adscode
adscode

‘Öğrenci, öğretmen ve veliler mağdur oldu’

Proje okullar yönetmeliğine karşı ortak hareket eden mezun dernekleri tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, derslerin boş geçmesi ve kadro değişiklikleri yüzünden mağduriyetler oluştuğu vurgulandı

‘Öğrenci, öğretmen ve veliler mağdur oldu’
Eğitim
Proje Okullar yönetmeliğine karşı “Birlikte Daha Güçlüyüz” diyerek bir araya gelen Vefa, Kadıköy Anadolu, İstanbul Erkek ve Bornova Anadolu liselerinin mezun dernekleri tarafından düzenlenen “Her Yönüyle Proje Okulları Yönetmeliği” panelinin sonuç bildirgesi açıklandı. Panelde, eğitim bilimi, akademik, hukuki açıdan Proje Okulları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) politikaları, uygulamaları ve nitelikli eğitmenlerin yetiştirilmesi, okullarda farklılaştırma, proje okulları ile ilgili amaç-hedef ve uygulamadaki çelişkiler, köklü okullar, Milli Eğitim’de öğretmen ve yönetici atamaları gibi konunun tüm boyutları ele alınmıştı. 

Yüzde 60’ları aştı
Paneldeki konuşmaların yanı sıra konuyla ilgili proje okulların mezunları, velileri ve eğitimcilerinin de görüşleri alınarak bir sonuç bildirgesi oluşturuldu. MEB’e de sunulacak olan bildirgede şu başlıklar öne çıktı: 
Kamuoyunda, akademik çevrelerde, ilgili taraflarca görüşülmeden ve tartışılmadan, tam da öğretim yılının başladığı haftada uygulanmaya konması, tüm proje okullarında bir belirsizliğe neden oldu. Derslerin boş geçmesi ve geniş çaplı eğitim kadrosu değişiklikleri nedeniyle, öğretmen, öğrenci ve veli mağduriyetleri oluştu. 

Görev yerleri değişen öğretmen oranının yüzde 18 olduğu açıklanmasına rağmen detaylı bir değerlendirme yapıldığında bu okullarda öğretmen değişikliği yüzde 60’ları aştı. 

Proje okulu olarak adlandırılan 163 okulun türleri, kuruluş amaçları, yapıları gereği aynı düzenlemelere tabi tutulmasının uygulamalar açısından doğru sonuçlar vermeyeceği düşünülmekte.

Proje Okulu kavramı 2014 yılında mevzuata ilk girdiğinde yapılan açıklamalar, proje okullarında, özellikle deneysel laboratuvarlar kurulacağı ve yurtiçi, yurtdışı üniversitelerle çeşitli konularda işbirliği yapılacağı yönündedir. Oysa bugün gelinen noktada söylenenlerin hiçbirinin gerçekleşmediği; 2014 yılından 2016´ya kadar proje okulları konusunun askıda kaldığı, bu yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte, değişik boyutları ile tekrar gündeme geldiği görülüyor.
Eğitim yılı başladıktan sonra yapılan rotasyon uygulamasının, yargı kararları netleşene ve ilgili tüm taraflar görüşlerini ileterek yönetmeliğe katkılarını sunana dek durdurulması sağlanmalı.

Kademeli rotasyon
Köklü okulların mezunları yüzde 60’lara varan öğretmen rotasyonu sonucunda okullarının kurumsal kültürünün, geleneklerinin değer kaybedeceğinden, kurumsal hafızalarının silineceğinden ve kurumsal kimliklerinin kaybolacağından endişe duymakta. Öğretmen rotasyonlarının kademeli olarak gerçekleştirilmesi önerisi dikkate alınmalı. 

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)