adscode
adscode

Öğrencilerin memnun olduğu üniversiteler

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr), Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2022 yılı sonuçlarını açıkladı.

Öğrencilerin memnun olduğu üniversiteler
Üniversite
Güncelleme : 22-Jul-22 09:44

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr), Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2022 yılı sonuçlarını açıkladı.

Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından yapılan araştırma, lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerinden geri bildirimler toplayarak gerçekleştirildi.

Araştırma 126 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 199 üniversitede öğrenim gören 47 bin 682 öğrenci ile yapıldı.

Abdullah Gül Üniversitesi ilk sırada

Araştırmanın sonucuna göre; “Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması”nda ilk 10’a Abdullah Gül Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi yer aldı. Türkiye’nin eski ve köklü üniversiteleri Ankara Üniversitesi 52. sırada, İstanbul Üniversitesi de; 54. sırada yer buldu.

Munzur Üniversitesi listenin sonunda
Memnuniyet sıralamasının en sonunda ise; Munzur Üniversitesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, İstanbul Galata Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Antalya Akev Üniversitesi bulunuyor.

“Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması”nın ilk sırasında yine Abdullah Gül Üniversitesi yer alıyor. Abdullah Gül Üniversitesini, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Türk-Alman Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi takip ediyor.

FF alan üniversiteler
Batman Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ise; “Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması”nda, öğrencilerden FF alarak listenin en sonunda yer aldılar.

Bu sıralamada özel ve vakıf üniversiteleri arasında ise; ilk sırada “İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi” buluyor. Bilkent’i, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi izliyor.

Haliç Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, İstanbul Galata Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi ve Antalya Akev Üniversitesi FF alarak listenin son 10’unda yer aldılar.

“Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu Sıralaması”nda Yeditepe Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi en yüksek puanı alırken; Antalya Akev Üniversitesi ve İstanbul Galata Üniversitesi FF alarak başarısız bulundular.

Kurum yönetimi en kötü Boğaziçi
“Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet Sıralaması” en başarılı iki üniversite Abdullah Gül Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi oldu. FF alan ve en başarısız bulunan üniversite ise; iki yıldır kayyım yönetiminde olan Boğaziçi Üniversitesi oldu.

“Öğrenme İmkanları ve Kaynaklarının Zenginliği Sıralaması”nda da özel üniversiteler ilk üçte yer aldı. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, bu alanda birinci olurken; Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi de ilk beşte yer aldı.

Bu sıralamada öğrencilerden FF alan ve listenin en sonunda yer alan üniversiteler ise; Munzur Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi oldu.

En memnun olunan vakıf üniversiteleri
“Vakıf Üniversitelerinin Memnuniyet Alanlarına Göre Sıralaması”nın ilk beşinde İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi yer aldı. Lisenin sonunda ise; Fenerbahçe Üniversitesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, İstanbul Galata Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Antalya Akev Üniversitesi bulunuyor.

YÖK de sınıfta kaldı
Araştırmada "Öğrencilerin YÖK Memnuniyeti Ortalamaları" da soruldu. Öğrenciler YÖK'ün "Yönetim ve İşleyişinden Memnun" olmadıklarını belirttiler. YÖK bu alanda 59 puan ile FF aldı. YÖK, "Öğrencilere Destek ve İlgi" anlamında 62 puanla D, "Eğitim-Öğretim Süreçlerine İlişkin Duyarlık" ile 56 puan ile FF, "Ulusal Tez Merkezinden Memnuniyet" anlamında ise AA aldı.

"Türkiye'de yükseköğretim yüksek lise oldu"
Araştırmaya ilişkin bianet'e konuşan Engin Karadağ, "Türkiye'de yükseköğretim yüksek lise gibi oldu" dedi. "Üniversitelerin kitle eğitimi verdiğinin" altını çizen Karadağ, öğretim kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı:

"Üniversite sayısı 200'e ulaştı ama öğrenci sayısı anlamında çok yüksek bir sayıya ulaştık ama öğretim kalitesi konusunda yerin dibindeyiz, çok kötüyüz. Bütün üniversitelerden araştırma çıktısı istemek yerine bütün üniversitelerden öğretim kalitesini yükseltmesini talep etmemiz lazım.

"Öğretim kalitesini arttırmadığımız takdirde bu kadar üniversite olmasının bir anlamı kalmıyor. Türkiye'de yetişkinlerle ilgili yapılan araştırmaların sonucu çok kötü çıkıyor. Bizim şu an üniversite mezunları da dahil, yetişkinlerimiz 11 yaş çocuğun sahip olduğu yeterliliklere sahip, dördüncü sınıf düzeyinde matematik biliyorlar.

"Biz ne eğitimi veriyoruz?"
"Türkiye'de üniversitelerin artık şapkayı önüne koyması ve öğretimi nasıl iyileştireceğini tartışması gerekiyor. Üniversiteler, akademik kadroda hep çıktılara yani araştırmaya bakıyor, iyi bir öğretici mi buna bakılmıyor.

"Bu araştırma artık bütün bunlara bakılması gerektiğini ortaya koyuyor. Biz ne eğitimi veriyor, dört yıl eğitim verdiğimizi iddia ediyoruz ve eline diplolama veriyoruz. Ama bir şey öğretemiyoruz o zamanlarından neden çalışıyoruz? Üniversiteler artık gerçek bir dönüşüm geçirmeli, böyle devam edemez."

ÜniAr hakkında
Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (University Assesments & Research Laboratory) Engin Karadağ ve Cemil Yücel tarafından kuruldu. ÜniAr, üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız bir araştırma laboratuvarı olup, Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kurumun; iki temel hedefi arasında “öğrenci deneyimini zenginleştirerek üniversiteleri daha öğrenci merkezli üniversite olma yolunda bir yol gösterici olmak” ve “stratejik planlarına ve hizmet kalitesi duyarlılığını artırmak için yönetimlere veri sağlamak” bulunuyor.

Prof. Dr. Engin Karadağ hakkında
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesidir. Araştırma yöntemleri ve istatistik dersleri vermekte ve psikoloji, yönetim bilimi, yükseköğretim ve eğitim alanlarında bilimsel çalışmalar yapıyor.

Gazi Üniversitesinde lisans, Yeditepe Üniversitesinde yüksek lisans ve Marmara Üniversitesinde doktorasını tamamladı.

2010 yılında Eğitim Bilimleri (Eğitim Yönetimi), 2014 yılında ise Psikoloji (Endüstri ve Örgüt Psikolojisi) alanında doçent unvanı aldı. TÜBA GEBİP ödülü sahibi.

Prof. Dr. Cemil Yücel
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesidir.

Eğitim politikaları dersleri veriyor ve yönetim bilimi, yükseköğretim ve eğitim alanlarında bilimsel çalışmalar yapıyor.

Ankara Üniversitesinde lisans, Ohio Üniversitesinde yüksek lisans ve Virginia Polytechnic Institude & State Üniversitesinde doktora derecesi; 2008 yılında Eğitim Bilimleri (Eğitim Yönetimi) alanında doçent unvanı aldı.

BİANET/RUKEN TUNCEL

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)