adscode
adscode

Mühendislikte ABD psikolojide Kanada tercih ediliyor

ABD, yurtdışı eğitim denilince akla gelen ilk ülke. Özellikle mühendislik ve teknoloji alanında kariyer hedefleyenler için. Kolay vatandaşlık hakkı sunan Kanada ise yıldızı parlayan ülkelerden

Mühendislikte ABD psikolojide Kanada tercih ediliyor
Eğitim
ABD'de öğrenim ücretleri 13 bin ile 50 bin ABD Doları, Kanada'da ise 17 bin ile 60 bin Kanada Doları arasında değişiyor. Genelde eylülde başvuru yapılıyor ancak ocak ayında öğrenci kabul edenler de var

Yurtdışı eğitim denildiğinde fırsatlar ülkesi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilk sırada geliyor. Yine son yıllarda, üniversiteleri dünya sıralamalarında yükselen ve gençlere sağladığı çalışma olanakları nedeniyle Kanada adından söz ettiren ülkeler arasında yer alıyor. Mühendislik, işletme, yönetim programları, bilgisayar ve sosyal bilimlerde ABD, psikoloji, biyoloji, kimya bölümlerinde de Kanada öne çıkıyor. Eylül ayı bu ülkelerdeki üniversitelere girmek için en uygun zaman ancak bazı üniversitelerde ocak ayında da başvurular kabul edilebiliyor. Bu ülkelerdeki üniversite eğitimiyle ilgili merak edilenleri araştırdık:

ABD şansı sürüyor

Bu yıl Türkiye'den 10 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü ABD, öğrencilere burs olanakları da sunuyor. ABD'deki üniversite eğitimiyle ilgili Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten ile Just English Yurtdışı Eğitim Direktörü Metin Gül şu bilgileri verdi:

- BAŞVURU TARİHLERİ: ABD'de ana dönem Fall (Sonbahar), genellikle ağustosta başlıyor. Birçok üniversite farklı bölümleri için ocak yani Spring döneminde giriş imkanı sağlıyor. Birçok üniversite hazırlık okuyacak öğrenciler için yıl içerisinde ortalama 2 ayda bir başlamak üzere 5 veya 6 farklı tarihte giriş imkanı sağlıyor.

- BURS OLANAKLARI: Üniversite öğrencilere akademik başarısına göre "Merit" yani başarı bursu imkanı sağlıyor. Bu bursun dağıtılmasında ana kriter lise not ortalaması, SAT skorları. Ayrıca Spor, Sanat ve Müzik bursları da yaygın. İhtiyaç bursları genellikle ABD'li öğrenciler için verilmekte ancak çok nadir bazı üniversitelerde yabancı öğrenciler için de verilebilmekte.

- TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI: Open Doors raporuna göre 2015 - 2016 öğretim yılında Türkiye'den ABD'ye 10 bin 691 öğrenci gitti.

- TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: İşletme, yönetim programları, mühendislik, bilgisayar bilimleri, sosyal bilimler, uygulama bilimler ve sanat en çok tercih edilenler bölümlerden.

- BAŞVURU KOŞULLARI: Öğrencilerin başvuru yaptıkları bölüm ve üniversitelerin sıralamasına göre değişmekle birlikte ortak istenen kriterler arasında, iyi bir lise not ortalaması, gerekli ise SAT sınav sonucu, sosyal kültürel ve spor aktivitelerini ispatı, gönüllü ve uluslararası çalışmalar yer alıyor. Özel sanatla ilgili bölümlere başvuran adayların çoğunlukla portfolyo sunmaları gerekiyor. Bazı iddialı üniversitelerde başvurulan bölüme göre SAT Subject Testleri istenebiliyor.

- ÖĞRENİM ÜCRETİ: Ücretler eyalete ve üniversitenin özel ya da devlet olmasına göre değişiyor. 4 yıllık lisans programlarında devlet üniversitelerinde öğrenim ücretleri yıllık ortalama 13.000 dolardan başlayıp özel üniversitelerde 50.000 dolara kadar çıkıyor. 2 yıllık ön lisans seviyesinde ise yıllık 6.000 ile 7.000 dolar civarında.

- YAŞAM MALİYETİ: Barınma, yemek, ulaşım olmak üzere yaşam maliyeti eyalete ve şehre göre değişiyor. En düşük 8000 dolar civarında, kıyı eyalet ve büyük şehirlerde 25.000 dolara kadar çıkıyor.

