adscode
adscode

Meslek liseleri nasıl memleket meselesi haline gelebilir?.. (1)

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ara insan gücü çok önemli.

Meslek liseleri nasıl memleket meselesi haline gelebilir?.. (1)
Milliyet Diyalog

Meslek çeşitliliği ve alanında iyi yetişmiş uzman sayısı ne kadar fazla ise yaşam kaliteniz o kadar yüksek oluyor.

Örneğin eve gelen tesisatçıdan kuaföre, otomobil tamircisinden doğal gaz tesisatçısına, hasta bakıcıdan metrobüs şoförüne kadar her meslek çok önemlidir ve çok ciddi bir eğitim gerektirir.
Onlar görevlerini ne kadar iyi yaparsa, hayat standardımız o kadar çok yükselir.
Peki, meslek yelpazemiz ne kadar geniş ve mesleki eğitim kalitemiz ne kadar yüksek?
İşte bu konuda sınıfta kaldığımız aşikâr!
Meslek çeşitliliğimiz de, eğitim kalitemiz de maalesef dünya standartlarının çok uzağında.
Yıllar önce Mesleki Yeterlilik ve Çıraklık Yasası çıktı ama kimsenin umurunda değil.
Yine aynı şekilde meslek yelpazesinin genişliği ve standartların belirlenmesi konusunda da, her ne kadar aksi yönde açıklamalar yapılsa da, çok yol kat ettiğimiz söylenemez...
Örneğin ileri Batılı ülkelerde tanımı yapılmış, standardı belirlenmiş ve eğitimi yapılan meslek çeşitliliği on binin üzerindeyken bu sayı biz de bini bile bulmuyor.
İsterseniz önce bu konuda gelinen son noktaya bir göz atalım ve daha sonra bu konuda ne yapılabilir onu tartışmaya açalım. İşte AA’nın bu yöndeki haberi:
Mesleki yeterlilik
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Türkiye’de 750 meslekten 624’ünün standardının belirlendiğini bildirdi.
“Kurulduğumuz 2006 yılında bize bir hedef verildi; ‘Türkiye’nin uluslararası çapta 750 standardının olması gerektiği’ söylendi. Biz bu süreçte hedef olarak verilen 750 mesleğin 624 tanesinin standardını hazırladık. Bunlar her 5 yılda bir güncellenen standartlar. Son olarak Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile gazeteciliğin mesleki standartlarını belirledik. Muhabir, foto muhabiri, kameraman başta olmak üzere bu alanda çalışanlar için şu anda standartlarımız ve yeterliliklerimiz mevcut. Kısacası şu anda yapılabilen gerek mavi yakalı gerekse beyaz yakalı birçok mesleğin standardını hazırladık.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25 Mayıs 2015’te yayımlanan tebliğle tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslek grubu için Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Karaman, inşaat, doğal gaz, makine, otomotiv ve asansör bakım onarımı gibi sektörlerde çalışan kaynakçı, sıvacı, kalıpçı, montajcıyla bacacıların 25 Mayıs 2016’ya kadar “Mesleki Yeterlilik Belgesi” almasının zorunlu olduğunu anımsattı.
Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını anlatan Karaman, “Bu konuda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Taşrada da mesleki örgütler ve üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Bu alanda çalışan kişilerin 26 Mayıs’ta cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaması için mutlaka Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almaları gerekiyor. Şu anda 41 akredite edilmiş kuruluş tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor. Belgeye ulaşmak için Türkiye’de şartlar gayet mevcut. 81 ile ve 8 ilçede sınav yapabilecek kuruluşlarımız var. Bunlar üzerinde sınav ve belgelendirme yapabilecek durumdayız” ifadelerini kullandı.
Mesleki eğitim!
Her şeyin başı eğitim ama iyi bir eğitim. 
Onca meslek lisemiz var ve maalesef çoğu ya kapasitesinin çok altında çalışıyor ya da hiçbir yeri kazanamayan öğrencilerin zoraki gittiği okullar haline geldi.
Mesleki eğitim ve mesleki çeşitlilik ise günümüzün çok gerisinde.
Demode meslekler, kötü eğitim, sevilmeden okunan yıllar, ciddiye alınmayan kariyerler, kötü çalışma koşulları ve zoraki çalışma!..
İşte bu yüzden, meslekte başarılı olunmuyor, işte bu yüzden çeşitlilik artmıyor, işte bu yüzden herkes herkesin yaptığı işten şikâyetçi oluyor.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)