adscode
adscode

Mücadeleyle Geçen Bir Ömür

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela 95 yaşında hayata veda etti.

Mücadeleyle Geçen Bir Ömür
Dünyadan Haberler
Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Mandela'nın, evinde "huzur içinde" yaşamını yitirdiğini belirtti.

Akciğer enfeksiyonu nedeniyle 8 Haziran'da hastaneye kaldırılan Mandela, 1 Eylül'de taburcu edilerek evine gönderilmişti.

Güney Afrika'daki ırkçı beyaz rejime karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle ömrünün 27 yılını demir parmaklıklar ardında geçiren Mandela, ülkesine 5 yıl devlet başkanı olarak hizmet etmişti.

MANDELA KİMDİR?

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela, ırk ayrımcılığıyla mücadelenin sembol ismiydi.

Güney Afrika'da Tembu kabilesinin şefinin oğlu olarak 18 Temmuz 1918'de dünyaya gelen Mandela, Fort Hare University College'daki hukuk eğitimine, ırkçı yönetime karşı organize ettiği öğrenci eylemleri nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldı.

Mandela, 1942'de Witwaterstrand Üniversitesi'nden mezun olmasının ardından Güney Afrika tarihindeki ilk siyahi avukat oldu.

Siyahların ırk ayrımcılığıyla mücadele etmek amacıyla kurduğu Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) 1948'de katılan Mandela, 1950'de başkanlığa seçildi.

Güney Afrika'da beyazların ırkçılığa dayalı rejimine karşı sürdürdüğü mücadele nedeniyle ilk kez 5 Ağustos 1962'de tutuklanan Mandela ömrünün 27 yılını cezaevlerinde geçirdi.

Irkçılıkla mücadelenin tüm dünyada büyük bir hız kazanması üzerine, ırk ayrımclığıyla mücadelenin sembolü haline gelen Mandela, 1990'da 71 yaşındayken dönemin Devlet Başkanı Frederik Willem de Klerk'in çıkardığı afla serbest bırakıldı.

Hapisten çıktıktan sonra demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalışan Mandela'nın çabaları, 18 Mart 1992'de de Klerk tarafından hazırlanan, siyahlara eşit vatandaşlık hakkı verilmesini öngören anayasa değişikliği teklifinin halk oylamasıyla kabul edilmesi sonucu amacına ulaşmış oldu.

Siyahların eşit vatandaşlar olarak kabul edilmesinin ardından Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mandela, 10 Mayıs 1994'te yemin ederek ülkenin ilk siyahi cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlğı görevini sürdürdüğü 5 yıl boyunca ülkenin yeni anayasasını oluşturan Mandela, geçmişte yapılan insan hakları ihlallerini araştırmak amacıyla Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu girişimini başlattı.

Görevde kaldığı sürece toprak reformunu destekleyen, yoksullukla mücadele ve sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması çalışmalarına önem veren Mandela, cumhurbaşkanlığını bir dönem daha sürdürmesi yönündeki teklifi geri çevirerek yerini yardımcısı Thabo Mbeki'ye bıraktı.

Cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra, kurduğu Nelson Mandela Vakfı aracılığıyla yoksullukla ve HIV/AIDS hastalığıyla mücadele etmeye yönelik hayır amaçlı faaliyetlerde bulunan Mandela, daha sonra inzivaya çekilerek hayatının kalan kısmını doğduğu köy Qunu'da geçirdi.

Mandela 2011'de yakalandığı solunum enfeksiyonu sorunu nedeniyle tedavi görüyordu.

Hayatı boyunca pek çok barış ödülü kazanan Mandela, "Güney Afrika'daki ırk ayrımcılğına dayanan rejimin barışçı yollardan ortadan kaldırılması ve yeni bir demokratik Afrika'nın temellerini atmak" yönündeki çalışmaları nedeniyle 1993'te de Klerk ile Nobel barış ödülüne layık görüldü.


ABD Başkanı Barack Obama hayatını kaybeden Nelson Mandela'nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını belirterek, "Bugün o evine gitti ve biz bu dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O, artık sadece bizim zamanımıza ait değil, çağlara ait biri" dedi.

Obama, Mandela'nın vefatı dolayısıyla Beyaz Saray'da açıklama yaptı. Sözlerine Mandela'nın demokratik ve özgür bir topluma yönelik idealine dair sözlerinden alıntı yaparak başlayan Obama, Mandela'nın bu idealleri gerçeğe dönüştürdüğünü kaydetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Mandela'nın hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Dünyadan büyük bir ışık geçti" ifadesini kullandı.

Cameron resmi Twitter hesabından, "Dünyadan büyük bir ışık geçti. Nelson Mandela zamanımızın kahramanıydı. Başbakanlık'taki bayrağın yarıya indirilmesini istedim" diye yazdı.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband de "Dünya, zamanımızın küresel kahramanını kaybetti. Nelson Mandela bize cesaretin, umudun ve barışın gerçek anlamını gösterdi. Ailesinin, dostlarının ve tüm Güney Afrika halkının başı sağolsun" değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın, inanarak, hayal ederek ve birlikte çalışarak insanlık ve adalet için neler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Ban, Mandela'nın hayatını kaybetmesi dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Mandela'nın adalet için mücadele ettiğini belirterek, "Dünya genelinde bir çok kişi O'nun insan onuru, eşitlik ve özgürlük için verdiği
özverili mücadeleden etkilendi" dedi.

Ban, Mandela'nın kararlığı ve mücadeleci yapısı ile Güney Afrika Cumhuriyeti ve tüm dünyada ayrımcılığın sonlandırılması için önemli bir başarı kazandığını vurgulayarak, Mandela'nın 27 yıllık hapis hayatından sonra diyalog ve uzlaşıya dayanan yeni bir Güney Afrika inşa ettiğini dile getirdi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)