adscode
adscode

Milyonlarca çocuk risk altında! Sayı 160 milyona yükseldi!

‘‘Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol” raporuna göre çocuk işçi olarak çalışanların sayısı son 4 yılda 8,4 milyon artarak dünyada 160 milyona yükseldi; Kovid-19’un etkileriyle de milyonlarca çocuk risk altında.

Milyonlarca çocuk risk altında! Sayı 160 milyona yükseldi!
Eğitim

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’in 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü öncesinde yayınladığı ‘‘Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol” raporuna göre çocuk işçi olarak çalışanların sayısı son 4 yılda 8,4 milyon artarak dünyada 160 milyona yükseldi; Kovid-19’un etkileriyle de milyonlarca çocuk risk altında.

Raporda, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik kaydedilen ilerlemenin 20 yıldır ilk kez durduğu, bu durumun 2000 ile 2016 arasında çocuk işçilerin sayısında yaşanan 94 milyonluk azalmayla sağlanan düşüş eğilimini tersine çevirdiği konusunda uyarılar yer alıyor. Küresel salgının sonucunda 2022’nin sonuna kadar dünyada 9 milyon çocuğun daha çocuk işçiliğine sürükleneceği yönünde öngörülerin yer aldığı raporda, çocuklar sosyal koruma kapsamına erişemezse bu sayının 46 milyona kadar yükselebileceğine dikkat çekiliyor. Raporda yer alan diğer tespitler şöyle:


- Dünyadaki çocuk işçi sayısının yarısından fazlasını oluşturan 5 ile 11 yaşlarındakilerin sayısında önemli artış var. Tehlikeli işlerde çalışan 5 ile 17 yaşlarındaki çocukların sayısı 2016’dan bu yana 6,5 milyon artarak 79 milyona yükseldi.

- Çocuk işçilerin 112 milyonu yani yüzde 70’i tarım sektöründe, 31,4 milyonu hizmet sektöründe, 16,5 milyonu da sanayide yer alıyor.


- Çocuk işçi olarak çalışan 5 ile 11 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 28’i, 12 ile 14 yaş arasındakilerin ise yüzde 35’i eğitim dışında kalıyor.

- Kırsal alanlarda çocuk işçiliğinin görülme sıklığı yüzde 14, bu oran yüzde 5 olan kentsel alanlardakinden neredeyse üç kat daha yüksek.

Çocuk işçi olarak çalıştırılan çocuklar bedensel ve zihinsel zarar görme riski altındalar. Çocuk işçiliği eğitimlerini tehlikeye attığı gibi sahip oldukları hakları, gelecekteki fırsatlarını kısıtlamakta. Çocuk işçiliğinde görülen artış eğilimini tersine çevirmek amacıyla ILO ve UNICEF raporda çözüm önerilerinde bulundu.


Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)