merkezi öğretmenlerinden Bakanlık kadrolarına atanacaklar yönünden 2014 yılı için ayrılan öğretmen kadrosu kontenjanına dokunmaksızın yeni kadro tahsisi yapılmalı, bu suretle atama bekleyen öğretmenlerimiz mağdur edilmemelidir.

Öte yandan, Eğitim-Bir-Sen olarak, daha önce dile getirdiğimiz üzere, kanun yoluyla dershane ve etüt merkezlerinin kapatılması, bu kurumların seçme sınavlarına hazırlama dışındaki fonksiyonlarını göz ardı ettiğinden geride telafisi zor boşluklar bırakabilecektir.

Sınav odaklı sistemin Türkiye için adalet duygusu, eşit vatandaşlık ve sosyal hareketlilik konularında sağladığı fayda nedeniyle bir süre daha devamı bir zorunluluk olup, bunun sonucu oluşan okul dışı akademik destek hizmetleri talebi varlığını her durumda koruyacaktır.

Dershaneler, okullarda oluşan program sorunları ve atalet nedeniyle alternatif eğitim kurumları ve bir tampon kurum hâline gelmiştir. Eğitimde belli bir kaliteyi yakalayıncaya kadar bunların birer okul dışı destek hizmeti sunan yardımcı kurum hüviyeti almalarının sağlanması eğitimde oluşan boşluğu gidermek için bir gerekliliktir.

Dershanelerin kapatılması veya sistem dışına çıkarılarak yokmuş kabul edilmeleri yerine, özellikle dezavantajlı gruplar için sorumluluk yüklenecek ve kendilerinden bu anlamda hizmet alınan ve bunlar için başarı kriterine uymaları beklenen kurumlara dönüşümleri sağlanabilir.

Bu noktada, tasarıyla dershanelerin özel okula dönüşümü konusunda getirilen teşvikler önemli ve yerinde olmakla birlikte, dershanelerin çoğunluğunun verilen teşvike rağmen özel okula dönüşme imkân ve potansiyeli olmadığı dikkate alınarak, dezavantajlı ailelerin çocukları için devlet tarafından finanse edilecek okul dışı eğitim destek programı veren kuruluşlar haline getirilmeleri, başarı sağlama ölçütleri ve şartları getirilmek koşuluyla bu kurumların işlevsel hâle getirilmesi mümkün olacaktır. Böyle bir uygulama hem söz konusu kurumları büyük oranda rahatlatacak hem de velilerin bu yöndeki talepleri karşılanmış olacaktır.

Özel dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihine kadar faaliyetlerine izin verilirken, dönüşüm noktasında 2017-2018 eğitim-öğretim yılının bitimine kadar süre verilmesi düşünülmüştür. Aradaki iki yıllık sürede söz konusu eğitim kurumlarının idari, mali ve hukuki sorumlulukları yanında işveren sıfatını sürdürüp sürdürmeyeceği, bu dönemde söz konusu kurumların vergi mükellefi sıfatını haiz bir biçimde varlıklarını devam ettirip ettirmeyeceği hususu net değildir.”

Özer, tüm eğitim-öğretim hizmeti sunumlarının Bakanlığın izin ve denetimine tabi kılınmasının, bazı art niyetlilere fırsat oluşturulması gibi bir tehlike taşıdığını da iddia etti.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)