adscode
adscode

Memurlar Arasındaki Ücret Dengesizliğinin Giderilmesi Zamdan Daha Önemli!

Memurlar Arasındaki Ücret Dengesizliğinin Giderilmesi Zamdan Daha Önemli!

Memurlar Arasındaki Ücret Dengesizliğinin Giderilmesi Zamdan Daha Önemli!
Sendikalar
Hükümetle yetkili sendikalar arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin milyonlarca memur ve emeklileri ile aile bireyleri nezdinde güvensizlik ve hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri Şükrü Mutlu, Hükümetin yetkili memur sendikalarına önerdiği 2016 yılı için yüzde 9 ve 2017 yılı için yüzde 7 oranındaki maaş zammını yetersiz bulduğunu söyledi.

 DES Genel Hukuk ve Toplu Sözleşme Sekreteri Şükrü Mutlu,  şunları söyledi;

 Geçmiş yıllardan kalma birikmiş ciddi oranlarda enflasyon farkı alacağımız var. Öte yandan memur maaşlarına ülkenin büyüme oranından da pay verilmesi gerekiyordu. Ayrıca hükümetin önerisinde memurlar arasındaki ücret adaletsizliğini giderecek bir iradede göremiyoruz.

 2014 yılı için memurlara ödenen 123 liralık maaş zammı ve 2015 yılı için verilen yüzde 3+3 lük artışlar daha yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon rakamlarının altında kalmıştı. Ayrıca hükümet yaptığı Toplu sözleşme mutabakatı dışında başta üst düzey bürokratlar olmak üzere, hâkim ve savcılara, akademisyenlere zamlar yapılmış ve bu zamlar yapılırken zaten düşük oranlarda maaş alan memurlar ve öğretmenlere üvey evlat muamelesi yapılmıştı.

 Ayrıca 2006 yılında 'eşit işe eşit ücret' politikasıyla yaklaşık 1 milyon 300 bin memura 450 TL'lik denge tazminatını kararlaştırmış ve 2009 itibarıyla tamamlanması hedeflenmişti ve 136 TL'si verilmişti. Kalan 314 TL'yi ödeme taahhüdünden vazgeçerek önümüze 'kamuda ücret dengesi" adıyla yeni bir ek ödeme planı getirilmişti. Yetki Bakanlar Kurulu'na verilerek süre 2011 yılına kadar uzatılmıştı. Fakat bu düzenlemeyle değil 'eşit işe eşit ücret' verilmesi kamuda ki yüksek maaş alan ve ücret dengesizliğine mesnet teşkil eden bazı memurlara ek ödeme yapabilmenin ve ücret uçurumunu daha da derinleştirmenin zemini hazırlandı.

Sonrasında 2015 yılı için memur ve emeklilerine yüzde 3+3 maaş zammı verilirken milletvekillerinin emekli aylıklarına yüzde 9,5 maaşlarına da yüzde 7 oranında zam yapılmıştır. Dolayısıyla bu ve daha önceki yıllarda yapılan onlarca adaletsizliği, mağduriyeti gidermek ve özellikle 2014 ve 2015 yıllarının maaş kayıplarını kurtarmak için memur ve emeklilerimize ek zam yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu yüzden memurlara telafi zammı yapılmasını ve Türkiye'nin büyüme oranından da pay verilmesi vacip olmuştur.

Ayrıca aynı eğitimi almış, aynı niteliklere sahip ve hemen hemen aynı işi yapan farklı devlet kurumlarında çalışan memurlar arasında farklı ad ve ödemeler maharetiyle oluşan 2 kata varan oranlarda ücret dengesizliklerinin son bulmasını istiyoruz.

DES olarak hükümete ve yetkili sendikaların başkanlarına buradan taleplerimizi bir kez daha duyuruyoruz!

Tüm memurlara 2016 yılı için 600 TL, 2017 yılı için ise 750 TL zam istiyor enflasyonun yüksek çıkması durumunda ek artış yapılmasının karar altına alınmasını istiyoruz. Ayrıca son 10 yılın tazminin yapılması başta olmak üzere 2016 ve 2017 yıllarında Türkiye'nin büyüme oranı kadar memur ve emeklilerinin maaş ve ücretlerine de artış yapılmasını istiyoruz.

 19. Milli Eğitim Şurasında çıkarttığımız karar üzere öğretmenlerin ek göstergelerinin 3 bin 600'e yükseltilerek, nöbetlerin ücretlendirilmesini ve yine ek ders ücretlerinin 20 TL yapılmasını talep ediyoruz.

 Memur maaş göstergelerinde yaş sınırı olmaksızın çocuk yardımının 250 TL'ye çıkarmasını istiyoruz. Kreş hizmetinin sunulmadığı kurumlarda çalışan kamu görevlilerine de aylık 250 TL kreş yardımı yapılmalıdır.

İLO standartlarında sendika yasası istiyoruz. Ayrıca katılımcı - nitelikli demokrasi ve Türk siyaseti için memurlara siyasete katılma hakkı verilmesi de taleplerimiz arasındadır. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)