adscode
adscode

Obezite kronik hastalıklara neden olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Öz Göçer, çocukluk çağında kilo artışı obezitenin habercisi olabileceğini söyleyerek anne ve babaları uyardı.

Obezite kronik hastalıklara neden olabilir
Sağlık
Değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen "obezite", erişkinler kadar çocukları da etkiliyor. Çocuklarda görülen obezitenin temelinde aileden gelen genetik mirasın etkisi kadar, yemek yeme alışkanlıkları da önemli bir faktör. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Canan Öz Göçer, pek çok kronik hastalığa davetiye çıkaran şişmanlıktan korunmak için, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını çocukluk çağında başlaması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ KİLO ARTIŞI OBEZİTENİN HABERCİSİ

Çocukluk çağında yağ hücrelerinin olması gerekenden fazla artış göstermesinin ciddi bir şişmanlık tehlikesi oluşturduğunu ifade eden Uzm. Dr. Göçer, "Yağ dokusu oranı yaşa göre değişiklik gösterir. Bu oran sağlıksız bir biçimde arttığında ortaya çıkan şişmanlık, vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Hastalık, zamanla yüksek tansiyondan, diyabete, kalp damar hastalıklarına kadar pek çok ciddi sağlık soruna neden olmaktadır. Yağ hücre sayısı artışı, ergenliğe kadar hızla devam eden bir süreçtir. Alınan kalori ile ilişkili olan bu artışın hızı, yaş ilerledikçe azalmaktadır. Bu nedenle çocukluk çağındaki kilonun, kişinin obezite riski ile doğrudan ilişkisi vardır" diye konuştu.

HORMONAL VE GENETİK HASTALIKLAR DA ÇOCUKLARDA ŞİŞMANLIK NEDENİ

Yaygın olarak görülen şişmanlığın, tüketilenden fazla enerji alımından kaynaklandığını dile getiren Uzm. Dr. Göçer, obeziteye neden olan faktörleri şöyle açıkladı: "Aileden gelen genetik mirasın, çocukta görülen şişmanlık üzerinde etkileri olduğu, yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Şişmanlığın altında yatan diğer nedenler ise; hormonal denge ve genetik hastalıklardır. Bebeğin doğumundan sonraki ilk 6 ay, 4-5 yaşları ve ergenlik dönemi, çocuklarda en sık şişmanlığın görüldüğü yaşlardır."

OBEZİTE ÇOCUKLARDA ORTOPEDİK SORUNLARA YOL AÇIYOR

Şişmanlığın, çocukların büyüme ve gelişmesine olumsuz etkilerinin de bulunduğunu söyleyen Uzm. Dr. Göçer, "Şişmanlık bebeklerde geç yürümeye neden olabilmektedir. Ayrıca bu çocuklarda bacaklarda eğrilik ve düztabanlık gibi ortopedik rahatsızlıklara rastlanmaktadır. Ergenliğe de daha erken yaşta giren obez çocuklarda şişmanlığa bağlı olarak psikolojik bozukluklar da görülebilir" dedi.

OBEZİTEYİ HAFİFE ALMAYIN

Uzm. Dr. Canan Öz Göçer çocuklarda obezite riskine karşı ailelere şu önerilerde bulundu:

- Bebeğinizin düzenli kontrollerini aksatmayın. Bu kontrollerle erken dönemde obezite riski belirlenebilir.

- Bebek her ağladığında beslenmemelidir. Çocuğun beslenme şekli ve aldığı gıdalar, ailenin kontrolünde olmalıdır.

- Çocuk ya da bebek televizyon izlerken beslenmemeli, çocuğa ailece oturulan sofra alışkanlığı kazandırılmalıdır.

- Fast food, cips, çikolata ve şekerli gıdaların tüketiminden olabildiğince kaçınılmalı, mümkünse çocuk bu gıdalarla tanıştırılmamalıdır.

- Küçük yaşlardan itibaren, çocuk her türlü sportif aktivite için desteklenmelidir.

- Obezite sorununa karşı vakit kaybetmeden uzman yardımı almak gerekmektedir."

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)