adscode
adscode

‘Öğrenciler hâlâ okula uyum sürecinde’

Prof. Dr. Baki Duy, “Sınıf ortamında olmamak onların ister istemez öğrenme süreçlerinden elde edecekleri kazanımları kesintiye uğrattı" dedi.

‘Öğrenciler hâlâ okula uyum sürecinde’
Eğitim
Güncelleme : 20-Apr-22 14:18

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ
Anadolu Üniversitesi’nin DipNot başlığı altında düzenlediği podcastlerden biri de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Baki Duy’un konuşmacı olarak yer aldığı “Pandemi Sürecinin Öğrenciler Üzerindeki Etkisi” konulu içerik oldu. Hayatın olağan akışının Kovid-19 pandemisiyle kesintiye uğradığını belirten Duy, pandemiden en çok etkilenen gruplar arasında öğrencilerin olduğuna dikkat çekti. Öğrencilerin pandemide hem akademi hem sosyal alanda hem de ruh sağlığı bağlamında bazı kayıplarla karşı karşıya kaldığının altını çizen Duy, “Sınıf ortamında olmamak onların ister istemez öğrenme süreçlerinden elde edecekleri kazanımları kesintiye uğrattı. Çünkü denetim çok azaldı. Anne baba, öğretmenin sağladığı denetim ya sağlanamadı ya da çocuk evinde tek başına kaldı. Diğer taraftan öğrenciler en çok sosyalleşebildikleri ortam olan okuldan uzak kaldılar. Bu da onların psikososyal alandaki ihtiyaçlarının kesintiye uğramasına sebebiyet verdi. Arkadaşlarıyla bir arada olamadılar, sohbet edemediler, paylaşımda bulunamadılar, oyun oynayamadılar. Bu da onların doyurmaları gereken ihtiyaçlarının sekteye uğramasıyla sonuçlandı” dedi. Duy, bu nedenler sonucunda çocukların bir kısmında bazı ruhsal sorunların ortaya çıkmaya başladığını dile getirerek, yapılan çalışmalarda bu bulguların görülebildiğini kaydetti.
Kayıplarla baş etmek durumunda kaldılar
Pandemiyle insanın karşısına belirsizliğin çıktığını, çocukların ise belirsizliklerden çok daha fazla etkilendiğini söyleyen Duy, “Ailelerinde bazı kayıplar, hastalıklar meydana gelmiş olabilir. Tüm bunları düşündüğümüzde kovid-19 sürecinde çocuklar, akademik alanda kayıplar yaşadılar. Bu kayıplarla baş etmek durumunda kaldılar” diye konuştu.
Kayıpların olduğunu ancak bu sürecin fırsatları da sunduğunu vurgulayan Duy, şunları söyledi: “Uzaktan öğretim teknolojileri yanında aslında böyle süreçlerle nasıl baş edebileceğimizle ilgili, ailelerin neler yapmalarıyla ilgili, okuldaki görevlilerin ne yapmaları gerektiğiyle ilgili yeni öğrenme süreçlerini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Elimizde yeni araçlarımız var. Kullanabileceğimiz yeni müdahale yöntemlerimiz var. Sürece baktığımızda hâlâ öğrenciler uyum sağlamaya çalışıyorlar, tekrar döndükleri okula, tekrar akademik görevlere. Ve geride bıraktıkları, sekteye uğrayan sosyal ilişkilerinde tekrar kendilerini var etmeye çalışıyorlar.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)