adscode
adscode

MS hastalarına robotik tedavi

MS hastası Üstün, 30 seans robotik rehabilitasyonla günlük ihtiyaçlarını tek başına giderebilir duruma geldi.

MS hastalarına robotik tedavi
Sağlık


Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, 59 yaşındaki multiple skleroz (MS) hastası Nilgün Serap Üstün'ün, 30 seans robotik rehabilitasyonla günlük ihtiyaçlarını tek başına giderebilir duruma geldiğini belirtti. 

Kalyon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin ve omuriliğin dejenerasyonundan kaynaklanan MS hastalığının, özelliği itibarıyla zaman zaman ataklar, zaman zaman da gerilemeler halinde seyir izlediğini anlattı.

 Kalyon, Nilgün Serap Üstün'e MS hastalığı tanısının 1998'de konulduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: 

"Bu tip hastalıklarda en önemli hususlardan biri, rehabilitasyona erken başlanması ve fonksiyonel kayıp ortaya çıkmışsa bunun en kısa zamanda giderilmeye başlanmasıdır. Nilgün Hanım'da 2000'li yıllardan sonra bazı fonksiyonel kayıplar gelişmeye başlıyor. Kolunda ve bacaklarında güç azlığı ortaya çıkıyor. Bu güç azlığı ilerleyerek, yürüyemez duruma geliyor. Bu noktadan sonra rehabilitasyon çalışmalarına ağırlık veriliyor. Rehabilitasyon çalışmalarının kapsamlı olması gerekir. Bu geniş kapsam içerisinde klasik tedavi egzersizlerinin yanı sıra rehabilitasyonun diğer imkanları, su tedavileri ve elektrikli tedavilerin de eklenmesi faydalı olur."

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, 2000'li yıllardan itibaren dünyada rehabilitasyon tedavilerinin içerisine "robotik rehabilitasyon" diye tanımlanan robotlardan yararlanma şeklinin de eklendiğini aktardı.

Son zamanlarda bu yöntemi tedavi protokollerine eklediklerini belirten Kalyon, şöyle devam etti: 

"Nilgün Hanım da bize geldiği andan itibaren değerlendirmesi yapılıyor ve tedaviye robotla tedavi yöntemleri dahil ediliyor. Robotla tedaviler bir yandan bacaklar için yürüme eğitiminde kullanılıyor, diğer taraftan el ve kol becerilerinin arttırılması için kullanılıyor. Hastamızda her iki tedavi şekli de birlikte kullanıldı. Bu tedavinin hepsinin bir araya getirilmesiyle Nilgün Hanım'ın durumunda da günden güne belirgin bir şekilde düzelmeler başladı. Daha önce mevcut olan fonksiyonel kayıpların önemli bir kısmı geriledi. Fonksiyonel becerisi ve kapasitesi giderek arttı. Kendi başına yürüyebilir hale geldi. Ev içinde de kendi işlerini yardımsız, tek başına yapabilir duruma geldi. Diğer taraftan yürümede de çok büyük mesafeler kazandı. Tek bastonla hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan yürüyebilir duruma geldi. Hastamız, 30 seans robotik rehabilitasyonla günlük ihtiyaçlarını tek başına giderebilir duruma geldi."

Erken tedavinin önemine dikkati çeken Üstün, hastalara tedaviye erken başlamaları ve mümkün olduğu kadar tedavilerini aksatmamaları tavsiyesinde bulundu.

Nilgün Serap Üstün de hastalığa yakalandığı 1998 yılından itibaren tedavi gördüğünü ifade ederek, "Kendi işimi biraz zor yapıyordum. Şimdi rahatlıkla kolumu kullanabiliyorum. Yürümem daha rahat. Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Bilhassa sol elimi yemek yerken kullanamıyordum. Çatal bıçak kullanamıyordum, şimdi rahatlıkla kullanmaya başladım" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)