adscode
adscode

MEB’in Demokratik Adımlarını Destekliyoruz!

​73 bin 885 Okul İdarecisinin seçimi ile ilgili Yönetmelik çalışması hakkında konuşan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Yönetmelik çalışması taslağı tarafımıza henüz gönderilmedi.…

MEB’in Demokratik Adımlarını Destekliyoruz!
Sendikalar
Fakat çalışmanın kamuoyuna yansıyan; okul aile birliği yönetiminin, mahallelinin, öğretmen, öğrenci ve veli temsilcilerinin yani tüm eğitim bileşenlerinin okul müdürü seçiminde görüşünün alınması bölümünü özellikle olumlu bulduk. Eğitim sistemimizi en derinden ilgilendiren bu yönetmelikle alakalı olarak Milli Eğitim Bakanlığımızdan eğitim sisteminin demokratikleşmesi, sivilleşmesi ve demokratik bir okul yönetimi bağlamında daha ileri adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.


YENİ YÖNETMELİK TASLAĞI DAHA DEMOKRATİK

Okul yöneticilerini yalnızca sınavla seçmenin, ezberi ve mevzuat bilgisi güçlü kişilerin okul müdürü yapılmasının doğru ve sağlıklı bir yöntem olmadığını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Okul idarecileri öğretmeniyle, öğrencisiyle ve velisiyle tüm eğitim bileşenleri ve çevreyle ilişkili, barışık, bilimsel ve demokratik değerlere sahip, hür düşünceye, karşılıklı yönetişime ve özgür iradeye saygılı kişiler olmalıdır. Demokratik bir okul ve yönetim istiyoruz. Üniversitelerde olduğu gibi okullarda da yöneticiler seçimle iş başına gelmelidir. Okullarımızı atananlar değil eğitim bileşenlerince seçilenler yönetmelidir” dedi.

 

DEMOKRATİK BİR TOPLUM İÇİN DEMOKRATİK OKUL!

Yönetici atama sistemi demokratik, katılımcı, adaletli ve sağlıklı olmadıkça bilimsel, kaliteli, demokratik ve verimli bir eğitimin verilemeyeceğini ve demokratik bir topluma geçilemeyeceğini ifade eden Gürkan Avcı, şunları söyledi;

 

TORPİL VE KADROLAŞMA BİTMELİ

Öğretmenlerimiz maalesef mevcut atama ve terfi sisteminde önünü görememekte, çalışarak, üreterek, kendini geliştirerek görevde yükselmeyi bir hayal olarak düşünmektedir. Artık torpil ve kadrolaşma son bulmalıdır.

 

EZBERCİ DEĞİL VİZYONER OKUL MÜDÜRÜ

Mevcut yönetici atama ve terfi sisteminde yazılı sınavlarda başarılı, kıdem ve sicil notu yüksek, yasa ve yönetmelik ezberi güçlü, siyasi referansları iyi olmak dışında bir özelliği olmayan çok sayıda kişinin yönetici olarak atanmasının söz konusu olduğu bilinen bir gerçektir.  

 

OKULLAR SİVİLLEŞMELİ

Mevcut yönetmeliğin eğitimin genel ilkelerine, eğitim yöneticiliğinin ruhuna aykırılık gösterdiğini düşünüyoruz. Yüzlerce, binlerce öğrencinin devam ettiği okullarımızın sevk, yönetim ve idaresinin teslim edildiği müdür ve müdür yardımcılarının kişisel niteliklerinin, vizyon ve liderlik özelliklerinin mevcut sistemde önemsenmediğini görüyoruz.

 

OKUL MÜDÜRÜ ÖĞRETMENLERE ROL MODEL, ÖĞRENCİLERE ABİ OLMALI

Bilgisayar dahi kullanmasını bilmeyen, gençlerin psikolojik gelişim evrelerinden, iç dünyalarından, pedagojiden bihaber, statükocu, siyasi pazarlamacı, okulu ticarethane, öğrencileri müşteri, öğretmenleri tahsildar gibi gören tüccar okul yöneticisi fotoğrafının artık değişmesi gerektiğini, yeniliğe açık, kendini geliştiren, vizyon sahibi, eğitim lideri, öğrencilerin ve velilerin hamisi, öğretmenlerin örnek aldığı okul yöneticilerinin iş başına getirilmesinin artık şart olduğunu düşünüyoruz. 

 

OKULLAR DEMOKRASİNİN TALİMHANESİ OLMALIDIR

Geleceğimizi imar ettiğimiz okullarımıza gelişi güzel idareci atama lüksümüz olamaz. Demokratik eğitim sistemi adına, katılımcı demokrasiyi daha çocukken kültürlemek ve en başta okullarımızda tesis etmek adına, okullarımızı gelişmiş, çağdaş demokrasinin talimhanesi haline getirmek adına okul idarecilerinin demokratik bir temayülle seçilmesini öneriyoruz. Oluşturulacak okul Yönetim Kurulu’nun üyeleri arasına öğrenci, veli ve mahalli temsilcilerinin de alınması gerektiğini düşünüyoruz. 

 

OKULLARDA HESAP VERİLEBİLİRLİK, PERFORMANS VE EĞİTİMİN KALİTESİ ARTAR

Bu sistemle öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okulda çalışan diğer görevlilerin okulu sahipleneceğini, okulda verilen eğitimin kalitesinden, okulun ihtiyaçlarını gidermeye kadar eğitim sisteminde dile getirilen birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğini, okul-öğrenci, okul-veli, okul-öğretmen ilişkisinin kombineli bir şekilde güçleneceğini, hesap verilebilirliğin, ekip çalışmasının ve okulun performansının gelişiminin sağlıklı bir mekanizmaya kavuşacağını düşünüyoruz. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)