adscode
adscode

Öğrenciler neden ders çalışmıyor?

Öğrencilerden beklenen akademik başarının gerçekleşmemesi çoğu zaman “Ders çalışmıyor” gerekçesiyle açıklanıyor. 

Öğrenciler neden ders çalışmıyor?
Eğitim

CharacterIX Kişilik Envanter Kurucu Ortağı ve Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ, “Öğrencilerin kişisel gelişimini ön plana alarak ders çalışma programlarının yapılması ve hedeflerinin belirlenmesiyle akademik başarıya ulaşılabilir. Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz mesleki yönelim projesi sonrasında 2 bin öğrenciden mail aldık. Bu maillerin ana fikri; ‘Artık ders çalışmak için sebeplerim var, motivasyonum çok iyi, teşekkür ederim’ şeklindeydi” diyor.

 

Büyük ümitlerle başlayan eğitim öğretim yılları birçok ebeveyn ve öğrenci için iyi sonuçlanamıyor. Özel dersler, etütler, öğrenci danışmanlıkları gibi ek desteklere harcanan zaman ve finansal kaynakların karşılığı bir türlü tam olarak alınamıyor.  Yaşanan başarısızlık da çoğu zaman ebeveynler tarafından öğrencinin ders çalışmamasına bağlanıyor. Peki çocuklar neden ders çalışmıyor?

 

Kişisel hedeflerini oluşturun

Dilek Yücedağ, öğrencilerin kişilik özelliklerine bağlı olarak hedeflerinin oluşmamasının ders çalışma alışkanlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. “Öğrencilerin sadece akademik profilden var olmadığını bilmek gerekiyor. Onların kişisel gelişimini ön plana alarak ders çalışma programlarının yapılması ve hedeflerinin belirlenmesi önemli” diyen Yücedağ, şu değerlendirmeleri yapıyor: “Asıl mesele, çocuklarınızın psikolojik kimliğini belirlemek… Sahip olduğu potansiyeller ve potansiyel risklerini ortaya çıkarmak gerekiyor. Böylelikle kişisel hedeflerini oluşturmalarına imkan sağlanabilir.”

 

Ek destekler de işe yaramıyor

Çoğu öğrencilerde ders çalışma davranışı yeterli düzeyle alışkanlık boyutuna taşınamamış durumda. Aslında her eğitim öğretim yılında okullar verimli ders çalışma yöntemlerini müfredatlarına alıyorlar. Bu yetmiyor; ebeveynler tarafından kendi bütçe ve beklentileri doğrultusunda, özel dersler, etüt merkezleri, öğrenci danışmanlıkları gibi ek destekler de aldırıyorlar. Harcanan emek ve paraya bağlı olarak öğrenciden akademik başarı beklentisi yükseliyor. Sene içinde ya da sonunda öğrencinin akademik profiline bakıldığında ise başarı hedeflerinin tutmadığı görülüyor. Sonuç öğrenciden ziyade okul ve ebeveynleri üzüyor. Gelinen noktada ise “Öğrenci hala ders çalışmıyor?” sonucuna varılıyor.

 

Hayalleri olan hedefleri olmayan gençlik!

Psikolojik Danışman Yücedağ’a göre öncelikle öğrencilerin sadece akademik profilden var olmadığını bilmek gerekiyor. Öğrencilerin kişisel gelişimi ön plana alınarak programların yapılmasının önemli olduğunu savunan Yücedağ, “Ders çalışma çalışkanlığını kazandırmanın püf noktası, öğrenciye kimliği hakkında gerçekçi bilgiler vermektir. Bu yapılmazsa, hayalleri olan ama hedefleri olmayan bir gençlik karşımıza çıkıyor” diyor. 

 

Hedefine inanan gençlerden 2 bin teşekkür aldı

Türkiye’nin ilk yerli meslek yönelim envanterini geliştiren CharacterIX’in Türkiye genelinde mesleki yönelim projesi geliştirdiğini anlatan Yücedağ, bu projeden aldıkları geri dönüşleri ise şöyle açıklıyor: “Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz mesleki yönelim projesi sonrasında 2 bin öğrenciden mail aldık. Bu maillerin ana fikri; “Artık ders çalışmak için sebeplerim var, motivasyonum çok iyi, teşekkür ederim” şeklindeydi. CharacterIX olarak biz öğrencilerin bireysel farklıklarını belirleyen bir sistemle çalışıyoruz. Genel geçer ortalama değerlendirmelerle öğrencilere bilgi vermek, gerçekçi bir değerlendirme olmuyor. Zaten öğrenciyi de yeteri kadar harekete geçirmiyor; motive etmiyor. Öğrenci ders çalışmamaya devam ediyor. ”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)