adscode
adscode

Namazdan Sonra Okunan Aşır ve Ayetler

Namaz bitiminde tesbihten önce veya namaz tesbihatını müteakip okunan bir takım aşır ve ayetler vardır.

Namazdan Sonra Okunan Aşır ve Ayetler
Türkiye'den Haberler
Namaz bitiminde tesbihten önce veya namaz tesbihatını müteakip okunan bir takım aşır ve ayetler vardır. Bunlar arasında; tesbihden önce okunan Ayetel Kürsi, namaz tesbihatı ve duasından sonra okunan Amenerrasulü ve Hüvallahüllezi en çok okunan aşır yahut ayetlerdir. Namaz Suresi platformunda da her birisi ayrı ayrı işlenen bu aşır yahut ayetleri ayrı ayrı inceleyelim ve öğrenelim:
Ayetel Kürsi
Namaz içinde ayet olarak okunabildiği gibi, namaz tesbihinden önce de okunan bir ayettir. Bakara Suresinin 255. ayeti olan Ayetel Kürsi, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından Kur'an ayetlerinin efendisi olarak anılmıştır. Okunması çok faziletli olan bu ayetin herkes tarafından bilinmesinde ve öğrenilmesinde büyük faydalar vardır.

OKUNUŞU: Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te’huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil’ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi’iznih, ya’lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm, velâ yü-hîtûne bi’şey’in min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel’ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim.
ANLAMI:
Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Onu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey onundur. İzni olmaksızın onun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar onun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek ona güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.

Amenerrasulü
Bakara suresinin son iki ayeti olarak da bilinir. Bakara 285 ile 286. ayetleri Amenerrasulü olarak da bilinmektedir. Amenerrasulü hem namazlarda hem de dua olarak okunabilmektedir. Hz. Ömer (r.a.) "Akıllı insan, Amennerrasulüyü okumadan yatmaz" diyerek bu ayetlerin önemine dikkat çekmiştir. Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.); "Her kim Bakara Sûresi’nin sonundaki iki âyet-i celîleyi (Âmene’r-Rasûlü) her gece okursa ona kifayet (ona yeter) eder." (Buhari, Tirmizi) buyurmuştur. Buradan hareketle yatsı namazlarının bitiminde camilerde okunan Amenerrasulü'yü bizlerde evlerimizde okumak üzere öğrenmeliyiz.

OKUNUŞU: Âmener resûlu bimâ unzile ileyhi min rabbihî vel mu’minûn, kullun âmene billâhi ve melâiketihî ve kutubihî ve rusulih(rusulihî), lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih, ve kâlû semi’nâ ve ata’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileykel masîr. Lâ yukellifullâhu nefsen illâ vus’ahâ lehâ mâ kesebet ve aleyhâ mektesebet rabbenâ lâ tuâhıznâ in nesînâ ev ahta’nâ, rabbenâ ve lâ tahmil aleynâ ısran kemâ hameltehu alellezîne min kablinâ, rabbenâ ve lâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(bihî), va’fu annâ, vagfir lenâ, verhamnâ, ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn.
ANLAMI:
Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: "Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz." Şöyle de dediler: "İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır." Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): "Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et"

Hüvallahüllezi
Haşr suresinin son 3 ayetine halk arasında Hüvallahüllezi denilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Kim sabahleyin üç defa “euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracim” der, sonra Haşr suresi’nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istigfar ederler. Eğer o gün vefat ederse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin okuyan da aynı derecededir” (Tirmizi) buyurmuştur. Dolayısıyla camilerde sabah ve akşam namazından sonra faziletine istinaden Hüvallahüllezi olarak bilinen Haşr suresinin son 3 ayeti okunmaktadır. Öğrenilmesinde büyük faydalar gördüğümüz Haşr Suresinin son 3 ayeti aşağıdaki gibidir:

OKUNUŞU: Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ huve, âlimul gaybi veş şehâdeti, huver rahmânur rahîm. Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ huve, el melikul kuddûsus selâmul mu’minul muheyminul azîzul cebbârul mutekebbir, subhânallâhi ammâ yuşrikûn. Huvallâhul hâlikul bâriul musavviru lehul esmâul husnâ, yusebbihu lehu mâ fîs semâvâti vel ard ve huvel azîzul hakîm.
ANLAMI: O, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah’tır. Gaybı da, görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân’dır, Rahîm’dir. O, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah’tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), barış ve esenliğin kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah’tır. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır. O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. Güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O’nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

KAYNAK: www.namazsuresi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)