adscode

'Mesleki ve Teknik öğretmenlerin bitmek bilmez çilesi son bulsun artık'

Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenler, Milli eğitim Bakanlığınca yapılan öğretmen atama dönemlerindeki kadro sayıları, 13 yıllık Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen…

'Mesleki ve Teknik öğretmenlerin bitmek bilmez çilesi son bulsun artık'
Haberler
"MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNLARININ SORUNLARI ve YAPILMASI GEREKENLER
1-Milli eğitim Bakanlığınca yapılan öğretmen atama dönemlerindeki kadro sayıları, 13 yıllık Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen adaylarının mağduriyetini giderecek şekilde arttırılmalıdır.
- Milli Eğitim Bakanlığı 2002 yılından bu yana Teknik ve Mesleki Eğitim Fakültesi mezunlarına her öğretmen atama döneminde bir elin parmak sayısını geçmeyecek şekilde kadro vermiş ve bizleri olmadığı kadar mağdur etmiştir.
4+4+4 eğitim sisteminin yasalaşma aşamasında sürekli teknik ve mesleki eğitimden söz eden Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim sistemi yasalaştıktan sonra sadece İmam Hatip okulları için düzenleme yaptığını görmekteyiz. Buradan da anlaşılacağı gibi Milli Eğitim Bakanlığının teknik ve mesleki eğitimden kastı İmam Hatip okullarıdır.
Örnek olarak aşağıdaki İnşaat Teknolojisi/ Yapı Tasarımı bölümüne 2002’den 2012’ye kadar geçen 10 yıllık sürede, yıllara göre verilen toplam kadro sayıları gösterilmiştir.
Yıl / Kadro Sayısı
- 2002 0 --- 2003 0 ---2004 0 - -- 2005 0 --- 2006 0 --- 2007 0 --- 2008 2 --- 2009 10 --- 2010 32 --- 2011 17 --- 2012 8
Görüldüğü gibi ’’10 yılda toplam 69’’ kadro verilmiştir.
İçler acısı olan bu durum, diğer teknik ve mesleki branşlarda da bu şekilde olmakla birlikte; Kpss'de kendi alanlarında derece yaparak ilk 20'ye hatta ilk 10'a giren Teknik ve Mesleki öğretmen adayların yıllardır mağdur olmalarına sebep olmuştur. 2012 Ağustos atamalarında teknik ve mesleki branşların tümüne makul kadrolar verilmesi gerekmektedir.
2-Milli Eğitim Bakanlığı ve TTK tarafından 2011 yılında, Teknik Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenleri, Teknoloji ve Tasarım alanına atanabilmesi için 3. Öncelik olarak kaynak göstermiş fakat bu hiçbir şekilde yeterli gelmemiştir. (Dışarıda 70bin Teknik Eğitim Fakültesi mezunu vardır) Nitekim bu hak 2011 yılı ile sınırlı kalmış, çok az kişi atanmış ve 2012 yılında bu hak teknik eğitim fakültesi mezunlarına kapanmıştır. Öyle ki bu hak teknik eğitim fakültesi mezunlarına verilmediği için 2012 Şubat öğretmen atamasında teknoloji ve tasarım alanında 350’ye yakın kadro boş kalmıştır.
Bu açıdan bakıldığında, mezunlarının yetersiz kaldığı teknoloji ve tasarım alanına, teknik ve mesleki öğretmenlerin 2011 yılında olduğu gibi 2012 Ağustos atamalarında da 3. öncelik olarak teknoloji ve tasarım alanına kaynak gösterilmesi gerekmektedir.
3- Teknik ve Mesleki Eğitim Fakültesi Mezunlarının, GİH (Genel İdari Hizmet) sınıfında unvan eşitliği gözetmeden, sınava tabi tutulmadan, teknik unvanla, teknik birimlerinde ve teknik kadroda görevlendirilmeleri gerekmektedir.
4- Bir başka konu olarak kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilen TEF ve MEF mezunlarının, teknik unvanının ve yetkisinin belirlenmesi gerekmektedir. Teknik Eğitim Fakültesi mezunları için 1992 yılında çıkarılan 3795 sayılı kanunda mühendislik tamamlama, unvan ve yetkilerinin fark dersler alınarak verilmesi kanunlaştığı halde görmezden gelinmektedir. 
Bütün bu sorunların çözülmesi 13 yıldır unutulan teknik ve mesleki öğretmenler için acil çözülmesi gereken konulardır!"


