adscode
adscode

Mevsim Geçişleri Hasta Ediyor

Sonbaharla birlikte hava koşullarındaki ani ve kısa süreli değişimler vücut direncini düşürerek, hastalıkların kapıyı aralamasına yol açıyor.

Mevsim Geçişleri Hasta Ediyor
Sağlık
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Huriye Vural, Türkiye’nin mevsimsel farklıları daha yoğun şekilde yaşadığını belirterek, “Bu durumdan etkilenen bağışıklık sistemi, vücut direncini düşürerek hem bedensel hem de ruhsal hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırıyor” dedi. 




 İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Huriye Vural, Türkiye’nin mevsimsel farklıları daha yoğun şekilde yaşadığını söyledi. 

Özellikle mevsim geçişlerinde pek çok insanın sağlığının bozulduğuna dikkat çeken Vural, bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yönünde önlemler alınması gerektiğini söyledi.  Çocuklar, yaşlılar, hamileler ve diyabet, hipertansiyon, astım gibi kronik rahatsızlığı olanların mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğunu, kolayca hastalanabildiğini aktaran Vural, kronik hastalığı olanların sürekli doktor kontrolü altında olmalarının yararlı olacağını aktardı.

Mevsimsel Depresyona Dikkat! 
Mevsim geçişlerinde hava olaylarındaki dalgalanmalar nedeniyle bazı kişilerin uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk ve depresif duygular gibi şikâyetlerin arttığını bildiren Vural, “Mevsim geçişlerinde vücut direncinin düşmesi nedeniyle, başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere solunum sistemi ve dolaşım sistemine yönelik mevsimsel hastalıklara yakalanma riskinin yükseliyor. Soğuk algınlığı, nezle ve grip sıklıkla görülen solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Özellikle havanın erken kararması ve güneş ışınlarının azalması gibi nedenlerle ruhsal değişimler yaşanıyor. Bu nedenle mevsimsel depresyon görülme oranında artışlar görülüyor. Kilo artışı da yaşanan sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu. 

Dikkat! Öneriler…
Vural, vücut direncini arttırmak için şu önerilerde bulundu:
“Ortam ısısının normal sınırlar içinde olmasına dikkat edilmelidir.  Giysiler ortamın ısısına ve mevsime uygun olmalı, terlememeye özen gösterilmelidir. Enfeksiyonlardan korunmak için eller sık sık yıkanmalı. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kalabalık, kapalı ortamlardan ve havalandırması kötü olan yerlerden uzak durulmalı. Öksürük, aksırık, burun akıntısı gibi belirtilerde kullanılan kâğıt mendiller tekrar tekrar kullanılmamalı ve bulaşmaya neden olmadan hemen çöpe atılmalıdır.  Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli. Dengeli ve düzenli beslenmelidir.  Bol sıvı almaya özen gösterilmelidir.  Kaliteli uyku uyunmalıdır.  Ruh sağlığını korumaya yönelik de; güneşli havada yürüyüşe çıkma veya gerekirse profesyonel yardım alma gibi seçenekler değerlendirilmeli.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)