adscode
adscode

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’ndan 'Önce Bisiklet'

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’ndan Yeşil Kampus olma yolunda bir önemli adım daha:“Önce Bisiklet”önce bisiklet,

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’ndan 'Önce Bisiklet'
Üniversite
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, iki yıl önce koyduğu Yeşil Kampus olma hedefine doğru bir önemli adım daha attı. Kampus içinde aldığı aksiyonlarla 2017 yılı sonu itibariyle 2012 yılı değerlerine oranla en az yüzde 10 enerji tasarrufu sağlamayı ve Kampus içinde kullanılan enerji kaynaklı karbondioksit emisyonunu en az yüzde 10 azaltmayı öngören ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, enerji tasarrufu için hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekledi.

KARBON EMİSYONUNUN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Kampus içinde araçla ulaşılan mesafelerin yüzde 30’unun 2 km ya da daha kısa olması ve bir bisiklet kullanıcısının bir araba sürücüsünün yaklaşık 1/10’u kadar karbon emisyonuna neden olması gerçeğinden hareket eden ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yeşil Kampus İnisiyatifi, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak üzere “Önce Bisiklet” projesini başlattı. Proje çerçevesinde Kampus içine bisiklet kullanımına ilişkin uyarı levhaları yerleştirildi, geçişleri kolaylaştırmak üzere kaldırımlara eklemeler ve yol paylaşımını vurgulayan işaretler için gerekli boyamalar yapıldı, park alanları belirlendi.

İSTEYENLER, GELİRİ BURS FONUNA AKTARILACAK BİSİKLETLERİ KİRALAYABİLECEKLER

Projeye bir katkı da Toplumsal Farkındalık Topluluğu tarafından geldi. Topluluk, Kampusta öğrenciler ve hocalar tarafından kullanılmayan, atıl durumda olan bisikletlerin bakım ve onarımını yaparak üniversite tarafından satın alınacak bisikletlerle birlikte cüzi ücretlerle öğrencilere kiralayacak. Bisikletlerin kira geliri burslar fonuna aktarılacak.

Yeşil Kampus İnisiyatifi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Enerji Topluluğu’nun da katkılarıyla, daha önce de tüm kampus binalarının enerji etüdünden geçirilerek, gelecek dönemlerdeki projelere yön vermek üzere ısıtma/soğutma ve elektrik sistem verileri oluşturulmasını ve kayıpların tespit edilmesini sağlamıştı. Misafirhaneden başlanarak aydınlatma sisteminde mekanik balastlardan, enerji kullanımını yüzde 30’a kadar azaltabildiği gibi lambayı ön ısıtarak ömrünü yüzde 20’ye kadar artıran ve daha hızlı devreye giren elektronik balastlara geçiş sağlanmıştı. Ayrıca rüzgar enerjisinden elektrik üretme çalışmalarında kullanılacak rüzgar hızı ölçümleri için 60 metre yüksekliğinde ölçüm direği ve gereken ölçüm sisteminin kurulması tamamlanmış, duş bataryalarında kullanıcı tarafından basınç ayarını kolaylaştırıcı basit mekanizmalarla aşırı su tüketiminin önüne geçilmişti.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)