adscode
adscode

MÜHENDİSLİĞİN “BAŞHOCALARI” NADİR ESERLERİYLE İTÜ’DE

İTÜ RSG “Tarih Dizisi” sergilerinin 3.’sü, 20 Mayıs Cuma günü açılacak. “Mühendishane’nin Üç Başhocası” sergisi, 18. yüzyıldan kalan nadir eserler ile ülkemizde mühendislik eğitiminin gelişimini ve dönemin…

MÜHENDİSLİĞİN “BAŞHOCALARI” NADİR ESERLERİYLE İTÜ’DE
Bilim Teknoloji

Akademi, sanat ve bürokrasi dünyasından isimlerin katılacağı açılış daveti, saat 17.00’de gerçekleştirilecek. Serginin açılışını, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak ülkemize tarihi bir gurur armağan eden Sn. Aziz Sancar yapacak.

1800’den Mühendishane Kanunnamesi

1773 yılında, İTÜ’nün temeli ve dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olarak kurulan Mühendishane-i Berri-i Hümayun’da (İmparatorluk Kara Mühendishanesi) “başhoca” ünvanı ile görev yapan 3 ismin ve eserlerinin tanıtılacağı sergi süresince, 5 bini aşkın yayının yer aldığı İTÜ Nadir Eserler Koleksiyonu’ndan parçalar görülebilecek. Sergide 1800’lerin başında saray tarafından yürürlüğe konulan Mühendishane Kanunnamesi de yer alacak.




3D Baskı ile Madalya
3 Başhoca; Hüseyin Rıfkı Efendi (Tamânî), Seyyid Ali Efendi ve Hoca İshak Efendi’nin hayatı ve akademik çalışmalarının tanıtılacağı sergi, yaklaşık 5 ay süren titiz bir çalışmayla hazırlandı. Sergi için seçilen parçalar arasında üç başhocanın eserlerinin orijinal nüshaları, bazı eserlerden Osmanlıca çeviri yazı ve günümüz Türkçesine çeviri örnekleri yer almaktadır. Ayrıca, Başhoca İshak Efendi’ye saray tarafından verilen madalya da Osmanlı Arşivinde yer alan çizimi üzerinden 3D baskı yapılarak sergilenecek.

5 Haziran’a Kadar Açık
Sunulacak eserler, özel iklimlendirme koşulları ile koruma altına alındığı için sergi süresi 17 gün ile sınırlı tutulacak. Sergi, 5 Haziran Pazar akşamına kadar görülebilecek. İTÜ RSG, haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binasında yer alan galerinin kapıları, dileyen tüm sanatseverlere açık.


Başhocalık Nedir?

İTÜ’nün kuruluşu olan 1773 tarihinin üzerinden geçen 30 yılı aşkın sürenin ardından, Osmanlı İmparatorluğu’nca Mühendishâne Kanunnamesi yürürlüğe konulur. 26 Temmuz 1806 tarihinde de Hüseyin Rıfkı Tamânî, “Mühendishâne-i Berri-i Hümâyûn Serhocası” olarak tayin edilir. Bu, resmi belgelerde geçen ilk başhocalık ünvanı olur. Mühendishane Kanunnâmesi ile getirilen düzenlemede, öğrenci sayısı 40’a indirilir. Günümüzün aksine; ilk sınıfa 4. sınıf, son sınıfa ise 1. sınıf denir. Her sınıf için birer tane olan hoca ve yardımcılarının rütbeleri ile maaşları, elbise ve tayin bedelleri, okuttukları sınıflara göre düzenlenir. Başhoca ünvanı, sadece 1. yani son sınıf öğrencilerine eğitim veren hocalar için kullanılır.

Dönemde akademik yükselme için hocaların yazdığı kitaplar, yaptığı tercümeler ve bilgi birikimleri değerlendirilir. 4. sınıftan başlamak üzere yapılan değerlendirmelerde yetkinliğini ispatlayan hocalar bir üst sınıfa tayin olur ve son noktada 1. Sınıfa ulaşarak Başhoca ünvanını alır. Bu da Başhoca ünvanı taşıyan kişilerin, dönemin bilimsel çalışmalarına en fazla katkı yapan isimler olduğunu gösterir. Mühendishane’nin akademik yönetiminin sorumluluğu başhocaya aittir; saray denetçisi olarak da bir nazır görev alır.



1806-1817 yılları arasında Hüseyin Rıfkı Efendi (Tamânî), 1817-1830 arasında Seyyid Ali Efendi, 1830-1836 yılları arasında Hoca İshak Efendi Başhocalık görevini yürütür. Seyyid Ali Efendi 1836-1845 yılları arasında ikinci kez Başhocalık alır. Aynı dönemde nazırlık ile birleştirilen Başhocalık ünvanı kaldırılır. Özellikle Hüseyin Rıfkı Tamânî ve Hoca İshak Efendi çok sayıda önemli eseri Türk bilim ve mühendislik tarihine kazandırarak, önemli çalışmalara imza atar.

RSG Tarih Dizisi
İstanbul Teknik Üniversitesi, ülkemiz için oldukça önemli bir nadir eser koleksiyonuna sahip. Bu eserlerin ilgi duyan herkesle buluşabilmesi için RSG tarafından başlatılan “Tarih Dizisi” kapsamında şimdiye dek iki sergi açıldı. İlk sergi “İTÜ’nün Nadir Eser Koleksiyonundan Seçki” ile yapıldı ve 15 gün açık kaldı. İkinci sergi ise İTÜ’den eski eşyaların çiçek tasarımıyla buluşturularak yaşayan tarihe dönüştürüldüğü “Bugünden Düne” sergisi oldu ve yaklaşık 4 ay ziyaretçilerini ağırladı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)