adscode
adscode

Öğrenme sürecinin en önemli halkası; Ödev

Ödeve bir zorunluluk düşüncesiyle bakan çocuklar, genellikle çeşitli bahaneler sunarak bu süreci atlamaya çalışırlar.

Öğrenme sürecinin en önemli halkası; Ödev
Eğitim
Peki, çocuklar neden ödev yapmak istemiyor ve bu süre hem anne baba hem çocuk için neden bu kadar sancılı geçiyor? Anne babalar çocuklarının, ödevlerini severek yapması için nasıl bir tavır içinde olmalı? Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, çocuklara ders çalışma alışkanlığı kazandıracak, aynı zamanda da ödev yapmayı görev halinden çıkaracak ipuçlarını anlatıyor.

Dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir çalışma ortamı hazırlayın

Çalışma ortamları, odaklanma konusunda öncelikli faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle rahat ders çalışabilecekleri, dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış bir ortam oluşturmak birinci adımınız olsun. Çalışma masasında oyuncak, bilgisayar, telefon, fazla renkli objeler bulunmamalı ki, çocuğunuzun konsantrasyonu herhangi bir dış unsurdan etkilenmesin.

Ödevi bir zorunluluk değil, gereklilik olarak görmesini sağlayın

Çocuklar ödevi bir görev gibi görür. Onlar için ödev angarya ve gereksiz bir iştir. Bu durum ise ödev yapma motivasyonlarını düşürür. Oysa ödevi, öğrendiği bilgileri pekiştirmek için yararlı bir metot olarak algılamaları ve bir görevden çok gereklilik olarak görmeleri sağlanmalıdır. Ancak bu noktada ebeveynlerin takınacağı yanlış tutum, çocuğun ödevlerden tamamen soğumasına sebep olabilir. Örneğin, ‘Ödevini yapmazsan öğretmenin çok kızar, senden adam olmaz, diğer arkadaşların senden daha başarılı olacak’ gibi yıkıcı cümleler yerine ‘Ödevini yaparsan bugün öğrendiğin bilgileri unutmazsın, ödevlerini yaparsan derslerinde çok daha başarılı olursun’ gibi yapıcı telkinlerde bulunulmalı.

Sürekli ödev yapması gerektiğini hatırlatmayın

Ebeveynlerin bu konuda yaptığı en sık hataların başında baskılayıcı bir tutum benimsemeleri geliyor. Sürekli baskı yapmak, bu konuda onu zorlamak, okuldan gelir gelmez ödevini yaptın mı gibi sorularla çocuğun üstüne gitmek, yapılmaması gereken davranışların başında gelir. Bunun yerine teşvik eden yöntemler kullanmayı deneyin.

Ödev yaparken mola vermek dikkatini dağıtıyorsa…

Eğer ödev yaptırırken daha kısa molaları tercih ediyorsanız, bu durumda çocuğunuzun tepkilerini izlemekte yarar var. Örneğin; çocuğunuz 30 dakika ödev + 10 dakika mola yöntemiyle ders çalışıyor ancak moladan sonra dikkatini tekrar toplamak konusunda zorlanıyorsa çalışma şeklini değiştirmelisiniz. Çünkü verilen kısa molalardan sonra çocuklar, tekrar derse dönmek ve ödev yapmak istemeyebilir. Bu durumda, mola saatlerini daha uzun tutabilir ve dikkatini dağıtacak unsurları (bilgisayar, TV, telefon) ders sonrasına bırakabilirsiniz.

Son bir tavsiye…

Ödev yapma sürecinde çocuklarınızın yanında olmak, destek vermek ve bu süreci paylaşmak oldukça önemlidir. Ayrıca faydalı olan ödev yapmak ve ders çalışmak değildir. Faydalı olan etkili ve verimli ders çalışmaktır. Bu sebeple yukarıdaki tavsiyelere uymak ve çocuklarınız için doğru bir rol model olmak, ödev yapmama sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)