adscode
adscode

Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu! Donna Strickland bu ödülü kazanan 3. kadın oldu

2018 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Nobel Fizik Ödülü, lazer fiziği alanındaki çalışmalarından ötürü bilim insanları Arthur Ashkin, Gerard Mourou ve Dana Strickland'a verildi. Strickland bu ödülü kazanan üçüncü kadın oldu.

Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu! Donna Strickland bu ödülü kazanan 3. kadın oldu
Bilim Teknoloji

Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki kazananları yapılan resmi duyuru ile belli oldu.

Nobel Fizik Ödülü, bu yıl lazer fiziği alanındaki çalışmalarından ötürü ABD'li Arthur Ashkin, Fransız Gerard Mourou ve Kanadalı Dana Strickland arasında paylaştırıldı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinden yapılan açıklamada, 2018 Nobel Fizik Ödülü'nün yarısının ABD'li fizikçi Arthur Ashkin'e verildiği, diğer yarısının ise Fransız fizikçi Gerard Mourou ile Kanadalı fizikçi Dana Strickland arasında paylaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, 1922 yılında ABD'nin New York kentinde dünyaya gelen Ashkin'in 1960'larda Bell Laboratuvarlarında yaptığı çalışmalarda, hassas optik lazer sistemleri geliştirerek bunların biyolojik sistemlere uygulanması ve sağlık alanında önünü açtığı ifade edildi.

Ödülün diğer sahipleri Mourou ve Strickland'ın ise ABD'nin Rochester Üniversitesinde yürüttükleri ortak çalışmada icat ettikleri yüksek yoğunluklu, çok kısa aralıklı optik titreşimlerin lazer teknolojisinde çığır açarak, çok küçük nesnelerin ve çok hızlı süreçlerin araştırılabilmesini sağladığı kaydedildi.

Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan 96 yaşındaki Ashkin, ödülü kazanan en yaşlı bilim insanı oldu. Ashkin'den önce en yaşlı bilim adamı, 2002'de 88 yaşındayken ödüle layık görülen Raymond Davis Jr. olmuştu.

ÖDÜLÜ KAZANAN 3'ÜNCÜ KADIN

Waterloo Üniversitesi'nde görev alan Donna Strickland, Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan üçüncü kadın olarak adını tarihe yazdırdı. 

Komite tarafından yapılan Yapılan açıklamaya göre, bu üç bilim insanı ödüle lazer fiziğindeki çığır açıcı çalışmalarından dolayı layık görüldü.

ASHKİN'DEN AKADEMİYE "MEŞGULÜM" YANITI

Ashkin, akademi sekreterinin ödül kazandığını bildirmek üzere açtığı telefona, "Şu anda bir makale ile uğraşıyorum, ödülle ilgili yorum yapamayacağım." yanıtını verdi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)