adscode
adscode

ODTÜ: 10 soru 10 cevap

ODTÜ’de eğitim hayatı, kampüs ve yurt olanakları, yurt dışı seçenekleri… ODTÜ öğrencileri, en çok merak edilen 10 soruyu Eğitim Ajansı için cevapladı.

ODTÜ: 10 soru 10 cevap
Üniversite
Güncelleme : 02-Aug-22 10:45

ODTÜ İşletme Topluluğu, online bir soru-cevap sitesi olan www.odtuyubizesor.com isimli web sitesi üzerinden adayların sorularını cevaplayarak tercih sürecinde öğrencilere destek olmayı amaçlıyor. Bu kapsamda ODTÜ öğrencileri, Eğitim Ajansı için en çok sorulan soruları derledi:

Şehir dışından gelen ve okulu tanımayan biri kampüste nasıl zaman geçirebilir, toplulukta hangi rollerde etkin olabilir?

Hazırlık senesi şehir dışından gelen öğrenciler için hem Ankara’ya alışmak hem de okulu tanımak adına çok önemli bir sene. Bölüme geçtiğiniz zaman dersler daha da yoğun olacağı için hazırlıkta alışma kısmını aşmış olmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum. ODTÜ kampüsü hem spor ve sanat adına çok fazla olanağa sahip hem de serbest vakit geçirmek için çok uygun. Okulda çok çeşitli kurslar ve topluluk var. Tenis, yüzme, yelken, okçuluk, gitar, halk oyunları, yoga, pilates, izcilik, eşli danslar vs. Topluluklara dalına göre hem kurs olarak dahil olabilirsiniz hem kurs gibi görmeden üye olabilirsiniz. Araştırdığınız zaman size hitap eden, dahil olmak isteyeceğiniz bir alan mutlaka bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Sosyal çevrenizin gelişmesi için de çok yararlı olur bence topluluk ya da kurslar. Bir topluluğun parçası olmak hem okula daha ait hissettirecektir hem de güzel arkadaşlıklar kurmanıza yarayacaktır diye düşünüyorum. Örneğin ODTÜ İşletme Topluluğu’na katılarak finans, pazarlama, liderlik ve girişimcilik gibi alanlarda birçok kariyer etkinliğine, eğitimlere, partilere ve yarışmalara hem katılıp hem de organizasyon ekibinde yer alabilirsin ve bu sana harika bir arkadaşlık ortamı sağlıyor. Bundan farklı olarak önceden geliştirdiğiniz bir hobiniz varsa kurs dışında da kampüs olanaklarını kullanabilirsiniz. Mesela ben ara ara tenis kortlarından randevu alıp okulda tenis oynuyorum ya da havuzun açık olduğu saatlerde yüzmeye gidiyorum. Dezavantaj olarak ise hazırlık senesinin ders yoğunluğu diğer yıllara göre bence daha az, çok fazla boş vakte sahip olarak yeni bir şehre alışmaya başlamak belki boşlukta hissettirebilir fakat az önce bahsettiğim şekilde hem güzel vakit geçirebilir hem de kendinizi geliştirebilmek için hazırlık senenizi en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Çok güzel bir üniversite hayatı dilerim.

Ankara ile Değişim Programları | ODTÜ Aday Öğrenci

ODTÜ’nün kampüsünün çok büyük olduğu için kampüs içinde ulaşım çok zor olmuyor mu? Öğrenciler arası uzak bölümlerden ders aldığında sıkıntılarla karşılaşıyor mu? Son olarak kampüsten şehir merkezine gitmek için hangi ulaşım yolları var?

ODTÜ’nün kampüsünün çok genişliğini içindeki ormandan ve gölden hayal edebiliyor. Bu devasa kampüs içindeki ulaşımı sağlama görevi de ODTÜ’nün sembolleşen ringlerine kalıyor. Bunun haricinde kampüsümüzde hafta içi ders zamanları EGO Genel Müdürlüğü’nün otobüsleri tarafından ek seferler düzenleniyor. Tüm bunların haricinde ODTÜ’nün bir başka geleneği olan otostopta ulaşımda büyük rol oynuyor. Son yıllarda pandeminin etkisiyle otostopa duran araba sayısı azalsa da yavaş yavaş eski günlerdeki seviyesine ulaşmaya başladı. Diğer sorunuza gelecek olursak, bahsettiğiniz kampüs içindeki uzak bölümlerden ders alırken arka arkaya bu ders almama konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Son olarak kampüsümüzde 2 farklı metro durağıyla, kampüsten kalkan 411 ve 132 numaralı otobüslerle ve Kızılay, Ulus ve Ayrancı dolmuş güzergahlarıyla kampüs dışı ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Konukevinde kalmak istersek ayrı mı başvuru yapacağız? Konukevi çıkmazsa yurtta kalma hakkımız oluyor mu? Yurt başvuruları ne zaman açılıyor?

