adscode
adscode

Nükleer Eğitime Rekor Başvuru

RUSYA'DA NÜKLEER MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ İÇİN BU YIL 5.700 ÖĞRENCİ BAŞVURDU.

Nükleer Eğitime Rekor Başvuru
Eğitim
SINAV, 4 NİSAN'DA ANKARA ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ'NDE GERÇEKLEŞECEK.
 
Akkuyu Nükleer'in, bu yıl Türkiye'den 80 öğrenciyi daha seçeceği Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi için başvurular 27 Mart Cuma günü (bugün) sona eriyor. İlgili bölümlerden üniversite öğrencilerinin başvurabileceği sınav için rekor başvuruya ulaşıldı. Başvuru sayısı bu yıl 5.700 oldu.

4 Nisan'da yapılacak yazılı sınav, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde gerçekleşecek. Sınava katılmaya hak kazanan öğrenciler, önümüzdeki hafta başından itibaren telefon ile aranarak sınava davet edilecekler.

Türk öğrencilerin iş garantili ve burslu eğitim almaları için Rusya'da dünyanın en prestijli üniversitelerine gönderildiği programa, bu yıl St. Petersburg'taki Politeknik Devlet Üniversitesi de eklendi.

Öğrenciler, bu yılın sonbahar eğitim döneminden itibaren Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPhI) ve St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi'nde eğitim alacaklar.

Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri'nin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin hali hazırda "Hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfında okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 80 öğrenci seçilecek.

Rusya'ya gönderilecek öğrenciler, yazılı ve sözlü sınav yapılarak seçilecek. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, parasız nükleer mühendislik eğitim alacak.

SINAVLAR
Yazılı sınav matematik ve fizik konularını içerecek. Her aday sınava geldiğinde, bireysel olarak bu eğitim programına katılım nedenlerini anlatan A4 formatındaki bir sayfalık yazısına, tarih ve imza atarak, Akkuyu Nükleer yetkililerine teslim edecek.

Sınav başvurusu yapan adaylar arasından, üniversite yerleştirilme giriş puanı dikkate alınarak, 600 kişi belirlenecek ve yazılı sınava çağrılacak. 

Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300'e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar http://www.akkuyu.com internet adresinde duyurulacak. 

Yazılı sınavı başarı ile geçen ilk 300 kişi sözlü sınava çağrılacaktır. Yazılı sınav sonucunda 300.'üncü kişi ile aynı puanı almış kişiler de başarılı sayılacaktır. Yapılacak öğrenci seçiminde yazılı sınav sonucunda eşit puan alan öğrenciler arasında Rusya'da eğitime katılabilmek için öncelik, üniversitelerin nükleer enerji mühendisliği bölümlerinde eğitim gören öğrencilere verilecek. 

Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati http://www.akkuyu.com internet adresinde duyurulacak.

Sözlü sınav sonucunda Rusya'daki eğitim programına katılmaya hak kazanan 80 kişilik asil ve 120 kişilik yedek liste belirlenecek. Bu listeler http://www.akkuyu.com internet adresinden duyurulacak.

MOSKOVA VE ST. PETERSBURG'DA EĞİTİM PROGRAMI

Rusya Federasyonu'nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, uzmanlık eğitim programına (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) katılarak eğitim görecekler. Eğitim programlarında okuyan öğrenciler 3. sınıftan itibaren, yaz dönemlerinde uygulamalı staj yapabilecek. Eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olan öğrenciler "Nükleer santraller: tasarım, işletme ve mühendislik" uzmanlık dalında mühendislik diploması alacaklar.

İlk yıl öğrencilere başta Rusça eğitimi (eğitim süresinin en az %50'sini kapsayacak şekilde) olmak üzere matematik, fizik, bilgisayar bilimleri ve teknik çizim eğitimleri de verilecek. Hazırlık eğitiminden sonra öğrenciler Haziran ayında Rusça sınavına girecekler. Sınavda başarılı olan öğrencilerin 1'inci sınıfa kayıtları yapılacak.

Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, 1 ila 3 yıllık süreyle Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom'un eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitim ve uygulamalı staj yapacaklar.

İŞ İMKANI
Eğitim programını başarı ile tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde işe alınacak. Öğrenciler, Rusya'daki eğitim programı ve akabinde ilave olarak staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Moskova veya St. Petersburg'daki Üniversiteleri'nde eğitim görme süresinin 2 katı süreyle çalışacaklar.

Moskova'da okuyan öğrenciler için yılda bir defa, Ankara-Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti ödenecek. Aynı şekilde St. Petersburg'da okuyan öğrenciler için de yılda bir defa, İstanbul-St. Petersburg-İstanbul gidiş-dönüş uçak bileti ödenecek.

Öğrenciler, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda kalacak. Mezuniyet sonrası staj döneminde de barınma imkanı sağlanacak.

Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenecek, Rusya Federasyonu'nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak.
 
Moskova'da halen nükleer enerji alanında 250'nin üzerinde Türk öğrenci eğitim alıyor. Türkiye'nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı  Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor.
  

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)