adscode
adscode

Meslek öğretmenleri 5000 ek atama istiyor

Meslek öğretmenleri bu sorunun yanıtını arıyor: "Usta öğreticilik ile Danıştay'dan çıkan karar doğrultusunda meslek öğretmenlerinin 17 yıllık mağduriyeti sona erecek mi?"

Meslek öğretmenleri 5000 ek atama istiyor
Eğitim
İşte meslek öğretmenlerinin açıklaması:

"Halk Eğitim Merkezleri Yönetmeliğinin 9'uncu maddesinde yeterli sayıda kadrolu öğretmen bulunmaması durumunda ihtiyaç usta öğreticilerden karşılanır denmektedir. Yıllardır kadrolu öğretmen ataması Halk Eğitim Merkezlerine yapılmadığından usta öğreticilik belgesiyle görev yapan usta öğreticilik anlayışı uygulanmaktadır.

Giyim, El Sanatları/ Nakış, El Sanatları, Seramik, Takı Tasarım vb. Mesleki ve Teknik Öğretmenlik mezunları olarak 17 yıldır öğretmen atamalarında branşlarımıza, bir elin parmakları kadar ayrılan kontenjan sayıları nedeniyle yıllarca atanma hakkımız elimizden alınmıştır. Bir elin parmakları kadar verilen kontenjan sayılarımız nedeniyle her yıl KPSS ücreti yatırarak ve sınava hazırlanmaya mecbur bırakılarak maddi ve manevi olarak biz meslek öğretmenleri çok yıpranmış durumdayız.

986 Halk Eğitim Merkezinde ve 18 Olgunlaşma Enstitüsünde; sadece sertifika ile EĞİTİM veren usta öğreticiler çalıştırılmaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde 40 bin üzerinde çalışan ücretli usta öğreticilerin mezuniyet durumuna baktığımızda, % 66'sının lise, ortaokul, ilkokul mezunu olduğu, lisans mezunlarının ise ancak %34 gibi bir oranda kaldığı görülmektedir. Bu lisans mezunlarının bir bölümü de mesleğini yapmamaktadır. Mesela 4 yıllık lisans bölümü olan iktisat-İşletme mezunları bile atölyelerde, labaratuvarlarda teknik ve mesleki alanlarda görev yapmaktadır. Oysa bu durum neden değil sonuçtur. Çünkü yeteri kadar öğretmen adayı vardır, sorun Bakanlığın ihtiyaç oranında öğretmen kadrosu açılmamasından doğmaktadır.

2010 yılında Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna sendika tarafından dava açılmış olduğunu öğrenmiş durumdayız ve bu Davayı 29/11/2016 gününde oybirliği ile karara bağlayan Danıştay 2. Dairesi, mevcut uygulamanın kanuna aykırı olduğuna hükmetti. Oy çokluğu ile alınan kararda, "Usta öğreticilere bağımsız sınıf verilmesiyle bu kişilere öğretmenlik görevi yaptırılacağı açıktır. Öğretmen olmayan kişilere öğretmenlik görev ve sorumluluğu verilemeyeceği gibi, öğretmen olarak görevlendirilme koşullarını taşımayan kişilerin bağımsız sınıflarda öğretmenlik görevi yapması yasal olarak mümkün değildir." denildi. Danıştay ayrıca, usta öğreticilerin 'öğretmen görev ve sorumluluğu içinde bağımsız sınıf verilerek değil, ancak bir öğretmen yanında ve onun gözetiminde sınıflarda görevlendirileceğini' de karar verildiğini öğrendik. Bu karar uyarınca yaygın eğitim kurumlarında, halk eğitim merkezlerinde öğretmen ihtiyacı gerekçesiyle usta öğreticilere bağımsız sınıf verilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle söz konusu kurumlara atanabilecek Giyim, ElSanatları/Nakış, Seramik, Takı Tasarım , El Sanatları/ElSanatları, vb. alanların öğretmen atama kontenjanları tek sayılı rakamlarla ifade edilirken bu kararla birlikte çok daha fazla sayıda olacağını; Meslek branşlarına 5000 EK ATAMA VERİLEREK 17 yıldır adaletsiz kontenjan dağılımından kaynaklı mağduriyetlerimizin verilen karara istinaden giderilmesini istiyoruz.

Saygılarımızla arz ederiz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)