Konukevlerinde kalmak için numaralı yurt başvurularından farklı bir yol izleniyor. Şimdilik, 2020-2021 eğitim yılında üniversitemizi kazanan ve yurtlar veya konukevlerinde kalmak isteyen tüm öğrenciler için ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü internet sayfasında başvuru güncelleme linki bulunuyor. Bu sene üniversitemizi yeni kazananlar için ise bir açıklama bulunmuyor. Konukevlerini tercih ettiğiniz takdirde başvurduğunuz yıl boyu yurtlarda kalma olasılığınız bulunmuyor. Yurtlar ve konukevleri adına yapılacak her türlü açıklamayı takip edebilmeniz için ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü linkini bırakıyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. http://yurtlar.metu.edu.tr/ 2020-2021 Senesi Girişliler İçin Yurt Başvuru Güncelleme: http://basvuru.yurtlar.metu.edu.tr/basvuru_tr.php

ODTÜ’ de hangi çift ana dal programları mevcuttur? Bu programlara başvuru şartları nelerdir? Çift ana dal programlarının öğrenci gözüyle avantajları ve dezavantajları nelerdir?

ODTÜ'de on dokuz adet çift ana dal programı bulunmaktadır. Bu programların detaylı listesine  https://oidb.metu.edu.tr/cift-ana-dal-ve-yan-dal-programlari adresinden ulaşabilirsiniz.  Çift Ana Dal yapabilmek adına genel not ortalamasının en az 3,00 olması, kayıtlı olunan sınıfta başarı sıralaması itibari ile en üst %20'sinde bulunulması, aldığı derslerin hepsinden geçer not alınması gibi çeşitli şartları yerine getirmek gerekir. Ayrıca çift ana dal programlarına başvurabilmek için en erken üçüncü yarıyılının başında, en geç beşinci yarıyılın başında olmak gerekir. Çift ana dal programlarının en büyük avantajı ikinci bir üniversite sınavına girmeden farklı bir alandan diploma sahibi olabilmek olarak öne çıkıyor. Özellikle birbirine yakın iki alandan çift ana dal yapmak iş bulma konusunda önemli avantaj sağlıyor. Fakat, çift ana dal yapmanın öğrencinin üzerine ağır sorumluluklar yüklemesinden dolayı öğrenciler sosyal hayatına daha az zaman harcamak zorunda kalıyor. Bunun yanında bu ağır sorumlulukları kaldıramayıp kendi bölümünün derslerindeki başarı yüzdesini büyük oranda düşürebiliyor.

ODTÜ’de hangi yan dal programları mevcuttur? Bu programlara başvuru şartları nelerdir? Yan dal programlarının öğrenci gözüyle avantajları ve dezavantajları nelerdir?

ODTÜ'de 51 adet yan dal programı bulunmaktadır. Bu programların detaylı listesine  https://oidb.metu.edu.tr/cift-ana-dal-ve-yan-dal-programlari adresinden ulaşabilirsiniz. Yan dal yapabilmek için genel not ortalamasının en az 2.50 olması ve aldığı derslerin hepsinden geçer not alınması şartlarını yerine getirmek gerekir. Yan dal programlarına başvurabilmek için en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılının başında olunması gerekmektedir. Yan dal temel anlamda bir uzmanlaşma programı olduğu için kendinizi yeni alanlarda geliştirebilirsiniz. Yan dal sertifikası öğrencinin bu alanda da yetkin olduğunu gösterdiği için, öğrenciye iş hayatında veya ilgili alanda yapacağı lisansüstü çalışmalarda avantaj sağlayabilmektedir. Bunun yanında ders yükü çift ana dal programlarına göre daha hafif olmasına rağmen öğrencilerin akademik başarılarını negatif yönde etkileyebilmektedir.

Hep aynı yurtta mı kalıyoruz yoksa her yeni yılda yurdumuzu istersek değiştirebiliyor muyuz?

Bu sizin isteğinize göre gerçekleşiyor diyebilirim. Bir kere yurt çıktığında yatak ve oda numaranızda belli oluyor. Bunlar siz talep etmediğiniz sürece değişmiyor. Sonradan yurt veya oda değişimi için yurt müdürünüze dilekçe vererek talebinizi oluşturabilirsiniz. Yurt içi değişim yurdun kapasitesine bağlı olarak daha kolay olmakla birlikte yurtlar arası değişim biraz daha zor. Umarım faydalı olmuştur. ODTÜ'ye hoş geldiniz.

