adscode

Nabi Avcıdan Medya Okur Yazarlığı Dersi İçin Kötü Haber!

Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in medya okur yazarlığı der üzerine hazırladığı soru önergesi ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avc'nın yanıtı;

Nabi Avcıdan Medya Okur Yazarlığı Dersi İçin Kötü Haber!
Özel Eğitim


 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitimi Bakanı Sayın NabiAVCI tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim. 04.02.2013

 

 

                                                                Av. Turgut DİBEK
Kırklareli Milletvekili

 

Medya Okuryazarlığı; yazılı ve yazılı olmayan, büyük çeşitlilikgösteren formatlardaki (televizyon, video, sinema, reklâmlar, internet v.s.)mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneğikazanabilmek olarak tanımlanmaktadır. 

Bunagöre,

 

1-   Medyaokur yazarlığı dersini seçen kaç öğrenci vardır? Ülkemizde kaç okulda medyaokur yazarlığı dersi okutulmaktadır?

 

2-   Budersleri hangi branş öğretmenleri, ne oranda vermektedir?

 

3-   Televizyonvb. araçların izleyicisi konumundaki sosyal bilgiler öğretmenleri yerine budersi iletişim fakültesi mezunlarının vermesi sizce daha doğru değil midir?

 

4-   Biriletişim profesörü olarak medya okur yazarlığı dersinin iletişim fakültesimezunları tarafından okutulması için bir çalışmanız olacak mıdır?

 

5-   Medyaokur yazarlığı dersinin zorunlu dersler kapsamına alınması için bir çalışmayapacak mısınız?




**


KırKırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesi yanıtı;


T.C. MİLLİ EĞİTİMBAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı


Sayı  : 30646425/610/1325357                               

Konu: Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MÎLLET MECLÎSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi:    19/02/2013 tarihli ve43472547-120.07-108846 sayılı yazı.

Kırklareli Milletvekili Sayın Turgut DİBEK'in ilgi yazı ekindegönderilen 7/17569 esas numaralı soru önergesi incelenmiştir.

Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacaklarınatamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programlan ve aylıkkarşılığı okutacaklarıderslere ilişkin esaslar ile eki çizelge 06.06.2010 tarihli ve 65 sayılı05.07.2012 tarihli ve 97 sayılı Kararlarladeğişik 07.07.2009 tarihli ve 80 sayılı Talim ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Karan ile belirlenmişolup Temmuz 2009 tarihli ve 2622 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanmıştır.

Bu Karara göre ilköğretim kurumlarında okutulan medya okuryazarlığıdersi öncelikle üniversitelerinbasın yayın yüksekokulları/ iletişim fakültelerinden mezun olup hâlen sınıf öğretmeni olarak görev yapanlar ile gazetecilikalanı, halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanı, radyo-televizyon alanı öğretmenleri olmak üzeresosyal bilgiler ve Türkçe öğretmenleri tarafından aylık karşılığı olarakokutulmaktadır.

Medyaokuryazarlığı dersi okullarımızda okutulan zorunlu bir ders olmayıp seçmeli dersler listesinde yer alan bir derstir. Seçmeli dersler için öğretmen atamasıyapılmamaktadır. Ancak iletişim fakültesi mezunlarının halkla ilişkiler veorganizasyon hizmetleri alam, radyo-televizyon alam ve gazetecilik alanınaöğretmenlik için başvuru hakları bulunmaktadır.

Daha önce ilköğretim okulları 6, 7 ve 8 inci sınıfların herhangi birinde,bir defa seçilebilen ve birders saati olarak okutulan medya okuryazarlığı dersinin; 25.06.2012 tarihli ve 69 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilenİlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi ile 7 veya 8 inci sınıflarda ve 2 ders saati olarakokutulması kararlaştırılmıştır. Medya okuryazarlığıdersinin zorunlu dersler grubuna alınması ile ilgili başlatılan bir çalışma bulunmamaktadır.

Diğer taraftan 2011-2012 eğitim öğretimyılında, ilköğretim okullarında medya okur yazarlığı dersi okutulan okul sayısı5.652, medya okur yazarlığı dersini seçen öğrenci sayısı ise toplam557.523'tür.

Bilgilerinize arzederim.

                                                                        NabiAVCI   

                                                                     Millî Eğitim Bakanı





***EĞİTİM AJANSI
















I



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)