******** 



*****

28 ŞUBAT SÜRECİNİN EN BAHTSIZ VE SAHİPSİZ MAĞDURU TEKNİK ÖĞRETMENLER...Sayın Yetkililer,
Gönül isterdi ki bu mektubu biz teknik öğretmenler, teşekkür etmek için yazalım; ama ne yazık ki son çare olarak bir FERYAT olarak yazıyoruz.
Dünyaya bir kez geldik ve tek fırsatlık yaşama şansımız olan bu Hayatımız ve Umutlarımız sönmesin, diğer tüm 28 Şubat süreci mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gibi biz Teknik Öğretmenlerinde mağduriyetini giderilsin.28 şubatın en BAHTSIZ MAĞDURU olan Biz Meslek Lisesi Öğretmenleri olan Teknik Öğretmenler 1999 dan bu yana Bölümlerimize Hiç Kontenjan verilmemesi yada verilen kontenjanlarında 3-5 gibi bir elin parmağını dahi geçecek kadar dahi olmaması nedeniyle 85-90 üzeri KPSS puanlar ile dahi 13-14 yıldır atanamamaktayız.
Sayın Yetkililer hem bu mağduriyetlerin giderilmesi hem de öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin daha iyi keşfedilebilmesi adına Yeni uygulamaya geçecek 4+4+4 Eğitim sistemi ile ilköğretim ikinci kademede (Orta Okul) düzeyinde Atölye şeklinde Uygulamalı olarak olmasa bile;
Meslekleri tanıtma öğrenci kabiliyet ilgi ve yeteneğinin keşfedilmesi açısından bu konunun uzmanı Teknik Öğretmenler olarak Öğrencilerin Birebir ve daha yakından Meslekleri tanıyabileceği seçmeli Teorik Meslek Dersleri "(Elektrik, Elektronik, Metal, Motor, Tesviye, Makina, Mobilya, Giyim, Otomotiv vb. Bölümler için Meslek Bilgisi ve Teknik Resim gibi seçmeli Dersler )" oluşturulmasını istiyoruz.
Bu sayede hem Öğrenciler Meslekleri daha iyi ve yakından tanıma fırsatı bulacaklar hem de yıllarca Mağdur olmuş Hayattan ve atanabilmekten Umudunu yitirmiş Teknik Öğretmenlerin atanma şansı doğup bir kez olsun yüzleri gülecektir.
Teorik olarak verilecek Meslek dersleri için Atölyeler gerekmeyeceği için Maliye Bakanlığına da hiçbir mali külfet getirmeyecek tüm ilköğretimin ikinci 4 kademesinde (Orta Okullarda) bu dersler rahatlıkla verilebilecektir.Ayrıca Talim ve Terbiye Kurulunun 11/05/2011 tarihli ve B.08.0.TTK.0.07.04.00.360.04/3192 sayılı yazısına göre: 2011 yılı öğretmenlik atamalarında Teknoloji Ve Tasarım Öğretmenliği’ne “Teknik Eğitim Fakültesi mezunları” 3.Öncelikli olarak atanmıştı. Ancak bu karar 2011 yılı için sınırlı olup 2012 yılı için herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştır.
Teknoloji tasarım bölümünden yılda ortalama 120 öğrenci mezun olmakta ihtiyaç olan Öğretmen sayısı yalnızca bu bölüm mezunlarından karşılanamamaktadır. En son yapılan 2012 Şubat Atamasında Teknoloji ve Tasarım alanında açık ilan edilen 386 kadro için yalnızca 47 Öğretmen adayı müracaat ederek ataması yapılmış ve 339 Kadro boş kalmıştır.Allah rızası için bu kadrolar boş kalacağına yıllardır kontenjan azlığı nedeniyle atanamayan yaşları 30 u aşmış sabrı ve takati kalmamış Umudunu yitirmiş biz Teknik Öğretmenlere bir UMUT ışığı olarak 2011 de olduğu gibi Teknoloji Ve Tasarım Öğretmenliği’ne başvuru şansı tanısanız.
