adscode
adscode

Öğrenim ücretleri

Eğitim kurumları, ekonomik olarak üçlü bir sacayağı üzerine inşa edilir. Harcamaların üçte birini devlet ya da vakıf karşılar, üçte birini üniversite kendi kaynaklarıyla üretir, üçte biri de öğrenciden alınır.

Öğrenim ücretleri
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 12-Aug-22 09:53

Öğrenim ücretlerine yapılan zamların aile bütçelerini olağanüstü bir şekilde etkilediğini defalarca yazdık.

Görünen o ki daha uzun süre yazmaya devam edeceğiz.

Gelinen noktaya bakıldığında herkes kendi açısından çok haklı ama nedense yük sadece velilerin sırtına yükleniyor.

Oysa, bu ağır yükün ilgili paydaşlar arasında adil oranlarda paylaşılması gerekiyor…

Öğrenim ücretlerini belirleyen iki önemli faktör var. İlki maliyet, ikincisi kâr hırsı.

Devlet vergi almaktan ya da azaltmaktan vazgeçmiyor, vakıf üniversiteleri ya da kolejlerin pek çoğu da ticarethane gibi davranmaya devam ediyor. Fatura da velilere ödetiliyor.

Eğitim kurumları, ekonomik olarak üçlü bir sacayağı üzerine inşa edilir. Harcamaların üçte birini devlet ya da vakıf karşılar, üçte birini üniversite kendi kaynaklarıyla üretir, üçte biri de öğrenciden alınır.

Doğrusu bu da peki bizdeki uygulama şekli nasıl?

Bunu ne siz sorun ne de biz anlatalım ama acilen bir şeylerin yapılması gerekiyor.

Devlet zordaki pek çok sektörü destekliyor. İyi de yapıyor. Aynı şekilde bu zor günlerinde bir şekilde eğitim sektörünün de yanında olması gerekiyor. Bunun yolu da eğitim kurumlarına destek değil, vergi oranlarını indirerek ayrı oranda ücretlerin düşürülmesini sağlamaktır. Bu geçici de olabilir, kalıcı da. Bu yapılmadığı taktirde, pek çok veli çocuğunu özel okuldan alıp devlet okuluna vermek zorunda kalacak ki, bunun devlete getireceği yük de kesinlikle alacağı vergiden çok daha fazla olacaktır…

Konuyu, dönem dönem Maliye Bakanlarına da anlatıp sektöre yardımcı olmalarını söylediğimizde, yaklaşımları hep pozitif yönde oldu ama nedense ilgili kurumlar bir araya gelip bu taleplerini, Ankara’ya güçlü bir şekilde hissettirmediler.

Nedeni de maalesef çok incitici: “Onlar batsın ki, öğrencileri bize gelsin.”

Elbet hepsi böyle düşünmüyor ama böylelerinin yok olduğunu söylemek de kendimizi kandırmak olur…

Öğretim kurumlarına ve özellikle de üniversitelere gelince, adları ve statüleri vakıf üniversitesi olsa da çoğunun özel üniversiteden hiçbir farkı yok. Algı da zaten o yönde. Çok daha önemlisi öğrenim ücretleri dışında ne bağışta bulunuyorlar ne de kaynak üretiyorlar. Verdikleri burslar da diğer öğrencilerin sırtına yükleniyor. Bu konuda da yeni düzenlemelerin getirilmesi gerekiyor ama belli ki YÖK’ün işleri o kadar çok ki bu konulara sıra gelmiyor!..

Veliler ise paydaşlar içerisinde en mağdur ve masum olanı.

Çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için ellerinden gelenin çok daha fazlasını yapmaya çalışıyorlar ama istenilen zamlı ücretleri ödemeleri mümkün değil.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)