adscode
adscode

Metropolis'te dünyanın en iyi korunmuş yapısı ortaya çıkarıldı

İzmir Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş tuğla tonoz yapılarından biri ortaya çıkarıldı.

Metropolis'te dünyanın en iyi korunmuş yapısı ortaya çıkarıldı
Kültür Sanat
İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş tuğla tonoz yapılarından biri ortaya çıkarıldı.

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hamam-palaestra kompleksine ait bu yapının, 1900 yıllık bir geçmişe sahip olduğunun tahmin edildiği bildirildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi ve Metropolis Antik Kenti kazı başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, dünyanın en iyi korunmuş tuğla tonozlu servis koridorlarından biri olan bu mekanın tamamen ayakta olmasının arkeoloji bilimi adına büyük bir nimet olduğunu vurguladı.

Kentte yürütülen kazı çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Aybek, bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Helenistik döneme ait tiyatro yapısı, meclis binası, sütunlu galeri ile Roma İmparatorluk döneminde inşa edilen iki hamam yapısı, mozaikli salon, avlulu villa, dükkanlar, sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanların bulunduğunu kaydetti.

Aybek, çalışmalarda ayrıca çoğunluğu Helenistik ve Roma dönemine ait olan seramik, sikke, cam, mimari parçalar, heykeller, kemik, fildişi ve maden eserlerden oluşan 10 binin üzerinde buluntunun da gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, "Bundan sonraki çalışmaları da aynı iştah ve gayretle sürdürerek Metropolis Antik Kenti hakkındaki bilinmeyenleri keşfetmeye ve ülke turizmine kazandırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

26 yıldır tarihin izini sürüyorlar
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izin ve katkılarının yanında, Sabancı Vakfı'nın destek verdiği Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları, Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile 26 yıldır elde edilen bulgularla tarihin izini sürmeye devam ediyor.

Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ve Torbalı Belediyesi’nin desteği ile bu yıl 11 Temmuz'da başlanan kazı çalışmalarını Aybek başkanlığında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesinden akademisyenlerin katıldığı 25 kişilik akademik bir heyet yürütüyor.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)