İmam hatip Liselerinin yaşadığı28 şubat zulmünü diğer Meslek liseleri "(Elektrik, Elektronik, Metal, Motor, Tesviye, Makina, Mobilya, Otomotiv vb. Bölümler )"ve Meslek lisesi Öğretmenleri olan “Teknik Eğitim Fakültesi” mezunu öğretmenlerde yaşadı. Sayın Başbakanımızın 28 şubat sürecinin mağduriyetleri giderilecek sözüyle İmam hatiplerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına somut adımlar atıldı ve bir çok mağdura sahip çıkıldı ama biz Teknik Öğretmenlere ve Meslek Liselerine kimse sahip çıkıp destek olmuyor. Her zaman arka planda kaldık görmezden gelindik.Her fırsatta meslek lisesinin öneminden bahseden, Teknik öğretmenlere pozitif ayrımcılık sözü veren, meslek lisesi memleket meselesidir diyen, meslek liselerinin eğitimdeki payını %70'e çıkarma hedefi koyan, Türkiye’deki tüm liseleri Anadolu ve meslek liselerine dönüştürmeye başlayacağını söyleyen milli eğitim bakanlığımızdan maalesef çok somut adımlar göremiyoruz. Hatta Birçok Meslek Lisesinde kontenjanların dolduğu söylenerek öğrencilerin kayıt yapması engelleniyor madem amaç Meslek Liselerini %70 çıkarmak niçin yeni Meslek Liseleri açılmıyor.
Biz Teknik Öğretmenler ve Meslek Liselerinin mağduriyetlerinin giderilmesi adına hiç bir gelişme olmazken aksine, teknik ve meslek liseleri 10. Sınıflar da norm ders saati yönetmeliğini değiştirerek öğrenci guruplarına düşen öğrenci sayısını artırıp öğretmen sayısını azaltarak, yeni mağduriyetler yaratılmaktadır.
Tüm bu zulmün başlangıç noktası 1998 yılında imam hatip liseleri uygulanmaya başlanan katsayı zulmüne bizimde ortak edilmemizle başlayan bir süreç idi. Ne olup bittiğini anlamadan kendimizi içinde bulduğumuz bu zulümden tek biz değil tüm Türkiye zarar görmekte kaliteli ve nitelikli elemanlar yetişememekte sanayi için vasıflı eleman bulunamamakta ve Türkiye’nin kaynakları ve iş gücü potansiyeli zarar görmektedir.
Öğretmen atama dönemlerinde Mesleki ve Teknik öğretmenlere kadro ayrılmamasından, yetkililerin bu mağduriyeti görmezden gelmesinden ve bizlere karşı ilgisizliğinden son derece rahatsız olduğumuzu, dayanacak sabrımızın kalmadığını belirtmek istiyoruz.
Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin 13 yıldır ataması yapılmayan mesleki ve teknik öğretmenleri olarak, bu devletin üvey evladı değil, birer vatandaşıyız, Hükümetimiz ilk kuruluşundan itibaren Meslek Liselerini hak ettiği yere taşıma sözü vermiştir. İmam hatip lisesi mezunlarının mağduriyetinin giderilmesi gibi bizimde mağduriyetimizin giderilerek 13 yıldır unutulan Teknik Öğretmenlerin hatırlamasını, öğretmen atama dönemlerinde teknik öğretmenlerin mağduriyetini giderecek miktarda kadro ayrılmasını istiyoruz.
Mesleki ve Teknik eğitim fakültesi mezunu öğretmenler."


egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)