adscode
adscode

Okul Öncesi Eğitim Neden Önemli? Okul Seçerken Dikkat!

Çocukların birey olma yolunda edindikleri tüm alışkanlıkları kazandıkları bir dönem olan okul öncesinde verilen eğitim, onların zihinsel, duygusal, sosyal, bedensel gelişimini olumlu etkilemenin yanı…

Okul Öncesi Eğitim Neden Önemli? Okul Seçerken Dikkat!
Anaokulu
Mine Özdemir

Eğitim doğumla başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreç. Ancak bebeklik ve erken çocukluk dönemini kapsayan 0-6 yaşları, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu ve temel alışkanlıklarının en hızlı geliştiği dönem olması nedeniyle çok önemli. Beyin yapısı ve fonksiyonlarının gelişiminin üçte ikilik bölümü ise 0-4 yaş arasında tamamlanıyor. Erken çocukluk döneminde edinilen tüm deneyimler ise beynin çalışma biçimi konusunda belirleyici bir faktör. Yapılan araştırmalar, okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranlarının ve okul başarısının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kişiliğin yüzde 70'inin tamamlandığı bu dönemde alınan eğitim, çocukların zihinsel, duygusal, sosyal, bedensel gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Hatta bu dönemde kazanılan davranış biçimleri, kişinin tüm yaşamı boyunca devam ediyor. Okul öncesi eğitim yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici, verimli olmalarını ve sahip oldukları potansiyeli tam olarak kullanmalarını sağlıyor. 

3 yaş en ideali
Okul öncesi eğitime başlama yaşı her çocuk için aynı değil. Öncelikle çocuğun anneden ayrılmaya hazır olması gerekiyor. Bunun için temel ihtiyaçlarını anlatabilmesi, tuvalet eğitimini, günlük temizlik alışkanlıklarını kazanmış olması, basit komutları izleyebilmesi ve buna uyum sağlayabilmesi şart. Konuşma, yeme, hırçınlık, saldırganlık, büyüklerden ayrılamama, aşırı hareketlilik gibi sorunları olan çocukların anaokuluna gitmeleri de tavsiye edilebilmekte. 3 yaşına kadar tamamen ailesi ve yakın çevresiyle ilişki kuran çocukları, okul öncesi eğitime hazırlamak için öncelikle anneli oyun gruplarından destek almakta yarar var. Burada çocuklar, pek çok alanda bilgi ve beceri kazanırken aynı zamanda yaşıtlarıyla sosyalleşme imkanı da bulabiliyorlar. Daha sonraki dönem olan 3-6 yaşlarında, çocuktan çocuğa değişebilecek bireysel farklılıkları da göz önünde bulundurarak 5 yarım gün ya da 3 tam gün şeklinde yuva ve anasınıfına gidilmesi öneriliyor.

Yeteneklerine uygun olmalı 
Çocukların ilkokula başlamadan önce okul öncesi eğitim almalarında yarar var. Çünkü ilkokulda öğrenilen okuma yazmanın, dört işlem yapmanın, ödev yapmanın, etkili sosyal ilişkiler kurmanın temelini okul öncesi eğitim oluşturuyor. Örneğin yazı yazmak için gerekli olan küçük kas becerilerini boyama ve çeşitli çizgi çalışmaları yaparak güçlendiren çocuklar, kalemi doğru kullandıkları için ilkokula daha kolay uyum sağlayabiliyorlar. 

Okul öncesi eğitim, çocukta kalıtımsal olarak var olan özellikleri ortaya çıkartabilmeli. Her çocuğun bireysel farklılıkları, gelişim özellikleri, kişisel özellikleri, yetenek ve becerileri göz önünde bulundurulmalı. Bu dönemde verilen eğitim, onları gelişimsel olarak destekleyecek oyunlar niteliğinde olmalı. Öğretmenler, çocukların bedenlerini ve zihinlerini geliştirmelerini, arkadaş edinmelerini, daha etkili konuşmalarını sağlayacak oyunlar oynamalarını sağlamalı ve grup çalışmaları yapmalı. Böylece çocuklar fiziksel enerjilerini verimli bir şekilde kullanarak, rahatlayabilirler. 

Anaokulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Anaokulu, çocuğun ailesinden sonra bulunduğu ilk sosyal ortam. Çocuklarının bu dönemde hiçbir sorun yaşamaması için ailelerin okul seçimine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bu noktada ilk iş olarak çocuğun ilgi alanlarına uygun, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumların listesi çıkarılmalı ve çocukla birlikte bu kurumlar ziyaret edilmeli. Anaokulunun eğitim kalitesini belirleyen en büyük faktörlerin başında öğretmenleri geliyor. Öğretmenin tecrübeli, güler yüzlü, şefkatli ve sevgi dolu olması çok önemli. Bunun dışında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, yabancı dil eğitimi, bütçeye uygunluğu, özel bir eğitim sisteminin, profesyonel bir psikologun olmasına, eve yakınlığı, eğitim materyallerinin yeterliliği, oyun alanlarının genişliği, güvenliği, temizliği, tuvalet ve lavaboların çocukların boylarına uygunluğu, yemek öğünlerinin yeterliliği, yemek listelerinin düzenliliği gibi özelliklere dikkat edilmeli. Anaokuluna çocuklarını gönderen diğer velilerin referanslarının alınması da önemli. Yapılan araştırmaların ardından listeye alınan okullar arasında karşılaştırmalar yaparak çocuğa en uygun anaokulu  seçilebilir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)