adscode
adscode

Metrobüste kaç kitap devirdim bir bilsen!

Toplu taşıma araçlarına binen herkesin akıllı cep telefonlarıyla oyalandığını mı sanıyorsunuz? İstanbul'da insanlar bu araçlarda hangi kitapları okuyor bir bilseniz şaşırırsınız.

Metrobüste kaç kitap devirdim bir bilsen!
Kültür Sanat

İstanbul Okurken projesi yollarda kitap okuyanların izini sürüyor. Manzara çarpıcı! Klasikleri okuyan da var, akademik, politik kitapları hatmeden de

"Biniyorsunuz metroya, otobüse herkesin elinde bir kitap ya bizde..." diye başlayan cümlelere rast gelmişisinizdir. Özellikle yurtdışından yeni gelmiş insanların ağzından dökülür böyle cümleler.

Gerçekten öyle mi? Değil elbet! Özellikle toplu taşıma araçlarını her gün kullananlar, çantalarında bir kitap ya da dergi taşır. Çünkü yol uzundur ve yolu psikolojik olarak kısaltmanın yollarından biri bir şeyler okumaktır. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla her türlü toplu taşıma aracına binenlerin, hemen ceplerinden telefonları çıkarıp yolculuk boyunca kendilerini bu telefonun sağladığı imkanlarla oyaladıkları bir gerçek.

Kimi oyun oynuyor, kimi sosyal medyada dolaşıyor, kimi müzik dinliyor, kimi haberlere bakıyor. Ama bütün bunlara rağmen kitap okumaktan vazgeçemeyen de var hayatta. Hem de sanıldığından fazla. İstanbul Okurken projesi tam da bu noktaya dikkat çeken bir proje. Metro, Marmaray, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarında insanların nasıl kitap okuduğunu anlatıyor bu proje bize. Araştırmalara göre İstanbul'da toplu taşıma araçlarıyla günde 5.7 milyon kişi yolculuk ediyor. Bir İstanbul sakini, ortalama gününün en az yarım saatini yollarda geçiriyor.

Toplu taşıma araçlarında bol bol kitap okuyan ve en verimli okumalarını buralarda yaptığını düşünen Gizem Kendik, Didem Kendik ve Deniz Cem Önduygu'dan oluşan bir ekip bu projeyi hayata geçirerek "Çok istiyorum ama okumaya zaman yok" diye şikayet edenlere bir seçenekleri olduğunu hatırlatıyor. Onlar metroda, metrobüste, Marmaray'da, füniküler sistemde kitap okuyanların izinli olarak fotoğraflarını çekip kurdukları www. istanbulokurken.com sitesinden, Instagram ve Twitter hesaplarından, Facebook sayfalarından paylaşıyor.

Tabii ilginç görüntüler çıkıyor ortaya. Marmaray'da ayakta kitap okuyanlar, metrobüsün çılgın kalabalığında okuduğu kitabın dünyasına dalıp gidenler (bu arkadaşlara özel tebrik), herkes akıllı telefonuyla oyalanırken akademik kitapları ayaküstü hatmedeler...

Olkan ÖZYURT / Pazar SABAH

Proje kapsamında fotoğraflanan insanların hangi kitabı okuduğunu da öğrenebiliyorsunuz. Kimi klasikleri, kimi ağır inceleme kitaplarını, kimi de popüler romanları tercih ediyor. Ayrıca e-kitap okuyanların sayısının da az olmadığını anlıyorsunuz. Proje ekibi ilerleyen günlerde otobüs, minibüs, tramvay gibi farklı toplu taşıma aracı türlerini de işin içine dahil etmek istiyor. Sonrası da var elbet. Ekip, fotoğraflarla birlikte gün geçtikçe büyüyen veri bankasını bir rapor haline getirip günü geldiği zaman ilgili kurumlara bir rapor sunmak istiyor. Tabii bu görsel arşivi bir kitap haline getirip kalıcı hale getirmek de amaçları arasında! 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)