adscode
adscode

MUCİZE SEBZE VE MEYVELER HASTALIKLARDAN KORUYOR

Soğuk havaların, mevsim geçişlerinin ve soğuk havalarla birlikte gelen enfeksiyonların önüne geçmek için dengeli beslenmenin en önemli korunma yöntemlerinden biri, mucize sebze ve meyveler.

MUCİZE SEBZE VE MEYVELER HASTALIKLARDAN KORUYOR
Sağlık
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme & Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Enes Bahadır Kılıç, soğuk havaların, mevsim geçişlerinin ve soğuk havalarla birlikte gelen enfeksiyonların önüne geçmek için dengeli beslenmenin en önemli korunma yöntemlerinden biri olan, mucize sebze ve meyvelerin önemini anlatan açıklamalar yaptı.

Soğuk havaların yüzünü göstermesiyle birlikte, sağlık problemlerinde artış meydana geldiğini belirten Enes Bahadır Kılıç, sebze ve meyvelerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Evimizde, işyerimizde, sokakta yürürken ve bunun gibi birçok yaşam alanında karşılaştığımız insanların en az yarısı gribal enfeksiyon geçiriyor. Bunun yanı sıra var olan sağlık problemlerimiz de kendimizi iyi korumadığımız takdirde soğuklarla birlikte şiddetlenebiliyor. Bunun gibi durumlar haliyle hayatımızı alt üst ediyor. Kışın özellikle yeterli ve dengeli beslenerek kış hastalıklarından korunabiliriz. En azından doğru beslenmeyle bu gibi hastalıkların etkisini en aza indirebiliriz.

Kışın özellikle sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek, bizim için doğru beslenmenin ilk adımı sayılabilir. Kış sebze ve meyveleri sadece kış mevsiminde en doğal haliyle bulunmaları sebebiyle bizim için önem arz etmektedir. Bu besinlerin lifli yapıları ve içerdiği zengin besin öğeleri vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini kolayca karşılamalarını sağlamaktadır. Mevsiminde sağlıklı ve dengeli beslenme kavramı bu dönemde daha fazla dikkat edilmesi gereken bir kavramdır” dedi.

Sofralarının Mucizevi Lezzetleri

Fayda ve lezzetlerinden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için özellikle sonbahar ve kış mevsiminde sebze ve meyvelere sofralarınızda yer vermenizi tavsiye eden Kılıç, sebze ve meyvelerin hangilerinin ne gibi koruyucu etkileri olduğu hakkında önemli bilgiler verdi. Bu sebze ve meyveleri şu şekilde açıkladı:

“Elma: Kışın hepimizin kolaylıkla ulaşabildiği elma C ve A vitamini gibi vitaminlerden zengindir. Özellikle bağışıklığın güçlenmesine yardımcıdır.

Portakal: C vitamini için iyi bir kaynak olan portakal özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında sık karşılaştığımız gribal enfeksiyonlardan korumaktadır.

Mandalina: Portakal gibi bol miktarda C vitamini içeriğine sahiptir ve gribal enfeksiyonların tedavisinde çok yardımcıdır.

Armut: A vitamininin ön maddesi olan karoten açısından çok zengin olan armut kronik hastalıklardan korunmada faydalı sonuçlar vermektedir. A, B1, B2, B3 gibi vitaminlerden de zengin olan bu besin sağlığa etkisini antioksidan ve diğer aktiviteleri yoluyla yapmaktadır.

Nar: Doğadaki en yüksek antioksidan aktiviteye sahip meyvelerden biridir. İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı sistemini koruduğu gibi, kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir.

Ayva: Barsak sağlığı için önemli olan pektin maddesini en fazla içeren meyvelerden biri olan ayva özellikle kış aylarında sıklıkla ortaya çıkan ishale karşı faydalı etkilere sahiptir.

Greyfurt: İlaç kullanan bireylerin dikkat etmesi gereken ve bu konuda sağlık profesyoneline danışarak tüketilmesinin önerildiği greyfurt yüksek miktarda C vitaminine sahiptir ve bağışıklık sistemi için yararlıdır.

Muz: Serotonin hormonunun salgılanmasını da uyararak mutluluk veren muz, ishal tedavisinde de yardımcıdır. Ayrıca kalp hastalıkları, dolaşım sistemi için de faydalı etkileri vardır.

Ispanak: Barsak sağlığı açısından yararlı olan posa ve C vitamini içeriği nedeniyle oldukça yararlı bir besindir.

Brokoli: Son yıllarda üstünde en çok çalışma yapılan ve revaçta olan brokoli antioksidan etkili kükürtlü bileşikler, minerallerden potasyum açısından ve A vitamininin ön maddesi açısından zengindir. Bu nedenlerle brokoli kanserlere karşı da koruyucu etki göstermektedir.

Lahana: Bol çeşitte bulunan lahananın hem beyazı hem kırmızısı aynen brokolide olduğu gibi içeriğindeki kükürtlü bileşikler, vitamin ve mineraller nedeniyle bağışıklığı güçlendirir ve kansere da karşı koruyucu etkilere sahiptir.

Maydanoz: İçerdiği zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle gribal enfeksiyonlardan korur.

Turp: Kükürtlü bileşikler içeriği, barsak sağlığı ve tokluk hissi veren özellikleri nedeniyle hem kilo kontrolünde, hem de bağışıklıkta olumlu etkileri sebebiyle kışın ideal bir besindir.”



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)