ODTÜ’de okumak istiyorum fakat İngilizcem hiç yok hazırlık yılında yeterli İngilizce seviyesine ulaşabilir miyim sizce?

ODTÜ'de verilen hazırlık eğitimi ve bireysel çabalar sayesinde birçok öğrenci bölüm için gerekli olan İngilizce seviyesine ulaşabiliyor. Hazırlık öğrencileri seviyelerine göre farklı kurlara dağıtılıyor. Her kurun farklı bir programı ve ders saati var diyebilirim. Sene boyunca aldığınız eğitimden sonra İngilizce Yeterlilik Sınavı’na (EPE’ye) giriyorsunuz. Bu sınavda ilk aşamada başarı olamayan öğrenciler yaz okulundan yararlanabiliyor. Ağustos ayında yaz okulundan sonra ve Eylül ayında üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler için düzenlenen yeterlilik sınavlarına girebiliyorlar. Dolayısıyla sene içerisinde İngilizcenizi gereken seviyeye getirmek için birçok fırsatınız olacak. Dersleri düzenli takip edip biraz da bireysel çaba göstererek bölüm için gereken İngilizce seviyesine ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Hazırlık programına dair başka sorularınız olursa yine bize sormaktan çekinmeyin lütfen. Umarım her şey gönlünüzce olur. (Atakan Arıkan) İYS) sınavına 3 kez girebilme hakkı özellikle sene kaybını önlemek adına önemli katkıda bulunuyor. 

ODTÜ’nün yurt dışı olanakları nelerdir?

Merhabalar, ODTÜ, 910 uluslararası anlaşma ile Türkiye'deki en geniş uluslararası iş birliği ağına sahip üniversitedir. 2.sınıftan itibaren 85'ten fazla ülkede değişim imkânı sunulmaktadır.  Üniversitemizin Avrupa Birliği Erasmus+, YÖK Mevlâna ya da Exchange gibi ikili değişim anlaşmaları mevcuttur. Ayrıntılı bilgi için yönergeyi için; https://adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/erasmus-ve-exchange-anlasmali-universiteler Umarım tercih döneminiz istediğiniz şekilde geçer, sizi ODTÜ'de ve topluluğumuzda görmek dileğiyle.

ODTÜ’de okuyan ve ODTÜ’den mezun olan kişilerle konuştuğumda çok olumlu geri dönüşler aldım fakat ODTÜ’de okumayıp İstanbul’daki üniversitelerin işletme bölümlerinden mezun olan kişilerle konuştuğumda Ankara’nın dezavantajlı olduğunu ve birçok önemli şirketlerin genel merkezlerinin İstanbul’da söylediler. Bu konu hakkında ne söylersiniz?

ODTÜ kendi içinde bir kültüre sahip olan ve mezun olduğunuzda dahi kopamadığınız bir aidiyet duygusuna sahip olan tek okuldur. Piyasada bir dezavantaja sahip olduğunu hiçbir zaman düşünmedim çünkü mezun olduğunuz zaman şirketler nazarında oldukça değer gören bir diplomaya sahip oluyorsunuz. İstanbul’da ki okulların staj ve iş başvurusu sürecinde daha rahat olmalarını sağlıyor olabilir ama emin ol ODTÜ’nün diğer iki okuldan da aşağı kalır yanı yoktur. Hatta ilk olarak bahsetmiş olduğum aidiyet duygusu, yöneticileri ODTÜ mezunu olan şirketlerde seni bir adım daha ileri atar. Çünkü çoğu şirkete göre benzerlerinin aksine ODTÜ öğrencisi takım çalışmasını iyi bilir. Her şey gönlünce olsun.

ODTÜ, engelli dostu bir mimariye sahip mi? Engelli öğrencilerin derslere katılabilmesi için gerekli yardımlar yapılıyor mu?

ODTÜ öğrencisine her anlamda imkân tanıyan bir okul. Okulumuzda görme ve hareket engelli öğrencilerin yerleşke içi ve yerleşkeye geliş-gidişlerini kolaylaştırmak amacıyla özel donanımlı araç ve ücretsiz taksi hizmetleri sağlanmaktadır ayrıca özel donanımlı araç hizmeti öncelikli olarak hareket engeli olan öğrencilerimizin kullanımına sunulmaktadır. Bu hizmetlerden yararlanmak isteyen öğrencilerin, ihtiyaç tespiti ve bireysel ulaşım programı hazırlığı için Birime başvurması gerekmektedir. Ayrıca Engelsiz ODTÜ Birimi engelli öğrenciler için not tutucu hizmeti, ders partnerliği, kampüs oryantasyon programı gibi pek çok alanda destek vermektedir. Daha detaylı bilgiye (https://engelsiz.metu.edu.tr/tr) link üzerinden ulaşabilirsiniz.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)