Kanada'da hem çalışıp hem de okuma fırsatı

Son yıllarda göçmenlere kapılarını açan ve eğitim olanaklarıyla dikkat çeken Kanada'da üniversite eğitimiyle ilgili CDS Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nden Çağlayan Özer şu bilgileri verdi:

- BAŞVURU TARİHLERİ: Kanada'da akademik yıl eylül ayının başında başlıyor ve genellikle nisan ayının ikinci yarısında sona eriyor. Bazı üniversitelerde ocak ve mayıs döneminde akademik programlara başlanabiliyor.

- BURS OLANAKLARI: Öğrenciler akademik başarıları dışında, sportif başarıları ve gereksinimleri doğrultusunda da burs alabiliyorlar. Bazı üniversitelerde burs miktarı 30.000 Kanada Doları'na kadar çıkıyor. Bu oran öğrencinin giderlerinin önemli bir kısmını karşılayabiliyor. Burslardan yararlanmak için mutlaka üniversitelerin belirttiği koşullara uygun ek başvuru yapılması ve istenen referans, finansal durum gibi belgelerin son başvuru tarihine kadar üniversitelere ulaştırılması gerekiyor.

- TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI: Kanada Büyükelçiliği Vize Birimi'nden alınan bilgiye göre 1 Eylül 2015 ile 1 Eylül 2016 tarihleri arasında 2 bin Türk öğrencisi Study Permit (Kanada'da altı aydan uzun süreli eğitim izni/vizesi) aldı. Bu vizeye sahip öğrenciler, Kanada'da lise, lisans, lisansüstü, doktora, sertifika programları ve 6 aydan uzun süreli dil eğitimine katılıyorlar. Üniversite öğrencilerinin bu rakamın yüzde 50'sinden daha az, yani toplamda 1000'den daha az olduğu düşünülüyor.

- TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: Mühendislik dalları, işletme, bilgisayar bilimleri ve son zamanlarda psikoloji, biyoloji, kimya bölümleri artan oranlarda tercih ediliyor.

- BAŞVURU KOŞULLARI: Öğrencilerin akademik düzeyleri, kısaca not dökümleri üniversitelerden kabul almak için en önemli kriter. Ayrıca İngilizce düzeylerini gösteren sınav sonuçları, mimarlık, grafik tasarım, iç mimari, endüstriyel tasarım ve film gibi sanatsal yetenek gerektiren programlar için yeteneklerini gösteren portfolyoları, referanslar, özgeçmişler ve niyet yazıları başvurular için istenen başlıca belgeler arasında yer alıyor.

- ÖĞRENİM ÜCRETİ: Yabancı öğrenciler için uygun üniversitelerin yıllık eğitim, konaklama, beslenme, eğitim materyalleri ve sağlık sigortası dahil ücretleri 17.500 Kanada Doları'ndan başlıyor, Toronto, UBC & McGill gibi dünya sıralamasında öne çıkan üniversitelerin bazı bölümlerinde 60.000 Kanada Doları'na kadar çıkabiliyor. En uygun rakamlı üniversitelere örnek olarak University of Ottawa'nın Fransızca programları ve Manitoba'da Bradon University gösterilebilir. Ücretler 10.000 Kanada Doları'na kadar düşebiliyor.

- YAŞAM MALİYETİ: Gidilen üniversite ve kente göre 8 aylık süreyi kapsayan bir akademik yıl için öğrenim ücretinin yanı sıra 7.500 Kanada Doları'ndan 20.000 Kanada Doları'na kadar ek bir bütçeyi göz önüne almakta yarar var. Kanada'da eğitim alacak öğrencilerin eğitim dönemleri süresince yarı zamanlı ve üniversitelerin tatil olduğu dönemlerde tam zamanlı kampüs içinde ve dışında çalışma izni olduğunu göz önüne almalarında fayda var. Düzenli çalışan bir öğrenci bir takvim yılı içinde 10.000-20.000 Kanada Doları arasında para kazanabilir. Ayrıca Kanada'da eğitimini tamamlayanlar mezuniyetleri sonrasında 3 yıl çalışma izninden yararlanabilir ve bu süreçte Kanada'da göçmenlik ve vatandaşlık için adım atabilir. Kanada Hükümeti yılda aldığı göçmen sayısını 350 bin kişiden 2020'de 500 bin kişiye çıkartmak için kapsamlı bir çalışma yapıyor.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)