adscode
adscode

O lisede rehberlik öğretmeni olmadığı ortaya çıktı

Akran zorbalığıyla gündeme gelen Zonguldak’taki Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde rehberlik öğretmeni olmadığı ortaya çıktı.

O lisede rehberlik öğretmeni olmadığı ortaya çıktı
Eğitim

Zonguldak’taki Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 11’inci sınıf öğrencisi N.G.’nin geçen günlerde sınıftaki bazı arkadaşlarının fiziksel şiddetine maruz kaldığı görüntüleri kamuoyuna yansıdı. Olayın ardından Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 4 öğrenci gözaltına alınırken öğrenciler savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre okul yönetimiyse olaya karışan toplam 10 öğrenciye, 10 gün okuldan uzaklaştırma cezası verdi. Akran zorbalığı olarak tanımlanan bu olay okullardaki eksiklikleri de akıllara getirdi. Buna göre okulda söz konusu olayların engellenmesini sağlama noktasında kritik öneme sahip olan Psikolojik danışman/rehber öğretmen bulunmuyor.

1323 mevcutlu okulda, yönetmeliğe göre 3 psikolojik danışman/rehber öğretmenin tam zamanlı hizmet vermesi gerekiyor. Öğretmen listesinin yayınlandığı sayfada ise herhangi bir psikolojik danışman/rehber öğretmenin istihdam edilmediği anlaşılıyor.

"KADRO EKSİKLİĞİ VAR"
Cumhuriyet’e konuşan Psikolojik Danışman Şükrü Güzeler, benzer olayların başka okullarda yaşanmaması için 20 bin okuldaki psikolojik danışman ihtiyacının giderilmesi gerektiğini söyledi.

Güzeler, “PDR Hizmetleri eğitimin tamamlayıcı unsurudur. Bakanlık kadro eksikliğini gidermek için 'görevlendirme' yöntemine gidiyor. Bu yöntemle atamış olduğu psikolojik danışmanın haftanın 3-4 günü atandığı okulda hizmet vermesini sağlarken, haftanın 1-2 günü de kadro açığı olan okulda görevli olmasını sağlayarak hizmeti sürdürüyor ya da ilgili ilçede Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) var ise buradaki psikolojik danışmanlarca haftalık ziyaretler şeklinde hizmet sunuluyor. Bu durum kadrolu psikolojik danışmanı olan okulda da niteliğin düşmesine yol açıyor” dedi.

Güzeler, şu ifadeleri kaydetti:

"Milli Eğitim Şurası’nda 'her okulda en az bir psikolojik danışman/rehber öğretmen normu oluşturulmalı' , 'anaokullarında öğrenci sayısına bakılmaksızın okul psikolojik danışmanı istihdam edilmeli' ve 'PDR mevzuatları uluslararası sözleşmelerle uyumlu yapılandırılmalı' kararları alınmıştır. Bu kararların uygulanmadığı her gün eğitim, tamamlayıcı unsurundan ayrı kalacaktır. Okullarda psikolojik danışman bulunmadıkça sorunlarımız giderek artan bir biçimde derinleşecektir."

"YÜZDE 33'ÜNE ZORBALIK YAPILIYOR"
UNICEF’in 2015 yılında yayınladığı rapora göre; Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 33’üne, 11 yaşına gelene kadar zorbalık yapıldığını bildirildi.

Ankara Üniversitesi PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Pişkin, araştırmalara göre öğrencilerin en az yüzde 10 ila 30'unun zorbalığın çeşitli türlerine sistematik bir şekilde maruz kaldığını ve en iyimser istatistiği dahi ele alsak yaklaşık 2 milyon öğrencinin akran zorbalığına maruz kaldığını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

Arkadaşlarını dövüp, zorla oyun oynattılar!

Zorbalık yapan gence saldırı!

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)